RE: KANDİL GECELERİNE REDDİYE!!!(alıntı)
Bu alıntı daha önceden de yayınlanmıştı.O zaman da hemen hemen aynı şeyleri söylemiştim.Kandil geceleri dirilişlere, yeni başlangıçlara vesile olması açısından çok önemlidir.Hele hele KurAnın ruhuna uygun davranışlarla geçirilirse bırakın bid'at olmayı birer ''hasenat'' kapısıdır.Şurayı da belirtmek isterim ki dinde meydana gelen her yeni şeyi bid'at olarak algılamamalıyız.Bid'at ın 2 'ye ayrıldığını unutmamalıyız.Kandil geceleri Bid'at-ı hasenedir.
Ben kandil gecelerini görmezden gelme anlayışını en az bu geceler hakkında yanlış algılamalar kadar tehlikeli olacağına inanıyorum.Bununla birlikte bir noktayı da gözden kaçırmıyoruz:Kandil gecelerinin Resulullah zamanında kutlanmadığı, İsra Olayı dışında da vahiy dayanağının olmadığı..Çünkü Bu geceler hakkındaki rivayetler ekseriyetle hadislere dayanmaktadır.Çoğu da terğib ve tehzib türü hadislerdir.Yani müslümanları iyiliğe sevketmek, kötülükten sakındırmak için söylenmiş sözlerdir.Bunlar itikatımızda delil olamazlar ama müslümanları iyiliğe sevkederler.O halde YAPILMASI GEREKEN KANDİL ANLAYIŞINDA DEĞİŞİMLERE GİTMEKtir.Çünkü Ecrin'in istatistiklerinden de belli olacağı gibi insanlar bu geceleri''az ibadete bol sevap'' fırsatı olarak değerlendiriyorlar, okuyorlar, bir şeyler yapmaya çalışıyorlar.Yılın 365 günü duvarda asılı duran Kur'an bu gün az da olsa okunuyor.Sıla-i rahimin en sık eda edildiği vakitler ,cemaat ruhunun en yoğun hissedildiği günler yine kandiller...Bunları çekip atmaya çalışırsak ve yerine sağlam İslam anlayışını yerleştirmezsek müslümanlık adına elimizde ne kalır?
Tüm bu güzelliklerden faydalanma, onları daha bilinçli hale çevirmek varken kandil bidattir, söküp atalım anlayışını da ben reddediyorum.Bir kaç uydurma hadis yüzünden bu geceler reddedilmemelidir.''Şu tesbihi okursan on yüzmilyon sevap kazanırsın'' rivayetlerindeki sayılara ben nitelik gözüyle bakıyorum.Samimi olmadıktan sonra alnını secdeden kaldırma, kaç yazar ki...İşte insanlara bu gecelerde dini düşüncede, ibadetlerde samimiyet ve kararlılığı vurgulamalıyız.Bu geceler yoktur demek kolaycılıktır, asıl mesele mevsimlik müslümanlıkları engelleyebilme bilincidir.
saygılar..
__________________ EN GÜZEL AŞK: ALLAH! |