Konu Başlıkları: Rachel Corrieler Bitmez
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 13 Eylül 2024, 15:50   Mesaj No:3

Mihrinaz

Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik T.: 15 Kasım 2011
Arkadaşları:15
Cinsiyet:Anne
Memleket:MEDİNEWEB
Yaş:44
Mesaj: 12.613
Konular: 1294
Beğenildi:12272
Beğendi:9157
Takdirleri:27860
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart

İsim:  Screenshot_2024-09-13-15-46-36-842_com.opera.mini.native-edit.jpg
Görüntüleme: 6
Büyüklük:  61,0 KB (Kilobyte)


6 Eylül’de işgal altındaki Batı Şeria’da düzenlenen bir gösteride İsrail askerleri tarafından vurularak öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi’nin cenazesi Türkiye’ye getirildi.

Eygi’nin cenazesi Cuma sabahı Azerbaycan'ın başkenti Bakü üzerinden İstanbul'a ulaştırıldı, buradan ise İzmir'e gönderildi.

Cenaze töreninin ise Cumartesi günü Aydın’ın Didim ilçesinde yapılması bekleniyor.

KİMDİR CESUR YÜREK AYŞENUR?

Eygi 27 Temmuz 1998’de Antalya’da doğdu. Ailesiyle kısa bir süre sonra ABD’ye taşındı.

Sonraki hayatını bu ülkede geçirdi. Ancak aile üyelerinin aktardığına göre dönem dönem Türkiye’ye de gelip gidiyordu.

Geniş aile üyelerinin önemli bir kısmı Türkiye’de yaşıyor.


Genç yaşta siyasi kampanyalarda yer almaya başladı

Eygi'nin ABD’de üniversite eğitimine başlamadan önce siyasi kampanyalar içinde yer aldığı aktarılıyor.

ABD’de faaliyet gösteren sosyalist gruplardan Socialist Alternative (Sosyalist Alternatif), Eygi’nin ölümünün ardından yaptığı açıklamada, Eygi’nin 2015 ile 2018 arasında üyeleri olduğunu belirtti.

Yazıda, Eygi’nin gruba katılmasının, demokratik sosyalist çizgideki Demokrat Partili senatör Bernie Sanders’ın yükseliş dönemine denk geldiği belirtiliyor.

Yazıya göre 2016 seçimlerini Donald Trump kazandığında Eygi, Trump karşıtı eylemlerde aktif rol oynadı, öğrenci eylemlerinde öncülük yaptı ve bazı eylemlerde etkili konuşmalar yaptı.

Sitede Eygi’nin Trump karşıtı konuşmalarıyla ilgili haber ve videolar ile 2016 tarihli, Seattle’daki öğrenciler olarak katıldıkları bir eylemi anlatan yazısı da bulunuyor.

Eygi, Karl Marx’tan alıntı yaptığı bu yazıda, “Bu seçim bir ateş yaktı ve biz o ateşin kendisiyiz, inanacağımız bir gelecek için yanıyoruz” ifadesini kullanıyor.

Grubun yayımladığı yazıya göre Eygi, 2016 ila 2017’de ABD'nin Kuzey Dakota eyaletinde, Sioux yerlilerinin koruma altındaki alanında inşa edilmesi planlanan petrol boru hattını protesto etmek için gerçekleştirilen çevreci kampanyada da aktif bir şekilde yer aldı ve burada kurulan protesto kampında da kaldı.

'Myanmar'a da gitti'

Seaatle'dan telefonla BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayan, Eygi'nin yakın arkadaşlarından Saif Sharabati, "Hep başkaları için bir şeyler yapmak istiyordu" diye tanımladığı arkadaşının Myanmar'a da gittiğini söylüyor.

Eygi'nin amcası Yılmaz Eygi de son günlerde Türk medyasına verdiği demeçlerde Ayşenur'un lise yıllarında Myanmar'a gittiğini belirtti.

Tunç, "Geçen yıllarda Myanmar’da Arakan Müslümanlarına yapılan zulümde Müslüman kardeşlerimize yardımcı olmak için birkaç ay kamplarda kaldı" diye konuştu.

Trump karşıtı gösterilerden Filistin eylemlerine

Eygi, ilerleyen yıllarda Washington Üniversitesi’nde psikoloji okudu ve ayrıca Orta Doğu dilleri ve kültürü programında yan dal yaptı.

Üniversite’nin açıklamasına göre Eygi, psikoloji bölümüne yeni gelen öğrencileri karşılamaya yardımcı olan bir akran mentoruydu da.

Siyasi eylemlilik süreci üniversite yıllarında da devam etti.

Arkadaşı Saif Sharabati, Eygi'nin, sürekli bir eylemlilik içinde yer aldığını anlatıyor:

“Kampüsteki öğrenci liderlerinden biriydi. Çok aktifti. Eylemlilikler, kampanyalar için İnanılmaz zaman harcıyordu. Finalleri için çalıştığı dönemde de çok uğraşıyordu. Yeteri kadar uyumuyordu, sürekli örgütlenme faaliyetleri için çalışıyordu."

Eygi'nin farklı kampanyalara katıldığını, örneğin Black Lives Matter (Siyahların Hayatı Değerlidir) kampanyasına da destek verdiğini söylüyor Sharabati.

Son dönemde ise Eygi'nin Filistin’le ilgili kampanyalara yoğunlaştığı anlaşılıyor.

Anadolu Ajansı’na (AA) konuşan Eygi’nin üniversite arkadaşlarından Nilan Aydın, “kendisinin de zaman zaman İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırına karşı protestolara katıldığını, Eygi'nin de bu protestolarda bulunduğunu ve birçok kez Filistin için maddi yardımda bulunduğunu” belirtiyor.

Guardian gazetesine konuşan, Eygi’nin de derslerine girdiği Washington Üniversitesi Orta Doğu Dilleri ve Kültürleri Bölümü öğretim üyesi Aria Fani, Eygi’nin ABD üniversitelerinde geçen yılki protestolar sırasında aktif rol aldığını belirtiyor.

Eygi’nin, protestolar sırasında kampüslerde kurulan onlarca Filistin yanlısı kamptan biri olan Washington Üniversitesi kampüsündeki "Gazze Özgürleştirilmiş Bölge için Halk Üniversitesi"nin organizatörlerinden biri olduğunu söylüyor.

Fani ayrıca “Eygi’nin Türk milliyetçiliğini ve Kürtlere yönelik şiddeti eleştiren” bir tutumu olduğunu belirtiyor.

“ABD dış politikasına ve ABD'deki beyaz üstünlüğüne karşı çok eleştireldi ve İsrail de bir istisna değildi” diye konuşuyor.

Eygi, yaklaşık üç ay önce üniversiteden mezun oldu.

Mezuniyet törenine boynuna kefiye sarılı olarak katıldı ve üzerinde "Özgür Filistin" yazısı bulunan bir Filistin bayrağı açtı.

Bu süreçte, Filistinlilerin hakları için faaliyet yürüten, Uluslararası Dayanışma Hareketi’yle (ISM) bağlantı kurdu.

ISM hareketinin geçmiş yıllarda, kampanya sırasında öldürülen üyeleri bulunuyor.

2003 yılında bir İsrail buldozeri tarafından öldürülen ABD'li Rachel Corrie de bu isimlerden biri.

Gönüllü olarak Batı Şeria’ya gitti
Eygi son dönemde Filistin’e gitmeye karar verdi.

Guardian gazetesine konuşan Aria Fani, bu kararından onu vazgeçirmeye çalıştığını söylüyor.

Ancak kendisi de gençliğinde Batı Şeria’ya gidip protestolara katıldığını belirtiyor:

“Onu vazgeçirmeye çalıştım ama bunu zaten kendim yaptığım için çok zayıf bir pozisyondaydım. Yaşadığı bu kısa hayattaki aktivizminde çok ama çok ilkeliydi.”

Fani, “Batı Şeria'da hayatın nasıl olduğu konusunda inanılmaz derecede bilgiliydi. Saf bir gezgin değildi. Bu deneyim onun yıllar süren aktivizminin doruk noktasıydı" diyor.

Ailesi tarafından ölümünden sonra yayımlanan açıklamada, “Ayşenur, baskı ve şiddete maruz kalmaya devam eden Filistinli sivillerle dayanışma içinde olmak için Batı Şeria'ya gitme zorunluluğu hissetti” ifadesi yer alıyor.

Arkadaşı Nilan Aydın da AA röportajında, “Bana oraya kadar gidip o insanlara yardımcı olmak istediğinden bahsediyordu. Ama bunu herkes söylüyor ve gerçekten yapacağını hiç düşünmemiştim” diyor.

Filistin'e nasıl gitti?
Filistin’e gitme sürecinde kendisiyle sürekli iletişim halinde olduklarını belirten arkadaşı Sharabati, Eygi’nin bu yolculuğuyla ilgili şunları anlatıyor:

“Ağustos ayında Türkiye’ye gidip ailesini ziyaret edecekti. Filistin’e de gitmek istiyordu. Filistin’e nasıl gidilebileceğini, orada ne yapabileceğini araştırmaya başladı. ISM ile gitmenin en iyi seçenek olduğuna karar verdi. Ben de yardımcı olmaya çalıştım çünkü ben de Batı Şeria’da büyüdüm ve ISM’i iyi biliyordum. Tehlikelerin farkındaydı ama yine de gitmek istedi.

“9 Ağustos’ta Türkiye’ye gitti. 1 Eylül’e kadar Türkiye’de kaldı ve 1 Eylül’de uçakla Ürdün’e oradan da Filistin’e gitti.”

BBC Türkçe'ye konuşan Sharabati, Eygi ile vurulmadan iki saat önce telefonda konuştuğunu anlatıyor:

“Burada geceydi. Sonra sabah uyandığımda ölüm haberini gördüm. Çok büyük bir şoktu, inanamadım.

“Onunla Filistin’deki deneyimi üzerine konuştuk. Bana, gördüklerinin kendisini şoke ettiğini söyledi. Gördüklerini, arama noktalarında yaşadıklarını vs. anlattı. 'Bu konuda yeteri kadar şey yapmıyoruz, bu insanlar için daha fazlasını yapmamız gerekiyor. Burasıyla ilgili çok şey okudum, izledim ama burası çok farklı. Gözle görmeden anlaşılmıyor' diyordu.”
__________________

~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~




Alıntı ile Cevapla