Resulullahın sualleri
Peygamber Efendimiz Miracda Cenab-ı Hakka sorduğu sualleri ve aldığı cevapları bir hadis-i şeriflerinde şöyle anlatır:
Dedim ki: "Ya Rabbi! Cebrail'e altı yüz bin kanat verdin. Buna karşı bana olan ihsanın nedir?"
Hak teâlâ buyurdu ki: "Senin bir kılın bana Cebrail'in altı yüz bin kanadından sevgilidir. Senin bir kılın sebebiyle binlerce asi günahkarı kıyamet günü azad ederim. Ya Habibim! Cebrail kanadını açsa doğu ile batı arasını doldurur. Sen şefaat etsen doğu ile batı arası asi dolu olsa hepsini sana bağışlarım."
Dedim ki: "Pederim Âdem'e (aleyhisselam) karşı melekleri secde ettirdin. Buna karşı bana olan ikramın nedir?"
Hak teâlâ buyurdu ki: "Meleklerin Âdem'in önünde secde etmeleri senin nurunun onun alnında olması sebebiyledir. Ya Habibim! Sana ondan üstün şey verdim. İsmini ismime yakın eyledim ve Arş-ı ala üstüne yazdım. O zaman Âdem yaratılmamış idi namı ve nişanı yok idi. Senin ismini gökler kapısında hicablar üzerinde Cennetler kapısında köşkler ve ağaçlarda Cennet'in her yerinde yazdım. Cennet'te üzerinde "La ilahe illallah Muhammedün resulullah" yazılmış olmayan hiçbir şey yok idi. Bu mertebe Âdem'e verilen mertebeden daha üstündür."
Dedim ki: "Ya Rabbi! Nuh'a (aleyhisselam) gemi verdin. Buna karşı bana ne ihsan eyledin?"
Buyurdu ki: "Sana Burak verdim ki bir gecede yerden Arş'a eriştirdim. Cennet ve Cehennem'i gördün. Ümmetine de mescidler verdim ki kıyamet günü gemilere biner gibi ümmetin o mescidlere binip Sırat'ı göz açıp yumacak kadar zamanda geçip Cehennem'den halas olurlar."
Dedim ki: "Ya Rabbi! İsrail oğullarına kudret helvası ile bıldırcına benzer kuş eti indirdin."
Hak teâlâ buyurdu ki:
"Sana ve ümmetine dünya ve ahıret nimetini ihsan ettim. Ya Habibim! Sana bir sure verdim ki ona benzer bir sure Tevrat'ta ve İncil'de yoktur. O sure Fatiha'dır. Her kim o sureyi okusa vücudu Cehnnem'e haram olur. O okuyan kimsenin ana ve babasının azabını hafifletirim.
Ya Habibim! Ben senden ekrem (kıymetli üstün şerefli) kimse yaratmadım.
Ya Habibim! Her kim benim birliğimi kabul ederse ve bana ortak koşmaz ise Cennet onlarındır. Böyle olan ümmetine Cehennem'i haram ettim. Ümmetine karşı rahmetim gadabımı aşmıştır.
Ya Habibim! Benim katımda cümle kalktan ekremsin şereflisin. Kıyamet günü sana o kadar ikramlar yaparım ki cümle alem hayret eder.
Ey Habibim! Sen Cennet'e girmeyince diğer enbiya giremez. Senin ümmetin girmeyince gayri ümmet giremez.
Ya Habibim! İster misin ki senin ve ümmetin için neler hazırladım göresin?"
"İsterim ya Rabbi!" dedim. İsrafil'e hitab edip; "Ey İsrafil! Kulum ve eminim ve resulüm Cebrail'e de ki Habibimi Cennet'e iletip Habibim ve ümmeti için Cennet'te neler hazırladım ise göstersin. Ta ki mübarek hatırı endişeden halas ola" buyurdu."
|