RE: VEKALETEN HACCA GİTME KONUSU VE KURAN.....
Haccın insan yaşamı için, dini-sosyal-psikolojık bir faydası olduğunu biliyoruz. bence üç durum sözkonusu;
birincisi: İnsan-İnsan ilişkisi çemberinde hac, müslümanları bir araya toplayıp, değişik yörelerden gelenlerin birbirlerini tanımaları, birbirlerine yaşadıkları yörenin sosyal-ekonomik sorunları ve bu sorunların çözümü hakkında bilgi aktarmaları, Alimlerin fikir alışverişinde bulunmaları için bir vesiledir.
ikincisi : İnsan-Yaratıcı ilişkisi çemberinde hac, insanı dünyanın çalkantılı yaşamından koparıp sükunette düşünmeye sevketmeyi amaçlar. Allah-Dünya-Ahiret-Yaşam-Zenginlik-İlim vs. konularını şahsın kendisi ile başbaşa kalıp analiz etmesine vesile olur.
ilk iki maddedeki amaçlar, ancak şahsın kendi eylemi ile mümkün olabileceğine göre vekaleten hac olamaz. Vakaleten okul bitirilemeyeceği, diploma sahibi olunamayacağı gibi
üçüncüsü : İnsan-nesne ilişkisi çemberinde hac, ancak iş arkadaşları arasında çeşitli sebeplerle yapılan yardımlaşma vesilesi gibi değerlendirilebilir. yani işçinin biri bir gün hastalanır, arkadaşı onun yerine çalışır.
Üçüncü maddedeki amaç müslim yada gayri müslim sizi seven bir arkdaşınız tarafından yerine getirilebilir. dolayısıyla vekaleten hac ancak hacın anlamını üçüncü maddede buluyorsanız mümkün olabilir. buda imkansızdır.
çünkü hac insan-insan ve insan-Allah ilişkisidir, böyle bir ilişki şahsın kendisinin mevcudiyetini zorunlu kılar. eğer vekaleten hac olabiliyorsa, o zaman vekaleten kelimei şehadet de getirilir, vekaleten namaz kılınır, zekat verilir, oruç tutulur, sonuçta iman etmemiş ve hiç bir ibadeti yerine getirmemiş olan bir kişi cennetlik yapılabilir.
|