Konu Başlıkları: 28 haftanın misafiri fecr abimiz
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 22Haziran 2009, 18:14   Mesaj No:13

FECR

Kur'ân Kürsüsü

Medineweb Emekdarı
FECR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:FECR isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 6340
Üyelik T.: 19 Ocak 2009
Arkadaşları:20
Cinsiyet:Erkek
Memleket:ANKARA
Yaş:56
Mesaj: 6.134
Konular: 555
Beğenildi:1087
Beğendi:252
Takdirleri:10770
Takdir Et:
Standart RE: 28 haftanın misafiri fecr abimiz

1-islami sorumluluk bilincimizi geliştirmek için sıra ile atılması gereken adımlar nelerdir?
Sanırım İslami sorumluluk bilincinden kastettiğin takva kavramıdır.
Takvanın 3 basamağından bahsedilir;
1. Basamak: Allah'ı inkar etmekten ve ona ortak koşmaktan sakınmak yani iman etmektir.Başka bir tanımlama ile şirkten takva,korunma
2. Basamak: Allah'ın yasaklarına uyup, emrettiği ibadetleri yerine getirmek.Buna masiyetten takva,korunma
3. Basamak: Kulun bütün varlığı ile Allah'a yönelip, kalbini, zihnini, davranışlarını yalnız O' na tahsis edip, haram olur korkusu ile mübah sayılan ( sevap ve günah kapsamına girmeyen davranışlar ) davranışları bile terk ederek korunmak.Bu basamağa masivadan takva yani kalbini, Hak’tan alıkoyan her şeyden uzak tutmak da denilir.
Bu basamaklar islami sorumluluk bilincin temel taşlarıdır.
2-vahyin hayata taşınması için önceliklerimizi nasıl belirlemeliyiz?
Öncelikleri belirmeden önce kendimizin vahye karşı hangi konumda olduğumuzn tesbiti gereklidir.Konuma göre öncelikler değişir.Nasıl ki Mekke konumun önceliği farklı ise Medine döneminin önceliği de farklıdır.Vahye karşı konumu tesbit içinse vahiyle ne kadar tanışıklıyız,ya da vahiy hayatımızda ne kadar öncelikli onu kendimize sormamız lazım.Vahiy bizde öncelikli olarak güzel ahlakı tesis etmiyorsa ortada sorun var demektir.Ayrıca vahyi okuyup öğrenmemiz lazım ki o vahiyden sorumlu tutulalım.Okuyup anlamadan veya anlamaya çalışmadan vahiyin ne dediğinden çok "Falanca ne demiş"lerle hayatımızı sürdürürüz.Böylelikle falancalar adına,falancaların anladığı şekilde yaşamaya çalışırız.Allah Rasulu Veda Haccında bizlere bu kitaba emanet,miras bırakmış ama bizler bu mirasa,emanete sahip çıkmamışız.Bugün için insanlara maddi bir miras düştüğünde hemen o mirası elde etmek için günlerini,gecelerini vererek o mirası elde etmek için uğraşırlar.Ama en büyük ve cenneti kazandıracak mirasın kapağını veya içinde ne bahsedildiğini öğrenmek için açmaktan bile kaçınıyoruz.
Önceliğimiz bu mirasa sahip çıkmamız ve içindekilerini bilmemizdir.

3-vahiyle yol bulmak yürümek doğrulmak nasıl olamalı?
Vahiyle yol bulmak için Peygamberin metodu çok önemlidir.Peygamberi yoksayan bir metodla ne yol bulunur,ne yürünür ne doğrulunur.
Mekke dönemi ayet ve surelerini iyi tahlil etmeli ve kıraat-ikra,tertil ve tilavet ilişkisini yani üçlü saçayağını iyi yerleştirmek gerekir

---------diğer soruların cevabına daha sonra inş.------------