Durumu: Medine No : 2797 Üyelik T.:
27 Temmuz 2008 Arkadaşları:0 Cinsiyet: Mesaj:
218 Konular:
66 Beğenildi:4 Beğendi:0 Takdirleri:10 Takdir Et:
Konu Bu
Üyemize Aittir! | Cvp: Önemli Ortopedik Hastalıklar Kemik ve Eklem İltihapları
Mikroorganizma adı verilen gözle görülmeyen küçük canlıların çeşitli yollardan vucuda girip, kemiklere yerleşerek burada çoğulmaları sonucu iltihablanma dediğimiz hastalık ortala çıkar.Kemiğin iltihablanması sakatlayıcı bir durumdur önlenmesi ve zamanında tedavi edilmesi önemlidir.
Mikroorganizma kemiğe iki yoldan ulaşır. Birincisi , bir darbe sonucu kemik üzerindeki cilt dokusu yaralanır, aynı zamanda kemik de kırılırsa ; bu açık yaradan mikroplar kemiğe yerleşirler. İkinci yol bademciklerin, orta kulağın, dişlerin , bogazın , akciğerlerin iltihablanması sonucu burada bulunan mikroplar kan'a geçip, kan yoluyla kemiğin zayıf bölgelerine gelir, yerleşirler.
Kemiğe yerleşen mikroplar , eğer vucut dirençli ve sağlam değilse, burada çoğalmaya başlarlar. Çoğalırken kemik hücreleri ile beslenirler, dolayısıyle bu bölgede kemik yavaş yavaş yok edilmeye başlanır. Kemikte meydana gelen boşluk, cerahatle dolar.Cerahatin içinde mikroplar, ölü kemik hücreleri, vucudun ve mikropların salgıladığı sıvı vardır. Boza kıvamında ve renginde olur. Miktarı artınca kemiği deler ve önce kemik dışına çıkar, sonra cildi de deler ve vucut dışına akmaya başlar.
Bu devreden sonra, eğer vucut direnci yükseltilebilir ve mikropların direnci azaltılabilirse, eriyen mikroplar tarafından çürütülen kemiğin yerine yeni kemik yapılmaya başlar.Yeni kemik çürümüş kemiğin çevresinde yapılır.Yeni kemik yapımı tamamlanınca, çürümüş eski kemik vucudun dışına atılmaya çalışılır. Vucut bunu başarabilmek için önce çürümüş kemiği parçalayarak küçültür , sonra yeni kemikte ve ciltte açılan deliklerden küçük parçalar halinde çürümüş kemikler atılmaya başlar.Bu işlem senelerce, hatta hastanın hayatı boyunca sürebilir. Çürümüş kemik nekadar büyükse, işlem o kadar uzun sürer.
Mikropların kemikteki bu macerasının her safhasında, insan vucudunda farklı belirtiler vardır, ve her safhada yapılması gereken tedavi farklıdır.
Bir tedbir olarak bademcikler, orta kulak, dişleri , bogaz , akciğerler iltihabları zamanında tedavi edilmeli, kemik üzerinde bir yaralanma olduğunda çok temiz pansumanlar yapılmalıdır.
Kemiğe ilk yerleşim ve mikropların çoğalmaya başladığı dönemde, bölgede (en sık olarak uyluk ve bacak kemiğinin dize yakın yerleri, kol kemiğinin omuza yakın yeri ) şişlik, ağrı, kızarıklık ve ateş olur. Hasta topallayarak yürür veya yürüyemez.Henüz kemikte çürüme olmadğı için antibiyotik tedavisi mikropları öldürerek , kemiğin hastalanmasını önleyebilir.
Mikroplar kemikte yerleşip, çoğalmış, kemik içinde cerahat birikmiş ve kemik çürümüş ise; yine bölgede şişlik, kızarıklık, ağrı, ateş olur, ama ilk devreye göre daha şidditledir. Hasta yürüyemez.Kemiğin filmi çekildiğinde çürüme görülür. Bu devrede ; ameliyatla kemik açılır, içindeki cerahat boşaltılır, bölge temizleni rve antibiyotik tedavisi yapılırsa kemiğin bu bölümünün tamamen çürümesinin önüne geçilmiş olur.
Kemikteki cerahat , kemiği ve cildi delip vucut dışına akmaya başladığı zaman şişlik ve kızarıklık azalır, ama ağrı ve ateş devam eder. Bu devrede çekilen film de kemik tamamen çürümemiş ise ; cerahatin açtığı delik büyütülerek , cerahatin daha rahat akması sağlanır. Aynı zamanda antibiyotik tedavisi de yapılır.
Eğer kemik tamamen çürümüş ise , cerahatin akmasına müdahale edilmez. Vucudun direnci yükseltilmeye, mikropların direnci düşürülmeye çalışılır.Vucudun yeni kemik yapması beklenir.Bu devre artık iltihabın müzminleştiği (kronikleştiği) devredir.Yeni kemik yapımı tamamlandıktan sonra , çürümüş kemik ameliyatla alınır. Böylece vucudun senelerce çürümüş kemiği atması için uğraşmasına gerek kalmaz, iltihablı yerdeki akıntı da durur, fistül denilen delikler kapanır.
Eğer kemik iltihabı başlangıç devrelerinde durdurulup, tedavi edilmez ise çocukta kemiğin büyümesi yavaşlayabilir, durabilir. Bacak veya kol kısa kalır. Eklem hareketleri azalır, kısıtlanır. Bu durum kol veya bacağın sakat kalmasına yol açar. Senelerce sürecek bir iltihab çocuğun gelişmesini önleyebilir, böbreklerinin ve karaciğerinin bozulmasına yol açabilir.
Eklem iltihabı da benzer şekilde meydana gelir. Mikroplar eklemde, yaralanma veya vucudun başka bir yerinden kan yoluyla yerleşip, çoğalırlar. Eklem kıkırdağını yok edilir , ve eklem hareketi ortadan kalkar. Eklemde cerahat toplandığında şişlik, kızarıklık, ağrı ve ateş olur. Cerahat toplanmadan önce antibiyotik tedavisi yeterli olabilir , ama toplanınca eklemi ameliyat la açıp, cerahati boşaltmak ve bölgeyi iyice temizlemek lazımdır.
|