Konu Başlıkları: Kadın İstihdamı
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12 Kasım 2024, 09:55   Mesaj No:7

Mihrinaz

Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik T.: 15 Kasım 2011
Arkadaşları:15
Cinsiyet:Anne
Memleket:MEDİNEWEB
Yaş:44
Mesaj: 12.608
Konular: 1329
Beğenildi:12752
Beğendi:9378
Takdirleri:29100
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart

23 yıllık yozlaşma dile de kalbe de kolay değil...

Başörtülü diplomalı feminist akademi de devreye girdi. Kadın tarlada, bağda da çalışıyor sabahtan akşama kadar, o da çocuğunu göremiyor, ordada sömürülüyor buna neden söz etmiyorsunuz gibi sözüm ona çok sağlam bir argümanla kadın istihdamını savunuyorlar.

1. si kadın erkek statüsünü eşitlemek için Allah'ın eşler için huzurlu yuva muradını, belirlediği çizgiyi görmezden gelemezsiniz.

2. Tarım toplumu mu kaldı? %300 oranında azalmış. Çalışmak istemeyen orada da çalışmıyor ücreti ödenip işçiye yaptırılıyor. Öyle çocuğundan ayrı bahçede tarlada çalışan yok. Çalışan da karşılığını alıyor. Lakin kadın orada da çalışmak mecburiyeti yoktur. Mevsimlik yada değil erkekler bu işi yüklenir. Eskiden kalma erkek oturur kadın yapar yok.

3. Tarlada çalışan kadın üzerinden markette koli taşımayı nasıl eşitleyebilirsiniz? Tarlada çalışan ücretini alır, patrona üzerine hesap vermez.Kafası rahat evine döner, peki ya markette, fabrikada çalışan kadın akşam herşeyin hesabını vermek zorunda, fazlası, eksiği hesabından düşülür. Herkes öğretmen hemşire, memur değil.

4. Kendimizden bilirim yılların çalışanı annelerimiz şöyle derler ;" Allah kafa yorgunluğu vermesin, vücut yorgunluğu yatınca geçiyor. İnanın sabaha zımba gibi kalkıyorsunuz. Şehir hayatında çalışmak öylemi? Vallahi sağlam kafa araki bulasın. Kadın nasıl bu keşmekeşin içine itilir savunulur aklım havsalam almıyor.

5. Kırsalda çalışan kadının fatura, kira, ulaşım, yol vs derdi yoktur kavvam eşi bunları (hödük değilse) yapar. Kayınpeder, anne, baba hep devrededir. Çocuklarla birliktedir. Mutlaka onlara emanet edilir. Şehirde öylemi?
6. Oralarda bile kadın çoğunlukla evde yemek, çocuk işiyle ilgilenir. Allah'ın sınırlarını gözetenler mecbur olmadıkça kızlarını ve hanımlarını işçilerle bahçeye sokmaz. İşler birlikte halledilir ve birlikte yapılan işler şehir hayatındaki gibi değil bereketlidir. Daha sıkı tutunurlar birbirlenine. Şehirde eşlerin birbirinden ve çocuklarından haberleri yok.

7. Yenilikler, teknoloji, modern yöntemler bir tek şehirlinin hayatını kolaylaştırmıyor. Tarım, hayvancılık alanrinda köylünün işlerini de çokça kolaylaştırdı. Hatta o kadınlar hanım ağa oldular, ya şehirdeki.... Teknoloji şehirlerdeki kadının hayatını kolaylaştırmak yerine yeni iş yükü yüklüyor.

Şehirli kadınla kırsalda çalışan kadını yanyana getirin fark göremezsiniz. Geçiniz efendim okumuş, bilgili, görgülü şehir efsanelerini. Dünya köylünün de elinde ve evinde. Onlarda dünyadan habersiz değil. Sizinle aynı programları izliyor, hatta sizden daha fazla kurslara katılıyor. Okuyor. İsterse çalışıyor istmezse çalışmıyor. Acınacak durumda değil. Şehirde çalışana acıyor hatta

8. Üni bitiren önce atanayim diye geç evleniyor, bir çocuk yapıyor, mülakat, görev yeri derken ömrü yiyip bitiriyor. Kamuya memur olayım ne olursa olsun kafasında olanlar ekonomiye yük.Ne iş yaptıkları belli değil, torpille girenin iş yapanı yok. Çalışanla çalışmayan aynı torbada.
Salt kadın çalışsın, yeterki atansin devlete memur olsun diyerek kamuya yapılan alımlar niteliksiz iş yükü. Özel sektör canını ve
suyunu çıkarıyor. Herkes çalışıyor ve herkes yorgun ve herkes mutsuz.

Kadının dinamikleri mutluluk, huzur, korunma, anne olma üzerine kuruludur. Ne kadar aksini iddia etselerde bu böyle. Ayakları üzerinde duran kadın eve para getiren kadın değildir. Kadına bu yükü yükleyerek onu fıtratından uzaklaştırmak devlet projesi olamaz. Toplumsal çöküşü hızlandırır. Nitekim oraya doğru koşa koşa gidiyoruz.

Bir Kürt kadınının sözü geldi aklıma her fırsatta söylerim: "Abla siz çok çalışıyorsunuz?" dedi. "Ne yani siz çalışmıyor musunuz, bak sende çalışıyorsun"dedim. "Yok abla biz ekmek pişirir, çocuk yaparız" dedi.))) Hanımlar gidin eşlerinize ekmek (aş) pişirin, çocuk doğurun, işleri çoğaltmayın, ayakta durayım, eve ekonomik destek olayım diye çalışma hayatına atlamayın. Erkek milleti önce karşı çıkar sonra o para çok hoşuna gider çalışsa ister, o tavizi vermeyin. İş hayatında çıkmak isteyen de eş baskısı sebebiyle çıkamıyor. Gelir düşüyor çünkü. Böyle de bir çıkmaz.

Aile kolay inşa edilmiyor, adı devlet dahi olsa kimsenin o eşikten geçmesine izin vermeyin. Allah bizimle birlikte. Bu uğurda herşey göze alınır. Çalış diyen koca bile... Çalıştıracaksan ben gideyim dedinmi konu kapanmıştır.
__________________

~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~




Alıntı ile Cevapla