Tekil Mesaj gösterimi
Alt 08 Temmuz 2009, 10:11   Mesaj No:3

namzet davadar

Medineweb Aktif Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:namzet davadar isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 7323
Üyelik T.: 23 Şubat 2009
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 223
Konular: 22
Beğenildi:3
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Avrupa başörtüsü mücadelesinin ilk şehidi



İslam’ın ilk şehidi Sümeyye’den sonra Almanya’da yaşayan Mısırlı Merve Şirini de başörtü taktığı için bir Alman tarafından öldürülmesinin ardından Avrupa’nın ilk “başörtü şehidi” lakabını aldı.


islamonline.com okuyucuları Temmuz'un ilk gününü dünya başörtüsü günü ilan etmeyi önerdiler. Bu durum, Müslüman, Avrupalı ve Arap birçok şahsiyet ve kurum tarafından büyük destek gördü.

Bu çağrıyı Emine adlı bir okuyucu yaptı ve olayla ilgili özel raporlardan biri hakkında yaptığı yorumda “Merve'nin ölüm yıldönümünü dünya başörtüsü günü ilan edelim…Her sene aynı gün Müslüman kadınlar çıkıp Müslümanlıklarına ve başörtülerine sahip çıktıklarını göstersinler” dedi.

Bu çağrıya hızlı bir şekilde verilen yanıtta, merkezi İngiltere'de bulunan Dünya Başörtüsüne Destek Komitesi; okullarda başörtü takılmasını yasaklayan Fransız kanunlarına karşı çıkmak için 2004 yılında başlatılan ve Eylül ayının ilk cumartesi günü kutlanan dünya başörtüsü gününün, Merve'nin ölüm yıldönümüyle değiştirilmesini memnuniyetle karşılayacaklarını bildirdi.

Komitenin başkanı islamonline.com'a yaptığı açıklamada “Kalbim kan ağlayarak söylüyorum ki; Merve sadece başörtüsünün değil Avrupa'da muzdarip olduğumuz islamofobinin de şehididir. Bu olgu, kardeşimiz Merve'yle birlikte başörtüsüne bağlılığının bedeli olarak hayatını feda etme noktasına ulaşmıştır. Tabii bu durum, dünya başörtüsü günü olarak tarihe geçmesi gereken en önemli olaydır. Bu sebeple sunulan öneriyi bütün gücümüzle destekliyoruz. Diğer bazı faaliyetleri de bu olaylara duyulan tepkiler olarak kabul ediyoruz” dedi.

32 yaşındaki Merve, Dresden'de bir mahkeme salonunda 4 yaşındaki çocuğunun gözleri önünde 18 yerinden vurulduktan sonra ruhunu teslim etti. 3 aylık hamile olan Merve'nin eşi de onu kurtarmaya çalışırken olaya müdahale eden polisin açtığı kurşunla yaralandı. Bu kurşunlar polisin ifadesine göre yanlışlıkla ona isabet etti.

Görgü tanıkları polisin, Merve'nin eşinin Arap olması sebebiyle ateş açanın o olduğunu (11 Eylül olaylarından sonra Batı'da Müslümanlar ve Araplar hakkında oluşan olumsuz görüntü) zannettiğini vurguladılar.

28 yaşındaki Alman Alex, yaklaşık bir yıl önce çocuk parkında ona sövmesi, terörist olmakla suçlaması ve başından başörtüyü çekmesi sebebiyle Merve'nin onun aleyhinde açtığı davada mahkemenin Merve lehine karar vermesinin akabinde ona saldırdı.

İlk Başörtü Şehidi

Fransa'da bulunan İslamofobiye Karşı Koalisyon sözcüsü Sami Dabbah bu fikre verdiği desteği şu şekilde ifade etti: “Avrupa'da bir başörtü kurbanı vereceğimizi biliyorduk. İşte bu kurban Almanya'dan geldi. Merve'nin başına gelenler çok tehlikelidir. Bu olay karşısında sessiz kalmamak gerekir. Bu sebeple bu şehidin ölümünün ebedileştirilmesine ve böylelikle 1 Temmuz'un dünya başörtüsü günü ilan edilmesine destek veriyoruz.”

“Polonya'nın başkenti Varşova'da düzenlenen ırkçılığa direniş konferansı kanalıyla 3 yıldan bu yana Avrupa'daki başörtülü bayanlara yapılan saldırıların artmasına karşı uyarıda bulunuyoruz ve başörtü konusunda kurban vermeyi beklediğimizi söylüyoruz. İşte bu beklentinin abartılı olmadığı ortaya çıktı. Biz Avrupa kamuoyuna Müslüman bayanların sokaklarda yürümekten korkar olduklarını söylediğimizde abartmamıştık. Bugünkü olaylar bu korkunun haklılığını kanıtlıyor.”

Avrupa'daki İslami Örgütler Birliği kadın kolu başkanı Reva Abid de bu fikre olumlu bakanlar arasında. Abid şöyle diyor: “Merve'nin ölümünün dünya başörtüsü günü ilan edilmesini destekliyoruz. Biz bütün yetkililere bu olayın sadece bu günle sınırlı kalmaması, hukuki çağrıların ve Avrupa'da Müslüman kadınların haklarıyla özellikle de başörtüsüyle ilgili faaliyetlerin devam etmesi için çağrıda bulunuyoruz.”

Batı'ya Mesajlar

Ezher Üniversitesi İnanç ve Felsefe hocası Dr. Amine Nasir de fikri olumlu karşılayanlar arasında. Nasir bunun başörtüsüne yapılan sebepsiz saldırganlığa bir cevap olacağı görüşünde “Bu, işlenen bu suça karşı bu dinin yüceliğini ortaya çıkaracak gerçek tavrı takınacağımız bir fırsat olacak. Bu günle, başörtülerine sahip çıktıkları için Müslüman bayanlara uygulanan zulmü bütün batıya hatırlatacağız.”

Amine bu eylemin, Batı'ya İslami mesajlar noktasından hareket etmesi gerektiğine işaret ediyor: Bu mesajların başında İslamın Kuran'da da geçtiği üzere çoğulculuğa iman ettiğini açıklamak yer almaktadır. { Ey insanlar! Biz sizi bir erkek ve bir dişiden yarattık ve tanışmanız için sizi kabilelere ve milletlere ayırdık}Hucurat/13

İkinci mesaj ise; kadının kapanmasının Allah'ın bütün insanoğluna bahşettiği bir hak olduğunu ve diğer semavi dinlerin buna saygı duyduğunu açıklamaktır. Hala Ortodoks Kilisesinde kadın kiliseye başını kapatarak ve kapalı bir elbise giyerek girmektedir ve İslam da bu semavi dinler çerçevesinde yer almaktadır.

Dr. Amine'ye göre üçüncü mesajı Avrupa'daki Müslümanların iletmesi gerekiyor: “Avrupa'da yaşayan Müslüman erkek ve kadınlardan yeryüzünde yürüyen İslam olmalarını istiyorum. Çünkü onlar bu dinin o ülkelerdeki elçileridir.”

Danimarka İslam Konfederasyonu başkanı Dr. Muhammed Fuad dünya başörtüsü günü fikrinin iyi bir fikir olduğunu, bu sayede Batılıların, gayrimüslim kadınların Müslüman ülkelerde istedikleri kıyafetlerle dışarı çıktıkları gibi Müslüman kadının da istediği kıyafetle dışarıya çıkabilme hakkı olduğunu hatırlayacaklarını söyledi ve Batı'da kadın haklarını savunanların Müslüman kadının başörtüsü takma hakkını hor görmemeleri gerektiğini vurguladı.

Dr. Fuad Müslüman kadının başına taktığı bu bez parçasına karşı yapılan bu çirkin saldırıya bir anlam veremediğini şu sözlerle açıkladı: “Bu çok üzücü bir olay. Bunun tek bir anlamı olabilir o da bazı Batılıların sabırsız ve hoşgörüsüz olduğudur.”

Öte yandan Ürdün'deki Mute Üniversitesi Dekanı Muhammed Ali El-Zugul “Bugünün dünya başörtüsü günü ilan edilmesini destekliyor ve bu günün, örtülü bayanlar üzerindeki zulmün kaldırılması için Batılılarla diyaloga geçme ve onlara öldürme olayının Batılıların Müslümanlar karşısındaki hatası sebebiyle meydana geldiğini hatırlatma aracı olacağını düşünüyorum” dedi.

İslamonline takipçilerinden olan Emine, Merve'nin ölümünü konu alan raporlardan birine yaptığı yorumda “islamonline'nı 1 Temmuz'un dünya başörtüsü günü ilan edilmesi için büyük bir kampanya başlatmaya çağırıyorum. Dünyadaki bütün Müslüman kadınlar başörtülerine sahip çıktıklarını ilan etsinler ve çağımızın ilk başörtü şehidinin fotoğraflarını taşısınlar.”

Emine sözlerine devam ediyor: “Burada Avrupa'daki ırkçı İslam düşmanlarına cevap veriyorum. Geçen Mart ayında kutlanan dünya kadınlar gününde Avrupa'da kadınların düzenlediği gösterilerde başörtü yırtanlara cevap veriyorum: hepimizin ortak bir tavrı olmalı yoksa hep böyle hor görülüp zulme uğrayacağız.”

Yorumun yayınlanmasının hemen ardından diğer okuyucuların da bu öneriye verdikleri güçlü desteği ifade eden başka yorumlar peş peşe geldi. Bu yorumlar arasında Adem adlı bir okuyucununki de yer alıyor. Adem yorumunda şunları ifade ediyor: “ Bu akıllıca ve hikmetli fikri canı gönülden destekliyorum.”

Muhammed adındaki başka bir okuyucu şunları vurguluyor: “Dünya başörtü günüyle ilgili olarak söylenenleri destekliyorum. Bu konunun bütün forumlarda yayınlanmasını ve bunun ümmetin başına gelen her musibette olduğu gibi, önce coşacağımız sonra sakinleşeceğimiz bir ayaklanmayla sınırlı kalmamasını istiyorum.”

Öte yandan, Avrupa Fetva ve Araştırma Konseyi üyesi Dr. Suheyb Hasan, Merve'nin öldüğü günün dünya başörtüsü günü ilan edilmesine karşı çıktı ve buna gerek olmadığını düşündüğünü söyledi. Hasan'a göre böyle bir adım Batı'da başörtüyü istemeyen insanları kışkırtabilir. “En iyisi başka alternatifler aramaktır. Kanımca en iyi alternatif imamların bu konuyu ele almaları olacaktır.”

isra haber
Alıntı ile Cevapla