RE: 39. Haftanın Misafiri : Algı Bilgelik
kıyameri hocam bende yazdıklarımı önemsediğiniz için teşekür ederim.
Sevginin_bedeli arkadaşımızın soruları oldukça geniş kapsamlı sorular. ben kendimce ne anladığımı yazayım.
1- kurandaki kıssaları doğru anlayabilmek için kıssaların geçtiği dönemin sosyal/kültürel/ekonomik vb.. özelliklerini öğrenmek gerekir mi yoksa ayetleri salt anlamıyla mı değerlendirmek gerekir?
Öncelikle şunu söyleyeyim, peygamber kişilikleri ele alınırken mekan, zaman gibi şeyler aranmaması gerektiği kanatindeyim. mesela musa a.s şöyle bir karakterdeydi dendiğinde, ben yere ve çağa bakmadan bu karakter tüm zaman ve mekanlarda uyulabilecek örnek bir karakterdir derim.
kıssalara gelirsek, İnsanları kültür, gelenekler, ekonomik durum, iklim, coğrafi yapı gibi etkenler birbirinden ayırır. ama bu tür etkenler yaşayış kalitesini etkiler yada sosyal hayatın niteliğini etkiler, mesela bu etkenler ile tarım arbabı olunmazda havancılıkla uğraşılır yada ticaret yapılır vs. buna karşın erdemli bir insan olmak için ilkeler sınırlı sayıdadır ve sabittir, zamanda ve mekanda değişmezler. dolayısıyla kıssaların bize iyi birer insan olmamız için anlatıldığını bildiğimize göre ve erdemli bir insan olmak için de gerekli ilkelerin neler olduğunu bildiğimize göre, kıssanın yaşandığı zamanı yada mekanı çok derinlemesine bilmemize gerek yok, kaba hatları ile bilirsek yeterli diye düşünüyorum.
2- kuranı kerimde geçen 'hikmet' kavramından ne anlamalıyız?
Hikmet işe yarar bilgiyi edinmek ve ona göre amel etmektir. hikmet keşfedilir, öğrenilemez, belki ezberlenebilir ama ezberlenişide ezber sahibi için çok büyük anlam ifade etmez.
3- kültürel alışkanlıkların inançalr üzerinde ne gibi etkileri vardır?
Kültür aşinalık oluşturur. çocukluğundan beri sana doğru diye gösterilen bir yanlışı, eğer sorgulamazsan doğru olarak kabul edersin. sorgularsan eskiden beri doğru olarak bildiğin ve alıştığın bir değeri terketmenin acısını yaşayacaksın. ikinci söylediğim pek önemsenmez ama dikkat ederseniz insan çok yanlış olduğunu gördüğü halde geleneğini terketmez, çünkü terkederse acısını çekecektir(mesela toplumun eleştirisine maruz kalacak, kötülenecek).
genel olarak kültürün, geleneklerin ezberci bir toplumda, uzun vadede inanca çok büyük zararları olur.
|