Konu Başlıkları: Kürt Atasözleri /medineweb
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 15Haziran 2023, 11:35   Mesaj No:28

Mihrinaz

Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik T.: 15 Kasım 2011
Arkadaşları:15
Memleket:MEDİNEWEB
Konular: 1328
Beğenildi:12678
Beğendi:9310
Takdirleri:28874
Takdir Et:

Alıntı:
Esma_Nur Üyemizden Alıntı Mesajı göster
Anadolunun neresine giderseniz gidin ,bölgenin yerlileri tıpkıda bahsettiğiniz gibi gönlü güzel insanlardır. yani kürtlere özel değil bu durum emie hocam karadenizde durum ne insanları mertmi sertmi
Araki bulasin nerde o eski mert Karadenizliler sert çok .)) Bizim ora insanı sert ve agresiftr. Çetin, zor insanalr. Nasıl olmasınlar. Coğrafya çetin iklim kararsız.)) Havadan nem kaparlar konuşurlarken korkarsın kadın erkek farketmez. Kavga var sanırsın. Boşa doluya konuşurlar canından bezersin.

Çay ayları ve Ağustos'ta misafir sevmez bizim coğrafya diyeyim bak. İş zamanı diye bir kavram var. Bizler bile arkadaşlarımıza aman Ağustos'ta gelmeyin derdik büyüklerimiz yüzünden Misafiri geçtim, eli iş tutmayan çocuk bile sevilmez o tarihlerde Bağa bahçeye gitmeyen yaşlılar sever hasbihal etmeyi )) Herkes bahçededir.
Yeşili maviyi bilmezler sizin kadar. Yeşil fındık ve çay demek. Mavi çay ve fındık hasatı için güneşli gökyüzü demek.))
Ötesi yok. Okumuş, şehir görmüş olanlar atalarına Göre daha sakin, anlayışlı ve akildirler.. Dışarıdan evlenenleri akıllanır sadece bayramlarda gelirler ) Okuyan torunlar akraba kavgasından bıktıgından bir daha ugramazlar.

Bahçede birlikte çalıştığım bir Kürt kardeşim bana "sizin kadınlar çok çalışıyor, herşeye koşuyorsunuz" dedi." Siz çalışmıyor musunuz" dedim. "Yok abla biz çocuk doğurur, yemek yaparız" dedi. Aha dedim coğrafya kapkader.)) Hayatın anlamını, coğrafyayı sorguladım.)

Kürtcesini bilmiyorum ama benim için Kürt atasözü litaratürüne girdi

"Kadın dediğin çocuk bakar yemek yapar." Kürt kadın sözü.

Anlamı:Diyor ki bakım yap, süslen, erine hanım ol, dinlen, yemek yap bu ne çapulcu gibisiniz

Benim coğrafya hakim savcı olsan da geleceksin o çizmeleri ayağına takacaksin hasada gireceksin ne bulursan onu yiyeceksin geberik gelin olacaksın der.
Sizce hangisi daha cazip?

~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~

Konu Mihrinaz tarafından (04 Aralık 2024 Saat 14:59 ) değiştirilmiştir.