KURBANLIK ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ? Ali b. ebî Tâlib (r.a.)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: “Rasûlullah (s.a.v.), bize kurbanlık hayvan alırken göz ve kulağına dikkat etmemizi, kulağı, burnu kesik, boynuzu kırılmış hayvanlar dan kurban kesmemeyi bize emretti.” (Ebû Dâvûd, Dahaya: 5; İbn Mâce, Dahaya: 8) Kurban; koyun, keçi, sığır, manda ve deveden olur. Kurban olabilmesi için, hayvanın süt dişlerini değiştirmiş olması gerekir. Hayvanın, sağlıklı, azaları tam ve besili olması ibadetin sıhhati için şarttır. - Bir ya da iki gözü kör olan havyanlar kurban edilemez. - Kulağı ve boynuzunun üçte biri gitmemiş olmalı, burnu kesik olmamalı. - Kuyruğunun üçte biri gitmemiş ve ağır hasta olmamalı - Kesim yerine yürüyerek gidemeyecek derecede aksak olmamalı. - Dişlerinin yarıdan fazlası düşmüş olmamalı, dilinin büyük bölümü yerinde olmalı. - Koyun ve keçide bir, sığırda iki memesi kurumuş olan hayvan kurban edilemez. KURBANLIK SIĞIRIN YATIRILMA ÇEŞİTLERİNDEN BİRİ
Yaklaşık 8 metre uzunluğunda kalın bir ip önce boynuzlardan sıkıca bağlanarak boyuna geçirilir.
Ardından ip hayvanın ön ayakların koltuk altından sırtına doğru dolanarak bağlanır.
İp sol tarafından arka kısma devam ettirerek karın ve arka ayak arasından sırta doğru dolandırılır.
Sırt kısmından uzanan iple 2 kişi kurbanı geriye çekerken önde 1 kişi kurbanın başını tutar.