Konu Başlıkları: Önemli Göz Hastalıkları
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 20 Aralık 2008, 00:49   Mesaj No:4

antivirüs

Medineweb Aktif Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:antivirüs isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 2797
Üyelik T.: 27 Temmuz 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 218
Konular: 66
Beğenildi:4
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cvp: Önemli Göz Hastalıkları

Kornea Nakli (Keratoplasti)
Kornea, gözün en ön kısmında bulunan saydam dokudur ve gözün en önemli kırıcı merceğidir. Korneanın saydamlığı birçok hastalık tarafından bozulabilir. Bu hastalıklar doğuştan, genetik kökenli veya mikrobik olabilir. Keratokonus gibi bazı hastalıklar ise korneanın şeklini değiştirirler. Bu hastalıkların tamamında korneanın saydamlığı kalıcı olarak bozulur ve hastanın tekrar görmesini sağlamak amacı ile ölen bir kişinin gözünden alınan kornea dokusu ile değiştirilir.
Gözü bir saat gibi düşünürsek, saatin camının (göz korneası) değiştirilmesi işlemi gibidir. Değiştirilen saydam kornea dokusu düğme biçiminde ölü gözü korneasından temin edilir. Bu kısmın büyüklüğü ancak bir mercimek tanesinin çapı kadardır.
Son yılların teknolojik gelişmeleri bu ameliyatı en başarılı organ nakli ameliyatı haline getirmiştir. Tarihçesi 19. yüzyılın sonlarına dek giden kornea nakli, A.B.D'de yılda 40.000'in üzerinde gerçekleşmekte iken, ülkemizde bu sayı yılda yaklaşık 1.500 kadardır. Türkiye'de kornea teminindeki güçlükler, binlerce insanın ameliyat için sırada beklemesine neden olmaktadır. Bununla birlikte kornea bankaları ve nakiller hakkında bakanlığın hazırladığı yeni yönetmelik bu sorunu çözecek niteliktedir.
Nakil işlemi, göz yapısının sağlam olduğu ancak kornea dokusunda bulanıklık, leke ve düzensizlik olan gözlere uygulanır. Korneadaki leke, estetik veya görmeyi sağlamak üzere optik amaçlı olarak ameliyatla saydam kornea ile değiştirilir. Korneanın inceldiği, düzensizleştiği, bombeliğinin bozulduğu hastalarda da kornea nakli yapılmaktadır. Ameliyatın faydalı olup olmayacağı göz doktorunun muayenesi sonucunda belirlenir. Ameliyat sonrası dikkatli takip ve bakım gereklidir. Aksi taktirde nakledilen kornea dokusu reddedilebilir.
Kornea nakil ameliyatı öncesi gözün görme potansiyeli değerlendirilir. Şaşılık, göz tembelliği, göz tansiyonu, retina ve göz sinir hastalıkları, iltihabi hastalıklar,göz yaşı hastalıkları, viral hastalıklar araştırılır.

Ölüm nedeni bilinmeyen, santral sinir sistemi hastalıkları, bulaşıcı hastalığı, iltihabi veya tümöral göz hastalığı olan ve daha önce ameliyat geçirmiş olguların korneaları nakil ameliyatı için kullanılmaz. Genç gözler tercih edelir.


Kornea temini ve yasal yönü
Kornea temini, morglarda ölümü üzerinden uzun süre geçmemiş cesetlerden ve kornea bankalarından sağlanır. Ameliyatta kullanılan, gözün saydam kornea tabakası olduğu için ölünün gözü çıkarılmaz ve alınmaz. Alınan sadece düğme biçiminde korneadır. Gözün çıkarılarak alınması için kişinin sağlığında yazılı olarak göz bağışı yapması veya yakınlarının izni gerekir. Organ nakli ile ilgili T.C yasalarına göre sadece kornea dokusunun alınması için izin gerekli değildir.
Alıntı ile Cevapla