RE: 39. Haftanın Misafiri : Algı Bilgelik
Teşekürler Ecrin,
1-efendimizin örnekliği'nin günümüzdeki önemi hakkında görüşün?
uygulayabilen bir ümmet görebiliyormusun?
Peygamber karakterlerini bir bütün halinde göremiyoruz. bunun sebebi maddenin içinde boğulmuş, teknokratların, tüketimin ve eğlence sektörü sahiplerinin dünyasında yaşamamızdır, yada amellerimizde bu yaşama hiç bir şekilde eleştirel yaklaşmamamızdır.
2-mevzu hadislerin din üzerindeki tahribatı ne derecedir?
İlhan Arsel, Turan Dursun gibi şahısların kitaplarına baktığımızda, hep uydurma hadisler üzerine bina edildiğini görürüz.
3-sence dini anlamda toplumun din algısını kim belirliyor
Kalabalık bir grup yakışıklı, sarı saçlı, mavi gözlü bir adamın arkasından gidiyormuş. derken ara sokaktan fırlayan sıradan görünümlü bir adam yanlış tarafa gidiyorsunuz diye bağırmış.
Kalabalık ve öndeki yakışıklı lider dönüp adamın tipine bakmışlar.
kalabalık ilk etapta acaba yanlış yoldamıyız diye bir an duraksamış, sonra içinden "liderimiz gayet güzel giyimli, bilgili ve asil biri,o yanlış yola gitmez, ne yaptığını biliyordur" düşüncesini geçirmiş ve uyarıyı yapana hadi ordan deyip liderlerini takibe devam etmişler.
Lider ilk etapta acaba yanlış yoldamıyım diye bir an duraksamış, sonra içinden "beni bu kadar büyük kalabalık grup takip ediyor,yanlış yolda olsam takip etmezlerdi" düşüncesini geçirmiş ve uyarıyı yapanı aşağılayıp yoluna devam etmiş.
4-modern eğitimin yanlışları ve yeni bir modelin esasları ne olmalıdır?
Modern eğitim robot yetiştirme amacındadır. bunun en büyük sebeplerinden biride zenginlerdir. çünkü zengin iş sahipleri yada devlet yöneticileri düşünce istemezler, sadece emirlerinin yerine getirilmesini isterler. eğitimdeki en büyük gaye çocuğu düşünmeye sevketmek olmalıdır. dolayısıyla hiç bir bilgiyi hakikat diye çocuğa dikte etmemek gerekir. her bilgiyi tarafsızca kendisine verip hakikati onun bulmasını sağlamak lazım.
5-benimde felsefeye karşı merakım doğdu islam ile felsefeyi nasıl ilişkilendirmek gerekir bir kısım kesimler islamda felsefe yoktur demektedir?
İslamda felsefe yoktur diyenler felsefeyi sadece antik yunan ile ilişkilendirenlerdir. yada felsefeyi sadece varlık felsefesi olarak görenlerdir. materyalizmin en büyük felsefi sorunu varlık nedir? olmuştur. İslamın en büyük felsefi sorunu insan iradesi varmıdır? olmuştur.
Kısacası felsefe sınır kabul etmez ama islami felsefeden söz edecek olursak, bazı sınırlar söz konusu olacaktır. başka bir sorun yok
6-nietzsche'de ilgimi çekti melahatliğimin sonucu ne yapayım biraz bilgi ver sen bilirsin
Nietzsche materyalizmin bayraktarlarındandır, istisnasız tüm gençlik ondan etkilenmiştir. çünkü Nietzsche güç kavramını işler, güçlü olanın hayatta kalma hakkı olduğunu ortaya koyar, aslında söyledikleri hayvanlar alemi için çok doğrudur, 1800-1900 yıllar avrupa insanlarının hayvanlaştıkları yıllar olduğu için, nietzsche bu teorinin insan içinde geçerli olduğunu söyler, Nietzsche de ne olursa olsun güçlü olmak gerekir düşüncesi vardır.
Ayrıca Nietzsche çok kibirli biridir, kendini çok över ve başkalarını çok aşağılar.
|