Konu Başlıkları: İhram Ve Haramları
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 26 Kasım 2008, 03:31   Mesaj No:2

Verda_Naz

Medineweb Sadık Üyesi
Verda_Naz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Verda_Naz isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 176
Üyelik T.: 15 Eylül 2007
Arkadaşları:0
Konular: 248
Beğenildi:11
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cvp: İhram Ve Haramları

Fasil : HACC VE UMRE BÖLÜMÜ
Konu : İhram Ve Haramları
Ravi : Eşlem Mevla Ömer
Hadis : Ömer (ra), bir tib kokusu hissetmişti. "Bu koku kimden?" diye sordu. Muaviye İbnu Ebi Süfyan (ra): "Ey mü`minlerin emiri! Bendendir!" diye cevap verdi. (Hz. Ömer kızgın bir eda ile): "Allah Allah! Senden mi?" diye çıkıştı. Hz. Muaviye: "Bana Ümmü Habibe sürdü, ey mü`minlerin emiri!" (diye özür) beyan etti. Hz. Ömer: "Allah aşkına geri dön ve şu sürdüğün şeyi yıka!" diye emretti.
HadisNo : 1218

Ravi : İbnu Ömer
Hadis : İhramlı iken Cuhfe`de ölmüş olan oğlu Vakid`i kefenlemiş, bu arada başını ve yüzünü örttükten sonra şöyle demiştir: "Eğer ihramlı olmasaydık, cenazeye tib de sürerdik."
HadisNo : 1219

Ravi : Nafi`
Hadis : İbnu Ömer (ra) ihram giyerek Mekke`ye müteveccihen yola çıktığı zaman, güzel kokusu olmayan bir yağ ile yağlanırdı. Sonra Zülhuleyfe mescidine gelir, orada (ihram için iki rek`at) namaz kılar, sonra hayvanına binerdi. Devesi (ayağa kalkıp) onu doğrultunca telbiyeye başlar ve şöyle derdi: "Ben Resulullah`ın böyle yaptığını gördüm."
HadisNo : 1220

Ravi :
Hadis : (İbnu Ömer) reyhanlanmamış bir yağla yağlanırdı. Yani kokulandırılmamış.
HadisNo : 1221

Ravi : İbnu Abbas
Hadis : İhramlı reyhan koklayabilir, aynaya bakabilir. Yediği zeytinyağı ve tereyağı ile tedavi olabilir.
HadisNo : 1222

Ravi : Abdullah İbnu Huneyn
Hadis : İbnu Abbas ile Misver İbnu Mahreme (ra) Ebva`da ihtilaf ettiler, İbnu Abbas: "Mührim başını yıkar" dedi. Misver ise: "Hayır, yıkayamaz!" dedi. İbnu Abbas, beni Ebu Eyyub el-Ensari (ra)`ye gönderdi. Ben onu iki direk arasına gerilmiş bir perde gerisinde yıkanıyor buldum. Kendisine selam verdim. "Kim o?" dedi. "Abdullah İbnu Huneyn`im. Beni, size İbnu Abbas gönderdi. Sizden, ihramlı iken Resulullah (sav)`ın başını nasıl yıkadığını soruyor" dedim. Bunun üzerine Ebu Eyyüb (ra) elini perde (ipinin) üzerine koyup aşağı doğru bastı ve başı göründü. Üzerine su döken birisine: "Dök!" dedi. O da döktü. Ebu Eyyub (ra) başını elleriyle ileri geri ovalayıp: "Resulullah (sav)`ı böyle yapar gördüm" dedi." (Muvatta dışındaki rivayetlerde şu ziyade mevcuttur: "Misver, İbnu Abbas`a şunu söyledi: "Seninle bir daha münakaşa etmeyeceğim (ne dersen kabulüm).")
HadisNo : 1223

Ravi : Harice İbnu Zeyd
Hadis : Harice İbnu Zeyd, babası Zeyd (ra)`den naklediyor: "Resulullah (sav) ihrama girmek için soyundu ve yıkandı."
HadisNo : 1224

Hadis : İbnu Ömer (ra) ihrama girmezden önce ihram için, Mekke`ye girmek için, Arafat`ta vakfe için yıkanırdı. (Bir rivayette şu ziyade vardır: "İhrama girdi mi, başını sadece ihtilam olduğu zaman yıkardı.")
HadisNo : 1225

Hadis : Resulullah (sav) yıkandığı su ile saçlarını (dağıtmayacak şekilde) tarayıp nizama soktu.
HadisNo : 1226

Hadis : İhramlı kimse hamama girer.
HadisNo : 1227

Hadis : Resulullah (sav) ihramlı iken hacamat oldu (kan aldırdı). (Bu metin Sahiheyn`in metnidir.) Buhari merhumun bir diğer rivayetinde: "[Resulullah (sav)] oruçlu iken hacamat oldu" denir. Yine Buhari`nin bir diğer rivayetinde: "[Resulullah (sav) ihramlı iken çektiği ağrı sebebiyle başından hacamat oldu" denir. Bir diğer rivayette: "Şakika denen (başının ön kısmındaki) bir ağrı sebebiye, Lahyu Cemel adında Mekke yolu üzerindeki bir su başında, başının ortasından hacamat oldu" denir.
HadisNo : 1228

Ravi : Enes
Hadis : Resulullah (sav) ihramlı iken ayağının sırtından çektiği bir ağrı sebebiyle hacamat oldu. (Nesai`nin rivayetinde "...Maruz kaldığı incinme sebebiyle (ayağının sırtımdan hacamat oldu)" denmiştir.)
HadisNo : 1229

Hadis : İbnu Ömer (ra) dedi ki: "İhramlı kimse kaçınılmaz bir sebepten dolayı mecbur kalmadıkça hacamat olamaz."
HadisNo : 1230

Ravi : Nübeyh İbnu Vehb
Hadis : Ömer İbnu Ubeydillah İbni Ma`mer, ihramlı iken gözünden hastalandı. Bunun üzerine gözlerine sürme çekmek istedi. Ancak Eban İbnu Osman onu bundan men etti ve gözlerine sabır basmasını tavsiye etti. İllaveten: Hz. Osman (ra)`ın Resulullah`ın böyle yaptığını rivayet ettiğini söyledik. (Ebu Davud`un rivayetinde şu ziyade var: "Eban hacc emiri idi.")
HadisNo : 1231

Hadis : Rivayet edilmiştir ki, ihramlı iken, gözüne gelen bir rahatsızlık sebebiyle aynaya bakmıştır.
HadisNo : 1232

Hadis : Resulullah (a.s) Meymune validemizle (ra) ihramlı iken tezevvüc buyurdular. (Buhari`nin bir rivayetinde şu ziyade var: "Umretü`l-kaza sırasında, ihramsız olarak Meymune ile gerdek yaptı. Meymune Serefte vefat etti." Ebu Davud der ki: İbnu Müseyyeb demiştir ki: "İhramlı iken Resulullah`ın Meymune ile evlenmesi meselesinde İbnu Abbas (ra) vehme düşmüştür." Nesai`ye ait bir başka rivayette: "İhramlı iken Resulullah (sav) evlendi" denir. Meymune ile evlendiği zikredilmez.)
HadisNo : 1233

Ravi : Ebu Rafi`
Hadis : Resulullah (sav) ihramsız iken Meymune (ra) ile evlendi. İhramsız olduğu halde onunla gerdek yaptı. İkisinin evlenmesinde aralarında ben elçilik yapmıştım.
HadisNo : 1234

Ravi : Meymune
Hadis : Her ikimiz de Seref`te ihramsız iken, Resulullah (sav) benimle evlendi. (Bu metin Ebu Davud`daki dir. Müslim`de şöyle denmiştir: "Kendisi ihramsız olduğu halde O`nunla Meymune evlendi.Rai -ki Yezi İnu`l-Esamm`dır- der ki: "Meymune hem benim teyzemdi, hem de İbnu Abbas`ın teyzesi idi." Tirmizi`de şu ziyade vardır: "Meymune (ra) ile gerdek yaptığında ihramsız idi. Meymune Seref`te öldü. Onu, Resulullahın kendisiyle gerdek yaptığı çadırda defnettik.)
HadisNo : 1235

Ravi : Süleyman İbnu Yesar
Hadis : Resulullah (sav), azadlısı Ebu Rafi`yi Ensar`dan bir başkasıyla birlikte (Meymune`ye) gönderdi. Onlar, Resulullah (sav)`ı Meymune bintu`l-Haris (ra) ile evlendirdiler. (O vakit) Resulullah (sav) henüz Medine`de idi (ve umretu`l-kaza için yola) çıkmamıştı.
HadisNo : 1236