Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09 Şubat 2025, 14:02   Mesaj No:9

Vasat

Medineweb EDİTÖRÜ
Vasat - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Vasat isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 62825
Üyelik T.: 12 Ekim 2023
Arkadaşları:0
Memleket:Ankara
Konular: 6
Beğenildi:547
Beğendi:845
Takdirleri:7490
Takdir Et:

Alıntı:
FECR Üyemizden Alıntı Mesajı göster
Yazı bana ait değil.* Ama Murat Padak Hoca Kuran arastırmaları konusunda epey çalışmaları mevcuttur.
Sad süresi 32.ve 34. ayetin meali ve tefsirlerde iki türlü anlatım/ yorum var. 1. si sizin dedigiz gibi : "Boyunlarını ve bacaklarını sıvazladı " 2.si de :" Boyunlarını ve bacaklarını kesti" şeklindedir.
Ben de merak ettim Arapça sözlüklerde nasıl kullanılmış ona baktım.* Gördüm ki Meani sözlükte Murat Hocanın dediği gibi kullanılmış.*
مسح عنقه* = قطعه
"onun boynunu kesti"
Ayrıca bu görüşü destekleyen bazı hadis rivayetleri de vardır.
Seleften yani Sahabe ve Tabiinden ve müfessirlerin beyanına göre; Süleyman a.s. atlarla meşgul iken namazın vakti geçmiş. Kasten değil unutarak geçmişti.* Nakledildiğine göre; Süleyman a.s. namazdan kendini alıkoyduğu için bu atları kesmiş ve etlerini pay ederek fakirlere dağıtmıştır.
Meal ve tefsirler Kuran'ın bir yorumudur. Yorumlar mutlakiyet ifade etmez ama ufuk açıcıdır. Ne tümden red ne de tümden kabul gerektirmez. Kuranın muhkem ayetlerine ya da Kuran ve Sünnete aykırı olmadıkça anlam zenginliği olarak kabul edilebilir.
Meani sözlük bildiğim kadarıyla Kur'an-ı Kerim'e özel tefsir için başvurulan bir sözlük türü. Arapçanın kendisinde de, yani dil geleneğinde bu ifade bu şekilde kullanılıyor mu? Eğer kullanılıyorsa, bu ihtimal değerlendirilebilir.

İlgili rivayet ve hadislerin ise sahih olup olmaması önemli. Eğer sahihse zaten boynumuz kıldan ince kalır.

Bu arada atlar kesilerek fakirlere dağıtıldıysa, bu durumu biraz daha kabul edilebilir kılıyor. Ancak savaşçı bir peygamberin bunu yapmak istemiş olması hala pek akla yatkın değil. Bir de atın kesip yenilmek için genel olarak tercih edilen bir şey olmadığı gerçeği var.

Ama şunu diyebilirim: bu açıklamanız ardınca "kesilip yenilmesi" fikri, "kesti" deyip bırakanlardan daha vicdani ve bu açıdan bakınca sorun çok da sorun gibi görünmüyor. Bununla birlikte İslam'ın genel tutumu ve ayetin gidişine bakınca, ilgili sahih rivayet/hadis de olmadığı sürece bu fikir hâlâ uygun değil. Nitekim savaş atları beslemek ayetlerde sıkı sıkı öğütlenen/övülen bir şey. Ayrıca unutarak bile olsa, bir namaz kaçıracak kadar dünyalığa dalmak bir peygambere hâlâ uygun düşmüyor.

Kısaca durum gayet zanni ve söz konusu zan olduğunda bilinen tek caiz zan türü: hüsnü zan. Hüsnü zan ederek, aksini düşündürecek sahih bir delil olmadığı sürece, ayetin genel anlatımına sadık kalmak en doğru olandır. "Süleyman aleyhisselam namazı unutacak kadar dünyalığa dalmamıştır, ve atlar da cihad atı olarak beslenmeye devam etmiştir." Bu şekilde

Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla

"Andolsun biz bu Kur’an’ı, iyice anlaşılıp öğüt alınabilmesi için kolaylaştırdık. O halde düşünüp öğüt alacak kimse yok mu?"

[Kamer Suresi 17, 22, 32 ve 40. Ayetler]