Re: Bir ayet bir yorum
وَلَا تَرْكَنُوا إِلَى الَّذِينَ ظَلَمُوا فَتَمَسَّكُمُ النَّارُ وَمَا لَكُمْ مِنْ دُونِ اللَّهِ مِنْ أَوْلِيَاءَ ثُمَّ لَا تُنْصَرُونَ
Ve la terkenu ilellezine zalemu fe temessekumun naru ve ma lekum min dunillahi min evliyae summe la tunsarun(tunsarune).
1.ve la terkenu:ve meyletmeyin, eğilim göstermeyin, dayanmayın
2.ila ellezine zalemu:zulmeden (zalim olan) kimselere
3.fe temesse-kum:o zaman size dokunur
4.en naru :ateş
5.ve ma lekum :ve sizin için yoktur
6.min duni allahi :Allah'tan başka
7.min evliyae :dostlardan bir dost
8.summe :sonra
9.la tunsarune :yardım olunmazsınız
Zalimlere ve Allahtan başka yardımcı bunun açılımı üzerinde durayım.
Zalimler:Kurani kerim lisanında. Allah'ın koyduğu emir ve yasaklara ters düşen her şey zulümdür ve bunları yapanlarda zalimlerdir.Bu kavramların karşıtı olan ise Allah'ın emir ve yasaklarını tatbik etmek ise Adalettir. Kurani kerimin en önemli kavramlarından olan zulüm ve zalim kelimeleri bir çok ayeti kerimede verilmiştir.Zalimler kimler olabilir örnekler ile verelim.
İslama sözlü ve yazılı olarak saldıranlar,evladlarını diri diri gömmeyipte bugünkü versiyonuyla dünyalarını değilde ahiretlerini kaybetmelerine yardımcı olan(manken,reklam aracı,sanatçı(!),kızların rızası alınmadan para karşılığı satmalar(başlık parası),Allah'ın kanun ve nizamları yerine kendi kanun ve nizamlarını oluşturmaya çalışanlar(beşeri sistemler),Müslümanlara zulmettiğini bile bile onlarla işbirliği yapanlar(israil dostluk grubu, suudi (amerika)baş müftüleri,mısırdaki hüsnü na mubarek gibi uşaklar,filistindeki mahmut abbas gibi piyonlar,türkiyedeki cehennem partililer(chp)zihniyetliler,saylan gibi dine küfreden birinin cenaze namazını kıldıranlar,müslüman olduğunu iddia edip müslümana (doğu,güneydoğuda)terör estirenler çocuk olmasına rağmen kolu kıran zihniyetler,Mardindeki insanlık dışı olayı yapanlar,istklal mahkemelerinin kel ali'leri gibi olanlar (!!!),600 yıllık öz alfabelerini lağvedip sırf avrupaya yaranabilmek için bir anda alimi cahil cahili alim yapanlar,Allah'ın ayetleridir emrine rağmen bir toplumu inkar edenler,zulmü zorbalığı görmemezlikten gelip kendi kurdukları saltanatlarının yıkılmaması için ellerini taşın altına koymayıp gerçek bizdedir kurtuluş bizde diyen kesimler kendi kendilerine zulm etmişlerdir.
Allah'tan başka ne dost ne yardımcı bulabiliriz,Burdaki yardımcı ibaresini hakkıyla anlayabilmek için,önce Allah'a ibadet etmek şarttır.Çünkü fatiha suresinde Allah'u teala şöyle buyurmaktadır.Yalnız sana ibadet ettiğimiz için yalnız senden yardım dileriz.Dikkat ederseniz Allah'tan yardım dilemenin şartı,Allah'a kayıtsız ve şartsız itaat ve ibadet etmektir.Allah'tan başka Rabler edinenler Allah'ın huzuruna vardığınız zaman rabler edindiklerinizi çağırında yardım edebileceklermi.(?!)
|