Tekil Mesaj gösterimi
Alt 25 Eylül 2009, 20:15   Mesaj No:1461

FECR

Kur'ân Kürsüsü

Medineweb Emekdarı
FECR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:FECR isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 6340
Üyelik T.: 19 Ocak 2009
Arkadaşları:20
Cinsiyet:Erkek
Memleket:ANKARA
Yaş:56
Mesaj: 6.134
Konular: 555
Beğenildi:1089
Beğendi:252
Takdirleri:10770
Takdir Et:
Standart re: Kuranı Kerim Hakkında Sorular/Medineweb Çalışması

Duada iki taraf vardır:
1-Dua eden
2-Dua edilen

Dua edilen kimse kainatın yaratıcı olan Allah'tır.Dua eden kişi öncelikle Rabbi karşısında acziyetini başlangıçta kabullenmiş olarak dua eder.Kulun yaratıcıya olan duası nasıl olmalıdır?.Ya da nasıl bir metodla yani en güzel şekilde istemesini bilecek ki yaratıcıya olan duasına icabet edilebilsin?
Şu bir gerçek ki yaratıcı olan Allah,yaratılan olan kulların kendine dua etmesini ister.Hatta dua etmezse kula değer verilmeyeceğini belirtir:
De ki: «Duanız olmasa Rabbim size ne kıymet verir?» 25/Furkan-72

İnsanoğlu eğer istemeyi,duayı unutursa ya da duadan gafil olursa, o zaman Allah ,insanlara bazı musibetler verir ki insanoğlu Allah'ı hatırlasın.(Ürünlerden,mallardan,ve canlardan eksiltme ile imtihan eder)
İnsanoğlu duayı kime yapacak ya da kimden isteyecek?:
Rabbiniz: «Bana dua edin ki duanıza icabet edeyim. Bana kulluk etmeyi büyüklüklerine yediremeyenler alçalmış olarak cehenneme gireceklerdir» buyurmuştur.40/Mümin-60
Rabbinize yalvara yakara ve gizlice dua edin. Bilesiniz ki O, haddi aşanları sevmez7/Araf-55

Dua ederken yaratıcıdan istenen istek,makul olmalıdır.Makul istekler makul bir bir şekilde yapıldığında duanın kabulune ilişkin örnekler Kur'an'da çoktur.
Bir fırtına çıkıp onları her taraftan dalgaların sardığı, çepeçevre kuşatıldıklarını sandıkları anda ise, Allah'ın dinine sarılarak, 'Bizi bu tehlikeden kurtarırsan, and olsun ki, şükredenlerden oluruz.' diye gönülden O'na yalvarırlar. Allah onları kurtarınca hemen yeryüzünde haksız yere taşkınlıklara başlarlar. Ey insanlar! Dünya hayatı boyunca yaptığınız taşkınlık, sadece kendi aleyhinizedir. Sonra dönüşünüz Bizedir. Yaptıklarınızı size gösteririz." 10/Yunus- 22-23
Dua ederken duayı kabul edecek olanın sadece ve sadece Allah olduğunu unutmamalıdır.(Tevbeyi de sadece Allaha yapamalıdır).
"Kendisine kıyâmet gününe kadar icâbet etmeyecek, Allah'tan başka şeylere yalvarandan daha sapık kim olabilir? Çünkü yalvardıkları şeyler, yalvarışlarından habersizdirler." 46/Ahkaf- 5

Dua yaparken Allah'ın isimlerini anarak dua etmek en güzelidir.
En güzel isimler Allah'ındır. O'na o isimlerle dua edin. O'nun isimleri konusunda eğriliğe sapanları terk edin. Onlar yaptıklarının cezasını görecektir."
(7/Araf- 180)
Duayı bize şah damarımızdan daha yakın olan Allah'a direkt yapılmalı,araya aracılar konulmamalıdır.Kişinin salih amelerini dile getirerek dua etmesinde de bir sakınca yoktur.Bu salih ameller kişiyi Allaha ulaştıracak vesilelerdir.Allaha yakınlaştıracak olan vesile,şahıslar değil,sadece salih amellerdir.
Ey iman edenler! Allah'tan korkun. O'na yaklaşmaya vesile arayın ve O'nun yolunda cihad edin ki kurtuluşa erebilesiniz." (5/Maide-35)
Alıntı ile Cevapla