MÜSLÜMANIN İNTERNET AHLAKI
1. Niyet
İnternet ve cep telefonu kullanmak bir iştir. Yani bir ameldir. Bunun her zaman farkında olmalı, bu ameli nasıl amel-i salih hale getirebilirim diye düşünmeliyiz. Ancak niyetlerin temiz olması kötülüğü aklamaz. Şarabı zemzem diye içmekle o zemzem olmaz. Bunun sonucu temiz niyete uygun temiz malzeme kullanmaktır.
2. Sınır
Dinimizi yanlış anlatma ve dine ait meselelerde yanlış kanaat yayma gibi konular mevzubahis edildiğinde internet ilgi alanımızdan çıkar.
Mesela şu şekilde: ‘şu edepsiz melun şöyle bir şey yayınlamış. Allah onun belasını versin, protesto edelim arkadaşlar’ denilerek yayılmış bir bilgi, onu daha önce görmemiş çok sayıda insanın o sayfaya girip müstehcen/zararlı görüntüyü görmelerine sebep olması durumunda ve o haberdar olanlardan biri de ‘burada başka neler varmış’ deyip siteyi takip etmeye başlaması şeklinde kalıyorsa, o ilk yayan kişi ahiret günü orta yerde dolaşmasa iyi olur! çünkü o gencin ‘burada başka neler varmış’ deyip zararlı siteye takılma sebebi olarak o sitedeki bilgiyi ilk yayan kişi görünmektedir.
3. Sevap
İnternet ve cep telefonun hayır yolunda kullanılırsa bu bir sevaptır.
4. Haram Haramlaşma
Hiçbir haram internet ortamında haramlığını kaybetmediğini unutmamalı.
Şeriatın temel ilkelerinden biri de farzı ezen şeyin normalde helal de olsa haramlaşmasıdır. Mesela internete/ telefona bakmaktan namaz vaktini kaçırmışsak bu haramdır.
5. Prensip
Müslüman mesajına/ e-postasına selamla başlar.
6. Yavaş Beğen
Sosyal medya size günün sonunda bir çok ‘beğeni’ yaptıran bir müessesedir. Bu beğeninin bir şehadet olduğu unutulmamalı. Gönderiyi atan kişi yalan söylüyorsa biz de onun yalanını onaylamış olduğumuzu her zaman akılda tutmalı.
KaynaK
İnternet Fıkhı, Nureddin Yıldız.
__________________
~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~ |