Tekil Mesaj gösterimi
Alt 18 Temmuz 2024, 00:32   Mesaj No:13

Vasat

Medineweb Aktif Üyesi
Vasat - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Vasat isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 62825
Üyelik T.: 12 Ekim 2023
Arkadaşları:0
Cinsiyet:Kadın
Memleket:Ankara
Mesaj: 153
Konular: 4
Beğenildi:334
Beğendi:468
Takdirleri:4334
Takdir Et:
Standart

Bu özetteki öğütlerle birlikte uygulanmak üzere, mantık olarak oldukça benzer şu ayetleri de hemen ekliyorum:

Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla

"İyilikle kötülük bir olmaz. Sen kötülüğü en güzel bir şekilde sav. Bir de bakarsın ki, seninle arasında düşmanlık bulunan kimse sanki sıcak bir dost oluvermiştir."

"Bu olgunluğa ancak sabredenler kavuşturulur, buna ancak hayırdan büyük bir pay sahibi olan kavuşturulur."

Fussilet Suresi: 34-35. Ayetler

Narsist sandığım eşimle de, babamla da aramızı işte bu kısacık öğütler düzeltti.

İlgili kitap özetinde, yukarıdaki mesajımda bahsettiğim "acaba istedikleri ne?" sorumun cevabını buldum. İstedikleri : değer verilmek, saygı görmek, kabullenilmek, işe yaradıklarını bilmek vb.

Bu ardışık ayetlerde ise: En başta kötü başlayan bir iletişim sebebi ile düşmanlık duyguları kabarmış birilerinin "bu olumsuz davranışları nasıl giderilir", onun tarifi var. Kötü davranıyor, çünkü düşman sanıyor. Bu bir algı sorunu. Bu algıyı kırmak gerekiyor, peki ama nasıl? Allah diyor ki: iyilik yap. Böylelikle düşman değil, dost olduğunu görsün. Ama hani algılar kolay değişmez ya, işte onun için de Rabbimiz diyor ki: bu olgunluğa sadece sabredenler kavuşturulur. Sabır ne gibi durumlarda söz konusudur? Uzun süren ve zor olan şeylerde.

Yani "bu öğüdü tutmanız zor olacak ve uzun sürecek; ama sabırla iyilik yaparsanız, sonuçta sizin onun iyiliği için çalışan birisi olduğunuza, düşman olmadığınıza ikna olacak; olumsuz algıları sonunda kırılacak ve o zaman, işte o zaman candan bir dost olacak"

Sürecin açıklaması özetle bu.

Kişinin yaşına ve geçmiş yaşanmışlıklara göre sürecin uzunluğu değişebilir ama zekâ geriliği veya ciddi psikolojik sorunları (gerçek narsist vb.) olmayan kişilerde bu yöntemler oldukça işe yarar nitelikte inşaAllah. Narsist sandığım 2 kişi bu şekilde candan dosta döndü elhamdülillah. Kitap özetindeki bilgileri ise, çocuk eğitimi dahil her uygun durumda kullanıyorum ve farkı çok etkili.
__________________


Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla

"Andolsun biz bu Kur’an’ı, iyice anlaşılıp öğüt alınabilmesi için kolaylaştırdık. O halde düşünüp öğüt alacak kimse yok mu?"

[Kamer Suresi 17, 22, 32 ve 40. Ayetler]

Alıntı ile Cevapla