Tekil Mesaj gösterimi
Alt 21 Mart 2009, 01:03   Mesaj No:39

KARAKÖSE

Medineweb Sadık Üyesi
KARAKÖSE - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:KARAKÖSE isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 5710
Üyelik T.: 18 Aralık 2008
Arkadaşları:0
Konular: 48
Beğenildi:14
Beğendi:0
Takdirleri:53
Takdir Et:
Standart RE: 18.Haftanın Konuğu Algı Bilgelik

**(Hadisimi dinleyip hıfz eden ve ona tutunan, mahşerde Kur’anla haşrolur. Hadisime önem vermeyen de, Kur’anı hor görmüş olur. Kur’anı hor gören de, dünya ve ahirette hüsrana uğrar.) [Ebu Nuaym, Hatib]
Sizce bu hadisin akıl ile uyumu nasıl?

Cevap: Bu hadis tek başına bir ödev yüklemez, çünkü bir yere gönderme yapıyor ve anlam ifade edebilmesi için gönderme yaptığı şeyinde masada olması gereklidir. Yani önemsenen yada önemsenmeyen diye sözü edilen hadisleride bu yazıya eklersen ancak o zaman çözümlenebilir bir değeri oluşur. Aksi taktirde önemsemekten söz ederken neyin önemsenmesinden söz edildiği belli değildir. Burda sözü edilen tüm hadis kitaplarının içindeki yazılanlarmıdır yoksa bir kısmımımıdır, bir kısmı ise hangi kısmıdır ve neden o kısmıdır, neden başka kısmı değildir? Vs eklenmesi gerekir

**İnsanların düşünceleri, inançları, eğilimleri kolay kolay değişmez.” Demişsiniz peki sizce bu durumlar hakkında İslami olarak ayet-hadis sunulursa (söylenen çürütülürse) bakış açınız nasıl olur?

Cevap: İnsan çocukken öğrendiği ve inanmak zorunda kaldığı şeylere aşık olur. Büyüdüğünde inancında büyük hatalar görse bile kolay kolay vazgeçemez. Vazgeçmek zorunda kalsa bile ilkin aşkından ayrılmışçasına acı çeker. ben böyle gördüm, işin bu kısmı psikoloji konusudur ve çürütülebilir bir özelliği elbette vardır ancak olasılığı çok düşüktür.
Bana delilini sun o zaman değerlendirme yapabiliriz.