Durumu: Medine No : 2797 Üyelik T.:
27 Temmuz 2008 Arkadaşları:0 Cinsiyet: Mesaj:
218 Konular:
66 Beğenildi:4 Beğendi:0 Takdirleri:10 Takdir Et:
Konu Bu
Üyemize Aittir! | Cvp: Önemli Enfeksiyon Hastalıkları ÖNEMLİ HASTALIKLAR SIKÇA SORULAN SORULAR Grip nedir? Soğuk algınlığından farkı nedir?
Grip, İnfluenza virüsünün yol açtığı, özellikle sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başında salgınlar yapan bir infeksiyon hastalığıdır. Grip, hastayı yatağa düşürecek şiddette şikayetlerle seyreder. Hastalarda 40 ° C’ye varan yüksek ateş, genel vücut kırgınlığı, şiddetli eklem, kas ve bel ağrıları, baş ağrısı ve aşırı halsizlik görülür. Soğuk algınlığı, diğer ismiyle nezle, nezle virüslerinin yaptığı burun akıntısı, hapşırma, öksürme, gözlerde yanma, boğazda ağrı ve yanma hissiyle seyreder. Genellikle ateşsiz bir üst solunum yolu infeksiyonudur. Hastalık 3-7 günde kendiliğinden düzelir. Hastalık genellikle ayakta geçirilmektedir. Grip nasıl bulaşır ve gripten korunmada nelere dikkat etmeliyiz?
Grip de nezle gibi, hasta kişilerin bulunduğu ortamlarda öksürme ve hapşırma yoluyla ve virüsün bulaşmış olduğu ellerle temas sonrasında (tokalaşma, vb.) kolaylıkla bulaşır. Solunum yolu hastalıklarının topluma yayılmasında sağlam kişilerden çok, hasta olanların daha dikkatli davranması gerekir. Hastalar hastalıkları süresince başkasıyla öpüşmemeye dikkat etmelidirler. Öksürük ve hapşırık nedeniyle ellerine sekresyonlar bulaşacağından ellerini sık sık yıkamalıdırlar, tokalaşmamaya özen göstermelidirler. Hastalıkları sırasında kalabalık, kapalı ortamlarda (otobüs, sinema, metro vb.) bulunmamalıdırlar. En etkili korunma, hastaların alacağı bu gibi tedbirlerle olur. Korunmada sağlıklı kişilerin uygun beslenme ve kişisel temizlik ve hijyen kurallarına dikkat etmesi öenmlidir. Ayrıca aşırı yorgunluk, alkol, sigara kullanımı, uykusuzluk ve beslenme bozukluğu gibi vücut direncini düşüren durumlardan kaçınılmalıdır. Grip aşısı ne zaman ve kimlere uygulanmalıdır?
Grip aşısı Dünya Sağlık Örgütü’nün önerileri doğrultusunda, bir önceki yılda en sık karşılaşılan virüs tipine karşı, her yıl yeniden hazırlanmaktadır. Her yıl sonbahar aylarında tek doz şeklinde yapılmalıdır. Grip aşısı özellikle hastalığa yakalanma ve sonrasında oluşabilecek hastalıklar yönünden risk taşıyan “yüksek risk grubu” dediğimiz kişilere faydalıdır. Aşı yapılması gereken bu risk grupları şunlardır: - 65 yaş ve üzerindeki bireyler.
- Kronik kalp, akciğer, karaciğer, böbrek hastalığı olanlar, şeker hastalığı ve diğer endokrin sistemi hastalığı olanlar.
- Bağışıklık sistemleri zayıflamış olan kişiler: Kanser-lösemili kişiler, bağışıklık sistemi hastalığı olan kişiler (AIDS vb), organ ve kemik iliği nakli yapılan kişiler.
- Uzun süreli aspirin tedavisi alan bebek veya çocuklar.
- Yukarıda sayılan gruplarla temas içinde bulunan kişiler(özellikle bakımevi ve sağlık personeli).
Hepatit B taşıyıcılığı tehlikeli bir durum mudur?
Hepatit B taşıyıcılığı büyük oranda hasta açısından çok düşük oranda kronik hepatit ve karaciğer kanseri oluşturma olasılığını saymazsak tehlikesiz bir durumdur. Ancak çevresi için hastalık etkeni virusu taşıdığından tehlikeli olmaktadır. Hepatit B taşıyıcılarında tedavi mümkün müdür?
Hepatit B taşıyıcılarında virusu kandan temizleyen bir tedavi şekli yoktur. Kronik hepatit için uygulanan interferon-a tedavisinin sağlıklı taşıyıcılıkta yeri yoktur. Hepatit B taşıyıcılığı ne kadar devam eder?
Hepatit B taşıyıcılığı, genellikle ömür boyu devam eder. Yalnız taşıyıcıların her yıl için %1-2’sinde virusun kaybolması ve yerini koruyucu antikorlara bırakması olasılığı vardır. Aynı virusla ikinci kez hastalık geçirilebilir mi?
A ve B virusu hepatitlerinde, hastalık şifa ile sonlanmışsa hemen hemen ömür boyu devam eden bağışıklık oluşur ve bu viruslarla oluşan hepatitler tekrarlamaz. E virusu hepatitinde bağışıklık daha kısa sürelidir ve yıllar sonra hastalık tekrarlayabilir. Hepatit virusları birbirlerine karşı bağışıklık oluştururlar mı?
Hayır, oluşturmazlar. Bu nedenle kişi farklı viruslarla değişik zamanlarda birden fazla hepatit geçirebilir. Gebelerde viral hepatitlerin seyri nasıldır?
Eğer E virusuna bağlı hepatit söz konusuysa gebelerde tehlikelidir. Diğer viruslarla oluşan hepatitlerin seyri normal kişiden farklı değildir. Gebelik sırasında hepatit B geçiren veya B virusu taşıyıcısı olan anneden doğan bebeğe ne yapılmalı?
Gebeler doğum öncesi veya doğumdan hemen sonra test yaptırarak taşıyıcı olup olmadıklarını öğrenmelidirler. Taşıyıcı anneden doğan bebeğe doğumda veya doğumdan sonra ilk 72 saatte, 0,5 ml HB immunglobulini yapılmalı ve bebek aşı programına alınmalıdır. Erişkinler için şüpheli hepatit B virusu ile karşılaşmada ne yapılabilir?
Eğer kişi bağışık değilse, temastan sonraki birkaç gün içinde 0,06ml/ kg HB immungloblini yapılmalı ve aşı programına alınmalıdır. Kimlere kuduz aşısı uygulanmaz?- Aşılı hayvan tarafından ısırılma veya temas olduğunda
- Bilinen ve halen sağlam bir hayvan tarafından 10 günden daha önce ısırılmış veya temas etmiş olanlara,
- Fare gibi diğer küçük kemiriciler tarafından ısırılan veya teması olanlara,
- Soğuk kanlı hayvanlar tarafından ısırılanlar
- Kuduz veya kuduz şüpheli hayvanı besleyen, kan, idrar, dışkısı ile teması olan etini ve sütünü pişirdikten sonra yiyenler
- Kuduz olmayan insan ısırıkları.
İshal olunca ne yapmalıyız ?
İlk tedbir olarak kaybedilen su ve tuzu geri koymak için pratik olarak hazırlanabilecek şu solüsyon içilebilir.1 litre kaynatılmış,soğutulmuş suya bir çorba kaşığı şeker, bir tatlı kaşığı sofra tuzu, bir çay kaşığı karbonat konularak karıştırılır, içilebildiği kadar sık aralıklar ile içilir.Ancak 24 saatten fazla süren ishallerde en yakın sağlık merkezine başvurulmalıdır. İshal diyeti nasıldır?
İshali olan kimselerin düzelene kadar posasız ve yağsız gıdalar alması gerekir.Yani sebze, meyve, kuru yemiş, çikolata, kızartma gibi gıdalar alınmamalıdır.Yağsız makarna,pirinç pilavı, haşlanmış et ve bol miktarda içecek alınmalıdır. İshal nasıl önlenebilir ?
Kaynağı bilinmeyen suların tüketilmemesi ve kişisel temizliğe dikkat edilmesi; özellikle yemeklerden önce ve sonra ellerin yıkanması; kullanılan ve içilen suların klorlanması; şüpheli suların salgın durumlarında şüpheli olmasa bile kaynatılarak kullanılması gereklidir. |