[B]7 bilge bilgileri /B]
Yunanistan’da ilk felsefe etkinliklerini Hesiodos’dan bir yüzyıl kadar sonra Yedi Bilgeler olarak bilinen ilk ahlakçılar başlattılar. Gerçekte düşüncelerini özdeyişler biçiminde ortaya koyan bu kişilerin birer filozöf olmaktan çok felsefeyi başlatan düşünürler olduğunu söylemek yanlış olmaz. Gerçekte onlar iktisadi ve toplumsal dengeleri gittikçe bozulan, buna bağlı olarak ahlak açısından büyük sorunlar yaşayan Yunanistan’ın kuralkoyucuları oldular.
Yedi Bilge / Antik Çağın Yedi Bilgesi kimlerdir?
Yedi Bilge / Antik Çağın Yedi Bilgesi : Antik çağda zekası ve erdemleriyle çevresine örnek olan kişiler için kullanılan terim.
Bu kişiler:
Korinthos’lu Periandros, (Girit’li Epimenides)
Priene'li Bias,
Lesboslu Pittakos,
Miletos’lu Thales,
Sparta’lı Khilon,
Lindos’Iu Kleobulos,
Atina’lı Solon.
Plutarkhos Thales’in felsefe alanında, diğerlerinin ise devlet adamlığı alanındaki üstünlüklerinden dolayı bilge olarak anıldıklarını yazar.
Sayılarının yedi ile sınırlandırılması ise;
7 inancıyla ilgili olarak ileri sürülen bilgeler.
mezopotamya'nın en eski yedi kendine uygarlığı onların getirdiğine inanılmıştır. gılgamış destanı ilk tabletinde uruk kentinin surlarını yedi bilgenin yaptığını anlatır. antikçağ yunanlılarının da yedi bilgeleri vardır (ilk düşünür thales de bunların arasında sayılır). hintlilerin yedi bilgeleri, arapların yedi askı (muallâkat-ı sebâ) şiirleriyle tanınan yedi ozan-bilgeleri hep yedi sayısının kutsallığı inancıyla ilgilidir. eşdeyişle bütün bu ozan ve bilgelerin sayılarının daha çok olduğu kesindir, ne var ki yedi inancından ötürü sayıları hep yediyle sınırlanarak anılmışlardır.
|