RE: BESMELE mutlaka okunulması gereken bir makale.... BESMELE
İhsan Eliaçık
Öte yandan baktığımızda bizzat Kuranın Rahmânı Vedud (Çok seven) olarak tefsir ettiğini görüyoruz: Şüphesiz benim Rabbim Vedûd ve Rahîmdir. (Hud; 11/90). Besmeledeki Rahmân yerine burada Vedûd kullanıldığına dikkat ediniz
Bunun böyle olduğunu şu ayetlerden de anlıyoruz:
1- Sor: Göklerde ve yerde ne varsa kimindir?Cevap ver: Sevgi ve merhameti (rahmet) kendine farz kılmış olan Allahındır. (Enam; 6/12).
2- Rabbin isteseydi bütün insanlığı bir tek ümmet yapardı. Bu yüzden birbirlerine karşı çıkıp duracaklardır. Ancak Rabbinin sevgi ve merhameti (rahmet) ile bağışladığı kimse hariç; zaten onları da bunun (rahmet) için yarattı.. (Hud; 11/119).
3- Biz seni tüm insanlığa (alemlere) yalnızca sevgi ve merhamet (rahmet) için gönderdik. (Enbiya; 21/107).
Bu ayetlerin birincisi Yaratanın neyi temel amaç edindiğini, ikincisi insanoğlunun ne amaçla yaratıldığını, üçüncüsü de peygamberlerin ne amaçla gönderildiğini açıklıyor.
Hepsinde de aynı kelime; sevgi ve merhamet (rahmeten)...
Malum, Kuranı açtığımızda ilk besmele ile karşılaşırız. Devam ettiğimizde Tövbe suresi hariç her bölümün (surenin) yine besmele ile başladığını görürüz. Fatihadaki veya sure başlarındaki besmelelerin ayet olup olmadığı tartışması bir yana, Kuranda Süleymanın Belkısa gönderdiği mektup anlatılırken, mektubun besmele ile başlaması sebebiyle orada ayet olarak geçer (Neml: 27/30). Bunun dışında rahmet kök olarak Kuranda 341 kez kullanılır.
Malum, Kuranın nüzul sırasına göre ilk suresi Alak suresidir. Tabiri caizse Rahman ve Rahim isimleri, sure başlarında, gazetecilik tabirleriyle kapak yapıldığı veya manşete çıktığı gibi, Kuranın nüzul sırası da besmele ile başlıyor aslında Sure başındaki besmeleden değil; suresin ismini aldığı Biz insanı alaktan yarattık ayetinden bahsediyorum.
Baktığımızda bu kelime de besmeledeki mana ile ilgili Alak alaka, ilgi, asılmış, iliştirilmiş, ilgili, tutkulu sevgi demek Rahime yapıştığı, oraya asıldığı, ona iliştiği veya tutunduğu için de kan pıhtısına alak denmişAllah insanı işte bu taşan tutkulu sevgiden, ilgiden, alakadan yarattığını söylüyor. Öyle ya bütün tutkulu sevgilerden yeni bir yaratılış çıkmıyor mu? Erkeğin dişiye; dişinin erkeğe tutkusu, toprağın tohuma; tohumun toprağa tutkusu, meyvenin ağaca; ağacın meyveye tutkusu/ilgisi/alakası Demek ki her yeni oluş ve yaratılış yeni bir ilgi ve alakanın eseri
|