Konu Başlıkları: 42.Haftanın Misafiri HakikaT
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 22 Ekim 2009, 01:21   Mesaj No:25

HakikaT

Medineweb Aktif Üyesi
HakikaT - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:HakikaT isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 10886
Üyelik T.: 04 Ekim 2009
Arkadaşları:2
Cinsiyet:
Memleket:ArzdaN SeMaYa ÜmmeTiN OlmaK İçiN DuaDayıM...
Yaş:38
Mesaj: 203
Konular: 22
Beğenildi:0
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart RE: 42.Haftanın Misafiri HakikaT

Alıntı:
KARAKÖSE Üyemizden Alıntı
Geçen yıl bir protestan kilisesine gitmiştim. bazı ziyaretçilerde vardı. bir görevli hristiyanlık hakkında bilgi veriyordu. iki şey dikkatimi çekti;
1-ziyaretçiler o kadar ahmakça sorular soruyorlardı ki, sinirlenmemek elde değildi(mesela görevlinin neden müslüman olmadığı üzerine onunla tartışıyorlardı ve onu küçümsüyorlardı) birde bıyık altından pispis gülüyorlardı.

2-Görevliye Salih amel kavramını nasıl tanımlıyorsunuz diye sordum. siz ibadet ritüellerini salih amelden sayıyormusunuz dedim. pek bir cevap alamadım, hatta görevli cevap verirken baya zorlanmıştı, sonunda lafı ahlak kurallarının tüm dinlerde aşağı yukarı birbirine denk olduğuna getirip konuyu kapattı, bende üstelemedim.

şimdi size her iki gözlemimle ilgili iki soru soracağım.
1-Kendini müslüman olarak tanıtan birinin, bir mabede gidip ordakileri alaya alırcasına konuşması normal bir hareketmidir, yoksa bir cehaletmidir.
Hiç şüphesiz imtihana tabi olmak mükellefiyeti mükellefiyet ise özgür iradeyi gerektirir...İnsan ilahi adaletin muktezasınca hür ve muhtar bir iradeye sahiptir...Bu böyledir çünkü ilahi adaletin tahakkuku için insanın yapıp ettiklerinde hür ve muhtar olması dolayısıyla kendi fiilinden mesul tutulması gerekir...Bunun aksi düşünüldüğü yani insanın yapıp etme kudreti nefyedildiği takdirde onun sevab ve ikaba müstehak olmasından söz edilemez...Kaldı ki yaptığı islerde irade yönünden hür ve muhtar olmayan bir varlığı Allah ın cezalandırması apaçık bir zulümdür...



2-Salih amel kavramını tanımlamak zor bir işmidir? zorsa neden zordur?. birde sence ibadet ritüelleri salih ameldenmidir?
Allah ın varlığını ve birliğini sadece ikrar etmek iman değil inançtır...Bu zorunluluğun Kur an daki karsılığı ise salih ameldir...Çünkü iman inanç değil ehli olan insanlar namazlarında ve Allah a yakarışlarında alçakgönüllü bir duyarlık içindedirler onlar bos ve anlamsız şeylerden (isler ve sözlerden) sarfı nazar ederler onlar arınmak için çaba gösterirler onlar iffet ve namuslarını muhafaza ederler onlar emanet ve ahde vefa gösterirler..
İbadet Allah a yönelik saygı ve alçak gönüllülüğün son kertesidir... Saygının yanı sıra sevginin dışa vurumudur....Bu anlamda ibadeti ahlaki ve manevi özünden soyutlayarak sadece formel dini ritüellere indirgemek mümkün değildir....Genel anlamda ibadet Allah ın rızasını kazanmak için sarfedilen her türlü çabanın adıdır....Diğer bir deyişle insanın Allah ın rızasını gözeterek yapmış olduğu her türlü iradî eylem bir ibadettir...Kısaca ibadet insanın kendisini var eden yaratıcısına ödemesi gereken bir teşekkür borcudur.



Rabbim Razi olsun sizden can..Hem bilgimi tazelediniz hemde soruya farklı bir açıdan bakmama vesile oldunuz..Bilmukabil..selam ve duayla..