RE: KUR'ANIN NAMAZ KONUSUNDA VERDİĞİ DETAYLAR...
Yazınız insanın kendine verilen düşünme ve akletme nimetini iyi değerlendirmesi gerektiğini, bunu yaparkende Kur'an ı rehber edinmesi gerektiğini savunuyor.Kitabımız bizlerin ihtiyaç duyduğu her gereksinime cevap verebilecek nitelikte, apaçık ve hidayete götüren ilahi yoldaşımızdır.Burası çok güzel. yalnız;
Nisa 103: Korku halindeki namazı tamamlayınca, artık Allah'ı ayakta, oturarak, yan yatmışken anın. Sükûnet bulduğunuzda, namazı tam bir biçimde yerine getirin. Namaz, müminler üzerine vakti belirlenmiş bir farz olmuştur.
Yukarıdaki ayet örneği bizzat peygamberimizin imamlığında yapılıyor ve dikkat edin zor bir anımızda kılınan namazın ilk secde de bittiğini görüyoruz, buda demektir ki bizim anlayacağımız şekliyle kısaltılmış namaz bir rekâttır. Yalnız savaş değil, herhangi bir zor anınızda tedirgin durumunuzda namazı kısaltabileceğimiz kolaylığını çok şükür Rabbim bizlere veriyor. Peki, şimdi kendimize soralım kısaltılmış namazın bir rekât olduğunu kurandan görüyoruz da, normal durumlarda kılacağımız rekât neden zikredilmemiş? İşte burada yüce Rabbin yemin ederek, sizler için bu kitabı kolaylaştırdım sözünün bir tezahürünü görüyoruz, çünkü namazımızı ne kadar rekât ya da zamanda kılacağımızı Allah bizlere bırakmıştır
yukarıdaki paragrafta'' namazı kaç rekat kılacağımızı Allah bizlere bırakmıştır '' sözüne bir anlam veremedim.Burada Allah Rasülü olması gerekmiyor muydu?BU NOKTALARI İZAH EDERSENİZ SEVİNİRİM.
Kur’an-ı Kerim'de, "namazın, vakitli olarak farz kılındığı" bildirilmiş, ancak bu vakitlerin belirlenmesini, namazın nasıl kılınacağını, rekatlarının sayılarını Peygamber Efendimiz (s.a.v.) açıklamış ve uygulamasını da yaparak Müslümanlara öğretmiştir. Namazın kılınışını öğrettikten sonra da:
صَلوُّا كَمَا رَأ َيْتُمُونِِي أ ُصَليِّ
"Ben namazı nasıl kılıyorsam, siz de öyle kılın." buyurmuştur.
Genel olarak sünneti ve hadisleri dışlayan bir zihniyetle sağlam bir Kur'an anlayışı oturtamayız.Sünnet dediğimiz olgu da zaten Kur'an kaynaklı, onu açıklayan, beşer yaşamına uyduran bir modeldir.
__________________ EN GÜZEL AŞK: ALLAH! |