da ismini veren bu soruya başka yerlerde rastlamayacağınız bir cevap veriyor: Çünkü 25 Ekim 1923 günü hiç beklenmedik bir olay yaşanmıştır. Ali Fuat Paşa’nın istifasıyla boşalan Meclis ikinci başkanlığı ve boş bulunan İçişleri Bakanlığı için mecliste yapılan oylamada Gazi’nin istediği adaylar yerine istemediği adaylar seçilmiştir. Üstelik bunu yapanlar Gazi’nin kendi elleriyle seçtiği İkinci Meclis’in üyeleridir: “Milli Kahraman Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın muazzam itibar ve karizmasına rağmen kendi partisi niye muhalif adaylara oy vermişti? Aşırı otorite endişesinden olsa gerek.” (Sh. 17)
Görüleceği üzere, bundan yüz yıl önce tartışılan ve maalesef bir kısmı dönemin şartları veya siyasi yaklaşımlar yüzünden çözülememiş olarak kalan problemler bizim için de hâlâ tanıdık konular.
Silah arkadaşları dava arkadaşları milli mücadele kahramanları dediğimiz Kazım Karabekir, Rauf Orbay, Ali Fuat Cebesoy ve Adnan Adıvar kara listeye alınıyor
zaferden sonra karşılarında bambaşka bir yapı buldular. Bu dönemde “Çankaya köşküne yakın” birtakım gazetelerde Millî Mücadelenin lider kadrosunu hedef alan çok ağır, hatta hakaret dolu yazılar çıkmaya başlamıştı.
,
,
,
,
,
Herşey ne güzel yutturuluyor bilmesek daha iyi
cahil cahil kutlamak marş söylemek havai fişek izlemek daha eyenceli
böyle sonradan öğrenince insan çocukluktan beri kendini aldatılmış hissediyor
kitabı okuyup okumamakta kararsızım
yok yok aydınlık kafa için okumak lazım