RE: Osmanli PadİŞahlari
SULTAN İKİNCİ SÜLEYMAN
Babası: Sultan İbrahim
Annesi: Saliha Dilâşub Sultan
Doğumu: 15 Nisan 1642
Vefatı: 22 Haziran 1691
Saltanatı: 1687 – 1691 (4) sene
İkinci. Süleyman İstanbul'da doğdu. Annesi tarafından titizlikle yetiştirildi. Orta boylu kır sakallı şişman ve halim selim bir padişahtı.
Padişah olduğu sırada askeri zorbaların ortalı karıştırması üzerine büyük temizli girişti. Asayişi kısmen de olsa temin etti.
Devleti çok kötü şartlar içinde iken teslim aldı. Dördüncü Mehmed devrinde Almanların eline geçen birçok yerleri geri aldı. Cesur dindar vatansever merhametli ve nazikti. Rüşvet ve sefahata son derece düşmandı. Köprülü Fazıl Mustafa Paşa'yı büyük muhalefetlere rağmen sadrazam tayin etti. Devrinde Lehistan Rusya Almanya ve Venedik'le aynı anda savaşıldı. Lehliler ve Ruslara karşı kesin zafer elde edildi. Venedikliler durduruldu. Almanlardan Belgrad Sırbistan'ın tamamı Niş Vidin ve Semendire tekrar alındı. (1690) İkinci Süleyman Köprülü Fazıl Mustafa Paşa'yı bu başarılarından sonra İstanbul'a döndüğü zaman sevincinden ağlayarak karşıladı. Bizzat kendi hırkasını çıkarıp ona giydirdi.
1691'de Macaristan fethedilmek üzere yeniden sefere çıkıldı. İkinci Süleyman 3 yıl yedi ay 4 gün padişahlık yaptı. 49 yaşını geçiyordu ki tutulmuş olduğu bir hastalıktan öldü. Ölüm hastası iken İslâm ordusunu Avrupa seferine uğurluyordu. Cenazesi İstanbul'a getirildi ve Kanuni Sultan Süleyman Türbesine defnedildi. (Allah rahmet eylesin.) Debbağzade Mehmed Efendi Hacı Feyzullah Efendi Feyzullah Fevzi Efendi gibi kıymetli şahsiyetler devrinde Şeyhülislâmlık yapmışlardır. Meşhur hattat Hafız Osman Efendi Bestekâr Dede Efendi ve Itri Efendi gibi dehalarda devrinde yaşamışlardır. Silsile-i Saadât-ı Nakşıbendiyye'den Şeyh Seyfüddin Arif (k.s.) Hazretleri (H. 1098) Atpazarlı Şeyh Osman Fazlı (H. 1102) bu devirde vefat etmişlerdir.
Çocuklarının isimleri bilinmiyor.
|