Kur'anda "Biz " ifadesi neden kullanılmıştır?
Allahu Tealâ bir olduğuna göre, niçin Kur'an-ı Kerim'de "Biz" ifadesin kullanmış?
CEVAP: Allahu Tealâ bir olduğuna göre, hatta birin biri olduğuna göre, Kur'an-ı Kerim'de
de devamlı kendisine ortak koşmamayı emredip bir Allah inancını işlediğine göre, yer yer
"biz" diye hitap etmesinde bir takım hikmet ve inceliklerin olduğunu anlamak gerekir
Karşımızdaki bir kişiye "Sen" diye hitap etmeyip nezaketten dolayı "Siz" deriz Bunun gibi,
büyüklük ifadesi olarak Allah (cc) "Ben" yerine "Biz" kullanabilir
Kur'an-ı Kerim dikkatlice okunduğunda, ferde, kişiye hitap eden yerlerde "Ben", umuma bakan yerlerde "Biz" ifadesinin kullanıldığı görülür
*Meselâ, Hz Musa ile konuşurken ve Allah (cc) ile kul arasında hitap makamında iken, "Gerçekten ben Allah'ım, benden başka hiçbir ilah yoktur Onun için bana ibadet et Ve beni anmak için namaz kıl" (228) ayetinde olduğu gibi "Ben" buyuruyor
Ama yaratma, Kur'an-ı indirme, onu muhafaza etme gibi, bütün ilahî sıfatların iştirak ettiğiilahî bir işi açıklarken;
"Muhakkak ki Kur'an-ı Biz indirdik ve onu Biz koruyaca-ğız"(229),
"Şimdi gördünüz mü (rahimlere) döktüğümüz meniyi? Onu siz mi yaratıyorsunuz? Yoksa biz miyiz yaratan?" (230) ayetlerinde olduğu gibi "Biz" ifadesini kullanıyor
Mesela, ben bir insana yardım etsem, bana sorsalar "Falanca kişiye kim yardım etti?" Ben eğer mütevazi biri isem", biz yardım ettik derim Allahu Tealâ da gerek melekleri kasdetmek, gerekse mütevaziliğinden dolayı "Biz" demektedir
(227) Şüpheler Üzerine - Safvet Serih
(228) Taha: 14
Emine Şenlikolglu-Gençliğin İmanını Sorularla Çaldılar
|