RE: İSLAMDA AİLE MODELİ
İslami Aile Modeli
Günümüz gençliğin problemlerinden bir diğeri de ahlaki çöküntüdür. Nesli ve aile yapısını bozan ahlaksız davranışlardan sakınmak gerekir. İslâm’ın amaçlarından olan nesli korumak ve sağlıklı bir toplum oluşturmak için gençlerimize iyi bir din eğitimi verilmelidir. Günümüzde gençlerin kendilerini korumaları için sağlam bir imana sahip olmaları gerekir.
Gençler terbiye edilirken, onlarla nasıl konuştuğumuz ve bunu nasıl ifade ettiğimiz de önemlidir. İnsan, psikolojik olarak iyi muamele, yumuşak davranış güzel söz ve tatlı dilden hoşlanmaktadır. Kuran’da yer alan, “Eğer sen kaba, katı yürekli olsaydın, şüphesiz etrafından dağılıp gitmişlerdi bile” (Âli İmrân – 159) … “ Rabbinin yoluna hikmet, güzel öğüt ve güzel münakaşa ile davet et” (Nahl – 125) ayetlerinde olduğu gibi, gençlerin ruh halleri dikkate alındığında bu tutumun bir o kadar daha önem kazandığı görülür.
Yine sevgili Peygamberimiz çocuklarımıza karşı görevlerimizi şu şekilde vurgulamaktadır. “Çocuklarınıza güzel davranıp iyilikte ve ikramda bulununuz¸ onları en güzel şekilde terbiye ediniz”.
Din ve dini hayatın en önemli boyutunu teşkil eden ibadetlerin, kişinin ruh sağlığına önemli katkıları vardır. Gençlik döneminde dini yaşantılar ve ibadetler¸ bireye kendini anlamayı¸ olumlu ve olumsuz yönlerini tanıyıp kabullenmeyi öğretir.
Gençliğimizin örnek modeli Allah Resulü, sünnetiyle karşımızda canlı bir şekilde durmaktadır Ancak bizler sadece ihtişamlı sözlerle O'nu anlatıp durduk Rabbimizin örnek olarak sunduğu modeli tabulaştırıp, kendisini ulaşılmaz bir şahsiyet haline getirdik Kur'an'da Peygamberimiz için "Allah'ın Resulünde sizin için güzel bir örnek vardır "(33 Ahzâb, 21) buyrularak, mü'minlerin, hayatlarının bütün safhalarında onu örnek almaları tavsiye ve emredilir Onun ahlâkı bizler için en güzel örnek, onun yaşayışı, halleri, sözleri ve hareketleri en mükemmel modeldir.
Kur’an’da hayatlarını tevhid mücadelesine ayırmış gençlerden bahsedilir. Hz. İbrahim’in Nemrut ve kavminin putlarına karşı tevhid mücadelesi, Hz. Musa’nın Mısır’da Firavun’un sarayında çektiği sıkıntılar, Hz. Yusuf’un genç yaşta başından geçen problemler, Hz. Meryem’in yaşamış olduğu sıkıntılar vb. gibi hayatları gençlerin tanımaları sağlanmalıdır.
Uygun anne-baba modeli
Gence verilecek eğitim tarzının başında¸ ona iyi örnek olmak gelir. Burada aileye ve büyüklere iyiyi temsil etme görev ve sorumluluğu düşmektedir. Büyüklerin kendilerini düzeltmeden gençliği düzeltmeleri çok zordur. Kuranı Kerim’de Hz. İbrahim şu şekilde dua ederek çocuk istemiştir: “Ey Rabbimiz! Bizi sana ibadet edenlerden kıl! Çocuklarımızdan sana itaat eden bir ümmet çıkar…”(2/128). Demek ki, önce büyükler olarak ibadet edenlerden kılması sonra da çocuklarımızdan ibadet edenler olmaları Allah’tan istenmiştir.
Bütün bir çocukluk döneminde olduğu gibi ergenlik döneminde de uygun anne ve baba modelinin olması gerekmektedir. Ergenin uygun özdeşim sağlamasına ve kendine örnek olarak anne babayı benimsemesine neden olacaktır. Örneğin sigara içen ya da namazı önemsemeyen bir anne-babanın çocuğuna uygun bir model olması beklenemez.
Doğruluk, yardımseverlik, başkalarını düşünme, sözünde durma gibi birçok davranışı çocuğa söylemek yerine onu yaşıyor olmak kâfi gelecektir. Anne ve babanın kendi aralarında kurdukları iletişimde buna dâhildir.
Peygamberimizin hayatı gençlere, kimliklerini oluşturmada en güzel modeldir. Bunun için onun hayatıyla ilgili kitapları okutmak ve özellikle onun ahlakını şekillendiren Kur'an'ı iyi öğrenmek ve öğretmek gereklidir.
Unutulmamalıdır ki din en iyi gençlikte yaşanır. Hz. Peygamber de, kıyamet gününde arşın gölgesi altında mutlu olacaklar arasında, gönlü Allah'a bağlı, severek Allah'a ibadet eden gençleri de saymıştır.
|