re: Kuranı Kerim Hakkında Sorular/Medineweb Çalışması
Ve hurma ağaçlarının ve asmaların ürününden hem sarhoş edici içkiler, hem de güzel, temiz rızıklar elde edersiniz: işte bunda da, aklını kullanan kimseler için bir ders vardır!
(Nahl 67)
İlk önce içki güzel rızktan ayrılmış (Nahl 67)
ikinci olarak kesin bir şekilde yasaklanmamakla birlikte içkide büyük günah ve faydalar bulunduğu, ancak zararının daha büyük olduğu belirtilmiş (Bakara 219)
üçüncü merhalede sarhoş iken namaza yaklaşmak yasaklanmış
(Nisa 43)
son olarak da kesin bir şekilde haram kılınarak şeytan işi bir pislik olduğu bildirilmiştir (Maide 90)
Fecr abi benim bildiğim 4 Merhalede yasaklanmıştır.
Hz. Peygamber, "çoğu sarhoşluk veren şeyin azı da haramdır"
(Tirmizi, Eşribe, 3);
"içkiden sakının, çünkü içki bütün pisliklerin anasıdır"
(Camiu'l-Usul fî Ehadisi'r-Rasul, V/103) buyurmuştur.
İçkinin haram kılınmasında pek çok hikmetler bulunmaktadır. İçki, insanlar arasına kin ve düşmanlık sokabilmekte, Allah'ı anmaktan ve namazdan alıkoymaktadır.
Yüce Allah içkiyi yasakladığı ayette, "Şeytan, içki ve kumar yoluyla ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi, Allah'ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık (bunlardan) vazgeçtiniz değil mi?" buyurmaktadır (Bakara, 2/91). İçki, insanı diğer canlılardan ayıran ve mükellef yapan özelliği olan aklını örtmektedir. Bu sebeple, can ve mal kaybına sebep olan ve pek çok kimsenin sakat kalması sonucunu doğuran trafik kazalarının önemli bir kısmını alkollü sürücüler yapmaktadır.
Sinir sistemini bozduğu için, cinayetlere varan kavgalara yol açmaktadır. İçki boşanmalara kadar varan aile huzursuzluklarına sebep olmaktadır. Bunun yanında, insan sağlığını olumsuz yönde etkilemekte, mide ve karaciğer başta olmak üzere iç organlarında tahribata neden olmaktadır
|