Fasil : HACC VE UMRE BÖLÜMÜ
Konu : İhram Ve Haramları
Ravi : Osman
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "İhramlı ne evlenir, ne evlendirir, ne de dünür gönderir."
HadisNo : 1237
Ravi : Nafi`
Hadis : İbnu Ömer (ra) şöyle hükmetmiştir: "İhramlı evlenmez, evlendirmez, ne kendisi için kız ister, ne de başkası için."
HadisNo : 1238
Ravi : Ebu Gatafan el-Mürri
Hadis : Ebu Gatafan el-Mürri`nin anlattığına göre, babası Tarif, ihramlı iken bir kadınla evlenmiş ise de Hz. Ömer (ra) bu nikahı reddetmiştir.
HadisNo : 1239
Ravi : Ebu Katade
Hadis : Hudeybiye Sulhu yapıldığı sene, bir gün Resulullah (sav)`ın ashabından bir grupla birlikte, Mekke yolu üzerinde bir yerde oturuyordum. Resulullah (sav), bizden ileride (konaklamış) idi. Ben hariç herkes ihramlıydı. Halk vahşi bir eşek gördü, ben o sırada meşguldüm, ayakkabımı tamir ediyordum. Gördüklerinden beni haberdar etmediler, onu kendiliğimden görmüş olmamı istiyorlardı. Bir ara aralarında bir gülüşme oldu. Birden etrafıma bakındım (ve bu esnada) hayvanı gördüm. Hemen (Cerade adındaki) atıma gidip eğerledim ve bindim. (Acelemden) kamçıyı ve mızrağı unutmuştum. "Kamçı ve mızrağımı bana verin!" diye seslendim. "Hayır, dediler, vallahi bu işte sana yardımcı olmak istemeyiz." Öfkelendim. İnip onları aldım. Tekrar binip, eşeğe doğru hızla gittim, (yetişip) avladım. Beraberimde getirdim, ölmüştü. Arkadaşlarım etinden yediler. Ancak sonradan ihramlı iken yeyip yememe hususunda şekke düşüp (yediklerine pişman oldular). Yürüdük, ben bir parça ayırdım. Resulullah`a kavuşunca, bu meseleyi sorduk. "Beraberinizde birşeyler kaldı mı?" dedi. Ben: "Evet!" diyerek parçayı uzattım, ihramlı olduğu halde, ondan yedi. Ve: "Bu bir taamdır. Onunla Allah size ikramda bulunmuştur."dedi." (Bunlarda gelen bir ziyade şöyledir: "(Resulullah
"O helaldir, yiyin (dedi)." Bir diğer rivayette: "Resulullah (sav) onlara şunu söyledi: "Sizden biri (hayvanı yakalamak üzere) saldırmasını emretmedi, veya ona hayvanı göstermedi mi?" Onlar: "Hayır!" diye cevap verince, (Resulullah
"Öyleyse yiyin!" buyurdu." Bir diğer rivayette: "(Resulullah): İşaret ettiniz veya yardım ettiniz veya saldırmasını sağladınız mı? (diye sordu).")
HadisNo : 1240
Ravi : Sab İbnu Cessame
Hadis : Sab İbnu Cessame (ra)`nin anlattığına göre, kendisi, Resulullah (sav)`a, Ebva veya Vehdan`da (canlı) bir yaban eşeği hediye etmiştir. Ancak Resulullah bunu kendisine iade etmiş, Sa`b`ın üzüldüğünü yüzünden anlayınca: "Bunu sana iade edişimizin sebebi ihramlı oluşumuzdur" demiştir.
HadisNo : 1241
Ravi : İbnu Abbas
Hadis : Sa`b İbnu Cessame (ra), Resulullah (sav)`a, ihramlı iken, Kudeyd`de ucundan kan damlayan bir vahşi eşek budu hediye etti. Resulullah, bu hediyeyi Sa`b`a iade etti (kabul etmedi).
HadisNo : 1242
Ravi : Cabir
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "Siz ihramlı iken, bizzat avlamamış iseniz veya (sizin arzunuzla) sizin için avlanmamış ise kara av hayvanları(nın eti) size helaldir."
HadisNo : 1243
Ravi : Abdurrahman İbnu Osman
Hadis : Biz ihramlı iken Talha ile beraberdik. Bize bir kuş hediye edildi. Bu sırada Talha yatıyordu. Kuş etinden bazılarımız yedi, bazılarımız çekinip yemedi. Talha uyanınca yiyenleri te`yid etti ve: "Biz Resulullah (sav) ile birlikte onu yedik" dedi.
HadisNo : 1244
Ravi : Abdullah İbnu Amir İbni Rebia
Hadis : Hz. Osman (ra)`a Arc`ta iken bir av eti getirildi. Arkadaşlarına: "Yiyiniz!" dedi. Onlar: "Sen yemiyor musun?" diye sordular. "Ben," dedi, "sizin durumunuzda değilim, bu hayvan benim için avlandı."
HadisNo : 1245
Ravi : Urve
Hadis : Hz. Aişe (ra)`e: "Bir av hayvanı benim için avlanmamışsa bu bana helal mi, haram mı?" diye sormuştum, şu cevabı verdi: "Ey kızkardeşimin oğlu, o (ihram müddeti) on gündür. İçinde bir seğrime (rahatsızlık, şüphe) hissedersen bırakıver (yeme)."
HadisNo : 1246
Ravi : Zeyd İbnu Ka`b
Hadis : el`Behzi (ra) -ki ismi Zeyd İbnu Ka`b`dır- anlatıyor: "Resulullah (sav) Mekke ye gitmek düşüncesiyle ihramlı olarak (Medine`den) çıktı. Ravha nam mevkiye varınca orada kesilmiş bir vahşi eşekle karşılaştılar. Resulullah (sav)`e bundan bahsedildi: "Bırakın onu, dedi, sahibi hemen gelebilir!" Derken hayvanın sahibi Behzi geldi ve Resulullah (sav)`ı bularak: "Ey Allah`ın Resulü, bu eşeği (size bıraktım) dilediğiniz gibi tasarruf edin!" dedi. Resulullah derhal Hz. Ebu Bekir`e emrederek, "yol arkadaşları arasında taksim etmesini" söyledi. Sonra yola devam edip İsaye nam yere geldi. Burası Ruveyse ile Arc arasında bir yer idi. Sıcak bir gölgede kıvnlıp uyumakta olan bir ceylan vardı. -Ravi der ki- "Resulullah (sav) bir şahsa, herkes geçinceye kadar orada bekleyip kimseye hayvanı rahatsız ettirmemesini emretti.
HadisNo : 1247
Ravi : Urve
Hadis : Zübeyr (ra) ihramlı olduğu halde (yemek üzere yanına) güneşte kurutulmuş ceylan eti dizisini azık olarak alıyordu.
HadisNo : 1248
Ravi : Ebu Hüreyre
Hadis : Biz, hacc veya umre için Hz. Peygamber (sav)`le birlikte yola çıkmıştık. Yol esnasında bir çekirge sürüsüne rastladık. Kamçı ve yaylarımızla vurmaya başladık. Resulullah (sav): "Bunu yeyin, zira o deniz avından (sayılır)" dedi."
HadisNo : 1249
Hadis : Ka`bu`l-Ahbar demiştir ki: "Çekirge deniz avı(ndan sayılmış)dır."
HadisNo : 1250
Hadis : Muvatta`da şu ziyade var: Hz. Ömer (ra) Ka`b`a sordu: "Nereden biliyorsun (ki çekirge deniz avıdır)?" Ka`b şu cevabı verdi: "Ey mü`minlerin emiri, nefsimi yed-i kudretinde tutan Zat-ı Zülcelal`e yemin ederim, bu (bir nevi) balık hapşırmasıdır, her yıl iki sefer hapşırır."
HadisNo : 1251
Ravi : Aişe
Hadis : Esma Bintu Umeys, Muhammed İbnu Ebi Bekir`in doğumu sebebiyle Şecere nam mevkide nifas olmuştu. Resulullah (sav), Hz.Ebu Bekir (ra)`i görüp, kadına yıkanıp ihrama girmesini emretmesini söyledi.
HadisNo : 1252
Ravi : Esma Bintu Ümeys
Hadis : Muhammed`i Beyda`da doğurduğunu söylemiş, önceki hadisteki durumu aynen zikretmiştir. (Muvatta`nın bir başka rivayetinde şöyle denir: "(Esma..) Zülhuleyfe`de Muhammed`i doğurdu). Ebu Bekir (ra) ona yıkanmasını sonra da ihrama girmesini emretti." Nesai, bir başka rivayette şu ziyadeyi ilave eder: "...sonra hacc için ihrama girmesini, Ka`be`yi tavaf hariç, herkesin yaptıklarını aynen yapmasını (emretti)." Yine Nesai`nin bir başka rivayetinde (Esma) şöyle demiştir: Resulullah`a (birisini) göndererek: "Ne yapayım?" diye sordurdum. Bana: "Yıkan, (kan gelen kısma) sargı bağla, sonra da ihrama gir" haberini gönderdi.)
HadisNo : 1253
Ravi : İbnu Ömer
Hadis : İbnu Ömer (ra)`den yapılan bir rivayete göre, hacc veya umre için ihrama giren hayızlı kadın hakkında, "Kadın dilerse umre veya haccı için ihrama girer, ancak Beytullah`ı tavaf edemez, Safa ile Merve arasındaki sa`yi de yapamaz. Bunlar dışındaki bütün menasike insanlarla birlikte katılır. Temizleninceye kadar mescide yakın olamaz."
HadisNo : 1254
Ravi : İbnu Abbas
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "Nifaslı ve hayızlı kadınlar mikata gelince guslederek ihrama girerler ve Beytullah`a olan tavaf hariç bütün menasiki ifa ederler."
HadisNo : 1255
Ravi : İbnu Ömer
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "Beş hayvan vardır, bunların öldürülmesi ihramlıya günah değildir: Karga, çaylak, akrep, fare, kelb-i akur." (Bir rivayette şöyle denmiştir: "Bunları, Harem`de ve ihramda iken öldürene günah yoktur." Ebu Davud ve Tirmizi`nin, Ebu Saidi`l-Hudri`den kaydettikleri bir rivayette: "Adi yırtıcılar" da denmiştir. Bundan maksad insana saldırıp yaralayandır.)
HadisNo : 1256
Ravi : Alkame İbnu Ebi Alkame
Hadis : Alkame İbnu Ebi Alkame, annesinden rivayet etmiştir ki: "Annesi, Hz. Aişe (ra)`yi ihramlı iken bedenini kaşıyan kimse hakkında soru sorulunca dinlemiştir. Hz. Aişe şu cevabı verir: "Evet, kaşınsın ve şiddetle kaşısın." Sonra Hz. Aişe ilave eder: "Ellerimi bağlasalar, (kaşınmak için ayaklarımdan başka bir imkanım olmasa) ayaklarımla kaşınırım."
HadisNo : 1257
Ravi : Esma Bintu Ebi Bekr
Hadis : Hacc yapmak üzere Hz. Peygamber (sav)`le birlikte çıktık. Arc nam mevkiye kadar geldik. Orada Resulullah (sav) konakladı, biz de konakladık. Hz. Aişe (ra) Resulullah (sav)`ın yanına oturdu. Ben de babam Ebu Bekir`in yanına oturdum. Resulullah`ın binek devesi ile, Hz.Ebu Bekir`in binek develeri tekdi ve o da Ebu Bekir`e ait bir köle ile birlikte (yolda) idi. Ebu Bekir (ra) oturup, kölenin gelmesini beklemeye başladı. Köle geldi ama beraberinde deve yoktu. Hz.Ebu Bekir (ra): "Deven nerde?" diye sordu. Köle: "Sabahleyin onu kaybettim!" dedi. Ebu Bekir (ra): "Tek bir deveyi kayıp mı ettin!" deyip köleye vurmaya başladı. Resulullah bu sırada gülüyor ve şöyle diyordu: "Şu ihramlıya bakın neler de yapıyor!" (İbnu Ebi Rizme der ki: Resulullah: "Şu ihramlıya bakın neler de yapıyor?" deyip gülüyor, (başka bir şey söylemiyordu)."
HadisNo : 1258
Ravi : Rebia İbnu Abdillah
Hadis : Hz. Ömer (ra)`i ihramlı iken (Mekke ile Medine arasındaki Sükya köyünde) devesinin kurtlarını alıp toprağa atarken gördüm.
HadisNo : 1259
Ravi : Nafi`
Hadis : İbnu Ömer (ra), ihramlının, devesinden pire veya güve gibi haşereleri temizlemesini mekruh addederdi.
HadisNo : 1260