RE: 48.Haftanın Misafiri Haluk Gümüştabak
Peygamber efendimizi örnek almak bazında Allah'ın vahyi ile yönlendirmesi yani Allahın hükümlerini Kuranı Pratize edişi ve din adına yaptıkları bazında Peygamber efendimiz bizim için örnekliktir.
Şu hususta genelde yanılgı mevcut Beşer Muhammed (s.a.a) İle Peygamber Muhammed( s.a.a) bazında bakacak olursak Peygamber olarak Kuran adına yaptıkları kesin bağlayıcıdır.
Beşer Muhammed( s.a.a) olarak yaptıklarını yapmak gibi bir zorunluluğumuz yoktur. Bu konuda ölçümüz İnsan olma sıfatı ile Her insana özgü Fıtrat gereği yaptıkları zaten beşer olarak her insanın yaptıkları vasıflardır. Örneğin yemek yemek su içmek yatmak üzülmek sevinmek vs bunlar beşeri sıfatlardır zaten. Bu konuda şöyle uyulabilir örneklik bazında Beşere yol gösterici tavır ve hareketleri uygulanabilir.
Esas uymamız gerekli olan kısım Hükmü Allaha ait olup uygulaması Peygambere ait olan davranışlardır.
Şunuda unutmamak lazım Peygamber efendimizin kendi içtihadı ile hayata geçirdiği ve yaşanarak bizlere ulaşan fiilleride örnektir.
Enam 38 ve Maide suresi ayetlerde açıklamaları dikkatlice okursak işin özünü anlamış oluruz:
halbuki yeryüzünde yürüyen hiçbir hayvan ve iki kanadıyla uçan hiçbir kuş yoktur ki sizin gibi (Allahın) mahluku olmasın: Biz, buyruğumuzda tek şeyi bile ihmal etmedik. Ve bir kez daha (belirtelim): onlar(ın tümü) Rableri huzurunda toplanacaklardır.(Enam 38)
Siz ey imana ermiş olanlar! Antlaşmalarınıza sadık olun!(Bundan sonra) belirtilecek olanlar dışında ot ile beslenen hayvanlar(ın eti) sizin için helaldir: ancak ihramda iken avlanmanıza izin verilmemiştir. Bilin ki Allah, iradesinin gereğini emreder.(Maide 1)
İşte bu ayetler hükmünce Allah resulüne Kuran hükümlerini açıklama görevi vermiştir.Kuranın pratize edilişi bu şekilde Allahın hükümlerini açıklamaktır.
|