Tekil Mesaj gösterimi
Alt 19 Temmuz 2024, 13:04   Mesaj No:23

Vasat

Medineweb Üyesi
Vasat - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Vasat isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 62825
Üyelik T.: 12 Ekim 2023
Arkadaşları:0
Cinsiyet:Kadın
Memleket:Ankara
Mesaj: 143
Konular: 4
Beğenildi:313
Beğendi:427
Takdirleri:4220
Takdir Et:
Standart

Alıntı:
Kara Kartal Üyemizden Alıntı Mesajı göster
Aplm aplm meakım çok güzel gitti abiyi kaçırmam diyosun maşallah nerden buluyorsunz hadi buldun nasıl evliliğe oturttun valla hayretim artıyor siz yazdikça. Yol gözümde çok büyüdü şu an. Çok uzun ya yorucu bi yol arkadaşına denk gelirsen çileli yol
Bide aplam bu yazıyı benim okicamı hesaba kataydin ne hediyesi hediye yol ne alaka oldum Araştırmamı istedin belliki H-DY Hidayet, DLL dalalet, Emn, Emine güven FLH felah çok zorlandım ama anlamlarindan yola çıktım. Cennet yuvalara giden yolda hayretimi, hayranlığımı artırdın evlilikte doğru yol, yoldan sapma, güven, mücadele ederek felaha ulaşmak tüylerim tiken tiken oldu yaa sizden öğrenecek ne çok şey var. Nasıl erdiniz böyle hem umutlaniyirum hem bu kadar mücadele veremem diye korkmadim deil Güzel cevaplar için çok teşekkürler.

Medineweb abim çok pis güldüm yaff duygusal duyguya savurdunuz. Duana amin tekrar evlenirim diyeceğimiz eşler, cennet yuvalar nasipet sin. 🙏
Dünya sınavlarına dair genel olarak gözlemlediğim bir şeyi söylüyorum:

Sorular çalışmadığımız yerlerden çıkıyor, bildiğimiz konulardan çok sınandığımız olmuyor : )

Dolayısı ile, iyi bir evlilik için kendinizi tam anlamıyla geliştirdiğiniz gibi, iyi bir eş seçmek için de ayrıca geliştirin (yalandan uzak ve tutarlı, gelişime açık biri olmalı), ardınca böyle biriyle yolların kesişmesi için bol bol dua ve bir gün uygun birini bulduğumuzu düşünürsek de:

Önce büyüklere danışma, fikirlerini almak gerek. Aklı başında olan kim varsa, herkesin. Nitekim olayın içinde olan kişiler tarafsız olmakta çok zorlanıyor, dışardan bir gözlemci bu yüzden çok önemli.

Ardınca gözlem sonucu neyse, ona göre bir karar vermek gerek. Ve o kararımız hakkımızda hayırlı mı diye istihare namazı gerek.

Dikkat edin, önce karar, sonra istihare. Sünnette tam olarak bu şekilde çünkü.

İstihare ile bağlantılı bir ayetin ilgili kısmı:

"...iş hakkında onlara danış. Kararını verdiğin zaman da artık Allah'a dayanıp güven. Çünkü Allah, kendisine dayanıp güvenenleri sever."

Âl-i İmrân Suresi*159. Ayet

Ayette geçtiği gibi: önce danışma, sonra mantık üzere bir karar ve sonra tevekkül ile Allah'a yönelme.

Ki istihare namazı/duası sünnette işte bu "tevekkül" davetinin karşılığı. Elhamdülillah.

Bu arada okuyanlar için kolaylık olsun, istihare duası:

Câbir radıyallahu anh’ın şöyle dediği nakledilmiştir:

“Rasulullah*sallallahu aleyhi ve sellem*bütün işlerinde, Kur’an’dan sûre öğretir gibi istihareyi de öğreterek şöyle derdi:*

“Sizden biriniz bir işe niyetlendiği zaman farzın dışında iki rekât nafile namaz kılsın ve şöyle desin:

“Allah’ım! Senden, senin ilim ve kudretinden hayır beklerim. Senin büyük lütfundan taleb ederim. Şubhesiz senin her şeye gücün yeter; benim gücüm yetmez. Sen bilirsin, ben bilemem. Sen bütün gizlilikleri bilensin. Allah’ım! Eğer bu işi dinim, yaşayışım ve işimin sonucu veya dünya veya ahiretimin sonucu bakımından benim için hayırlı olduğunu bilirsen o işi bana takdir et, kolaylaştır ve onu bana mübarek kıl. Eğer bu işi; dinim, yaşayışım ve işimin sonucu veya dünya veya ahiretimin sonucu bakımından benim için şer olarak bilirsen, onu benden, beni de ondan uzak eyle. Nerede olursa olsun benim için hayır olanı takdir et. Sonra da beni bu hayırdan memnun kıl.”

(Buharî, Teheccud, 25, Hadis no: 1162, Deavât, 49, Tevhid, 10; İbn Mace, İkâme, 188; Ahmed b. Hanbel, 3/344)

Halk arasında istihare namazı sonrasında kimseyle konuşmadan uyumak ve görülen rüyaya göre seçim yapmak/karar vermek var ama bu kısmın dinde delili yok, zamanla uydurulmuş belli ki.

Hadiste, ve ilgili ayette görüldüğü üzere "duadan önce" karar verilmiş ve kararımız hayırlıysa işlerin kolaylaşacağı, hayırsızsa da bir şekilde o işten alıkonulacağımız anlaşılıyor.

Burada bize düşen, kararımız neyse, istihare duası sonrası o işi yapmaya koyulmak. Bilin ki hayırlıysa iş sonuca varacak ama hayırsızsa giderek çıkmaza girecek, sünnet bu şekilde öğretiyor : )

Rabbim herkese dünyasını güzelleştirecek ve ahiret yolculuğunu kolaylaştıracak eşler nasip etsin. Bekârlara eş bularak, evlilere de "iyiye dönme" suretiyle, amin : )
__________________


Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla

"Andolsun biz bu Kur’an’ı, iyice anlaşılıp öğüt alınabilmesi için kolaylaştırdık. O halde düşünüp öğüt alacak kimse yok mu?"

[Kamer Suresi 17, 22, 32 ve 40. Ayetler]

Alıntı ile Cevapla