Tekil Mesaj gösterimi
Alt 18 Aralık 2009, 21:48   Mesaj No:13

HALUK GÜMÜŞTABAK

Medineweb Sadık Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:HALUK GÜMÜŞTABAK isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 10862
Üyelik T.: 01 Ekim 2009
Arkadaşları:1
Cinsiyet:
Yaş:66
Mesaj: 489
Konular: 86
Beğenildi:3
Beğendi:0
Takdirleri:62
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Re: Kur'anın namaz konusunda verdiği detaylar...

Değerli arkadaşım bakın bende aynı şeyi söylüyorum ve diyorumki eğer Rabbim ayetin ne maksatla indirdiğini bilmemiz gerekseydi açıkca bizlerede söylerdi. Bakın okuduğumuzda hepimiz aynı şeyi anlamışızki Kuran meali yazan Muhammet Esed beyfendide aynı şeyi yazmış. Elbette bende her düşünceye saygılıyım.
Sorduğunuz souya gelince.

(Allah'ın eli onların elleri üzerindedir.) Sözünden ve buna benzer diğer sözler birçok benzetme yada teşbih li anlatım Kuranda vardır. Örneğin gözlerim üzerinizde dediğinde kimsenin gözleri birisinin üzerinde değildir, ama onu takip ettiğini anlarız. Burada da aynı benzetme vardır. Örnek vereyim Hud suresi 56. ayette bakın şöyle bir cümle vardır.(Hiçbir canlı yoktur ki O, onu perçeminden(alnından tepesinden) yakalamış olmasın.) Şimdi burada allah insanların perçeminden yakalar sözüyle bizim anladığımız şekilde yakalamaktan elbette bahsetmiyor. Burada mecaz anlamında anlatılıyor ve rabbimden kaçış olmadığını teşbih sanatıyla anlatıyor. kuranda bu yolla anlatılan çok ayetler vardır.
Yine başka bir örnek verelim.( Allah onların kalpleri, kulakları üzerine mühür basmıştır.) dediğinde gerçekten bir mühür yoktur, ama artık ne hissederler ne de gerçekleri duyarlar diyor bu sözleriyle. Yine buna benzer ayetleri hatırlayalım. ( size Rabbinizden gönül gözleri gelmiştir.)( Biz onların gönüllerini ve gözlerini ters çeviririz.)(Ve kederden gözlerine ak düştü.) Buna benzer teşbih sanatıyla anlatım Kuranın konuyu daha iyi anlatabilmesi için başvurduğu bir yöntemdir.

Değerli arkadaşım teşbih sanatını sizde sanırım okurken öğrenmişsinizidir, en önemli özelliği, Ortak özellikte güçsüz olan öğe, güçlü olan öğeye benzetilir. Benzetmede, benzeyen sözcük gerçek anlam*da, benzetilen sözcükse mecaz anlamdadır. Bu anlatım şekli anlatılmak istenenin ortaya daha iyi çıkmasına ve anlaşılmasına neden olur.

Nur suresi 12. ayette anlatılan konu bir önceki ayete bağlantılıdır. Okunduğunda anlaşılıyor zaten.
Selametle kalın
Alıntı ile Cevapla