2 seneye kadar yoğurt mayalamak benim için tam bir kabustu. Hiçbir zaman beceremedim. Hep ekşittim. Sünme dediğim uzayan bir yoğurt.Battaniyelere sarıyorum hep ekşiyor. Pes etmiştim.
Kavanozlara mayalama çok güzel oluyor dediler tek tek kavanoz işi sarmadı beni. Yapanlar çok memnun.
Sütün kalitesi, yağı çok önemli tabiki. Süt iyiyse bir yöntem öğrendim hem taş gibi, hem çok lezzetli, strese girmeden yoğurt mayalıyorum artık.
Şöyle;
Mayalama ısısina gelen süte istediğim ölçü (1-2 dolu kaşık) yoğurdu sütle açarak yavaşça ilave ediyor, Karıştırıyorum. Sonra üzerine süzgeç oturuyorum. Üzerine büyük bir bez ve poşet geçiriyorum . Terleme yöntemiyle ısısını muhafaza ederek mayalanıyor., ne çok ısinıp ekşime ne soğuk kalıp tutmama derdi oluyor.
Kışın 6-7 saat yazın 4 saat gibi mayalayıp dolaba kaldırıyorum 12 saat mutlaka dolapta dinlendiriyorum.
Kızım dahi bu yöntemle rahatlıkla yoğurt mayalıyor
))
Her hafta 5 litreden yapıyorum arkadaş anlatırken yoruldum. Yaparken çok daha pratik. Ama özen istiyor.
Ha birde alarm kurma, haftalık yoğurt nöbetim var
Benim böyle