RE: Hz.Ömerin Hutbeleri
HZ ÖMER FARUK RA BÖYLE SESLENDİ
Hz Ömer ra, vilayetlere gönderdiği kamu görevlilerine hitaben, Yüce Allah'a hamd, Rasulullah sav'e salat u selam edip, Hz Ebu Bekr ra'ı andıktan ve istiğfar ettikten sonra şöyle demiştir:
Ey insanlar! Herhangi bir hak sahibi, hakkını elde etmek için kimseden Allah Tealâ'ya asi olmasını isteyemez
Malı temiz tutmanın üç yolunu görüyorum:
Birincisi, meşru vasıtalarla kazanılmalıdır
İkincisi, meşru yerlere harcanmalıdır
Üçüncüsü, kazanılmasında ve sarf edilmesinde bâtıldan kesinlikle uzak durulmalıdır
Benim sizin malınızla alakam, bir yetimin velisi olan kimsenin o yetimle olan alakası gibidir Eğer kendi gelirim sayesinde Beytülmal'e ihtiyaç duymadan geçinecek durumda olursam, Beytülmal'den hiçbir şey harcamam İhtiyacım olursa maruf şekilde harcarım
Herhangi bir kimsenin başkasına zulüm ve haksızlık etmesine ve haklarına tecavüzde bulunmasına asla müsaade etmem Zalimi yere yıkıp, itirafta bulununcaya kadar bir yanağı toprakta olduğu halde başını ayağımla ezerim (Yaptıkları işin zulüm olduğunu itiraf ederek, başkalarına haksızlık etmekten vazgeçene kadar zalimlerin takipçisiyim)
Ey insanlar!
Sizin benden talep edeceğiniz bazı haklarınız vardır Onları size sayacağım Bu haklarınıza sıkıca sarılıp sahip çıkın
Benim size karşı görevim, sizden toplayacağım gelirleri hak ve adalet üzere tahsil etmek; mal benim elime geçtiği zaman hakkın dışında bir yolla onu elimden çıkarmamak; sizin gelir ve erzakınızı çoğaltmak; Allah Tealâ'nın izniyle kale ve sınırları korumak, müdafaa etmek, sizi tehlikeye maruz bırakmamak; uzun süre kale ve sınırlarda tutmamaktır
Gerçekten siz öyle bir zamana yaklaştınız ki, o zamanda güvenilir kimseler az, dünyalık peşinde koşan kurralar (Kur'an'ı dünya menfaati elde etmek için öğrenen kimseler) çok; fakihler az, muhterisler çoktur
Öyle kimseler vardır ki, görünüşte ahiret için amel ederler; aslında o kimseler bu amelleriyle dünyanın ve sonu gelmez dünyalık arzusunun peşindedirler Ateşin odunu yakıp bitirdiği gibi, bu şekildeki ameller de sahibinin dinini yer, bitirir Dikkat edin! Sizden kim bu şekilde davranan kimselere yetişirse, Allah'tan korksun, O'na sığınsın ve sabretsin
Ey insanlar! Muhakkak ki Allah Tealâ kendi hakkını mahlukatın hakkından yüce tutmuştur Allah Tealâ şöyle buyurmuştur: “(Peygamber) sizin melekleri ve peygamberleri ilâh edinmenizi emretmez Hele size, siz müslüman olduktan sonra inkârcılığı emreder mi?” (Âl-i İmran, 80)
Dikkat edin! Ben sizi zorba yöneticiler veya zalim kişiler olarak göndermiyorum Ben sizi sadece halkı doğru yola sevk edecek rehberler ve idareciler olarak gönderiyorum
Müslümanlar'ın haklarını acilen verin Onlara baskı uygulayarak zillete düşürmeyin Kendilerini fazla övüp şımarmalarına ve fitneye düşmelerine de sebep olmayın Onlara kapılarınızı kapatmayın Böyle yaparsanız güçlüler zayıfları ezer Onların bazılarını diğer bazılarına tercih etmeyin Böyle yaparsanız zulmetmiş olursunuz Onlar hakkında cahil ve gafil olmayın Takatleri nisbetinde onları inkârcılarla savaşmaya sevk edin Düşmanla karşılaştığı zaman zaafa düşeceğini anladığınız kimseleri savaşa göndermeyin En iyi savaş, düşmana karşı zayıf ve korkak olanları göndermemektir
Ey insanlar! Sizi, şehirlere yönetici olarak gönderdiğim şu kişiler üzerine şahit kılıyorum Ben onları, ancak insanlara dinlerini en iyi şekilde öğretmeleri, gelirlerini taksim etmeleri ve aralarında adaletle hükmetmeleri için gönderiyorum Kendilerine zor gelen, çözemedikleri meseleleri bana havale etsinler
__________________ Söz işlemez yüreklere sükûtum dağlar gibi... |