Konu Başlıkları: Şeytanın Hileleri
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 13 Ekim 2023, 17:51   Mesaj No:3

Vasat

Medineweb Aktif Üyesi
Vasat - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Vasat isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 62825
Üyelik T.: 12 Ekim 2023
Arkadaşları:0
Cinsiyet:Kadın
Memleket:Ankara
Mesaj: 159
Konular: 4
Beğenildi:344
Beğendi:489
Takdirleri:4384
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart

Yukarıdaki mesajda ilk paragrafta "Neden "derhal olmasına dair" istisnalar var?" açıklayacağımı belirtmiştim. Ve işte nedeni:

Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla*

"Kim, kendisine hidayet (doğru yol) besbelli olduktan sonra peygambere karşı çıkar, mü’minlerin yolundan başkasına uyarsa, onu yöneldiği yolda bırakırız ve cehenneme sokarız. Orası ne kötü bir varış yeridir."

Nisâ Suresi 115. Ayet

İnsanlar, Allah'ın bizler için yazdığı sınavların hikmeti gereği: seçtikleri yol her ne ise, "o yolda sabit kalmak üzere" olumsuz yönde gelişim gösterirler. (Bu sabit kalma durumu "olumlu yönde" de, olumlu anlamda geçerlidir ama o başka konu) Seçtikleri her ne ise, ona inanmaya devam etmek üzere algıları kapatılır. Bu yolda günden güne kötüleşir: gözleri görse de kalp gözleri görmez, kulakları duysa da kalp kulakları duymaz, kısaca kalp anlamaz olur.

Allahu Teala bu durumu şu ayette şu şekilde açıklamaktadır:

"(Seni yalanlayanlar) hiç yeryüzünde dolaşmadılar mı? Zira dolaşsalardı elbette düşünecek kalpleri ve işitecek kulakları olurdu. Ama gerçek şu ki, gözler kör olmaz; lâkin göğüsler içindeki kalpler kör olur."

Hac Suresi 46. Ayet

Buna benzer başka ayetler de vardır, ve genel olarak anlıyoruz ki "kalp kör ve sağır olduktan sonra", "başta olan" gözün görmesinin, kulağın duymasının bir anlamı yoktur. Kalbin seçimi sonrasında beyin algılarını kapatır çünkü; ve dışarda başka insanların gördüğü hakikatleri onlar göremez olurlar.

Ve, bu işlenilen günahın büyüklüğüne, durumuna göre belli bir süre devam eder. Ne kadar süreceğini Allah bilir ve ama (kalbi mühürlenenlerden olmadığı sürece) tekrar algılarının açılacağı bir zaman "Allah'ın son nefese kadar fırsatlar tanıyacak olması; rahmeti" gereği söz konusu olacaktır.

Ve işte o bahsettiğim umut verici gün geldiğinde, kişi kalbi ile tekrar sorgulamaya başlayabilir. Ve sorgulaması neticesinde derhal iyi olanı fark edebilir. Ve ama, uzun süredir algıları kapalı olan beyin, kalbin yeni seçimine hemen ayak uyduramaz. Beyin geç değişir, geç dönüşür. Bu sebeple gerek iyiye doğru, gerek kötüye doğru kimse değişimin hızlı olacağını hiç sanmasın. Hidayet yavaş yavaş, dalâlet yavaş yavaş gelir. (Tekraren üst üste, üst üste yanlış seçim yapanların sonu: kalplerin mühürlemesidir; Allah muhafaza buyursun)

İnşaAllah devam edecek...
Alıntı ile Cevapla