Re: Kur'anı doğru anlamada takip edilmesi gereken yol nasıl olmalıdır?
Değerli yitiksevda kardeşim, Ahzap suresi 59. ayette sizin yazdığınız meali yazıyorum dikkatle okuyalım acaba bir kıyafeti tarif ediyor ve saçların örtülmesini emrediyor mu?
Ey Peygamber! Hanımlarına, kızlarına ve müminlerin kadınlarına söyle: Bir ihtiyaç için dışarı çıktıklarında örtülerini üstlerine alsınlar, vücutlarını örtsünler. Bu onların hür ve namuslu bilinmelerini ve bundan dolayı incitilmemelerini daha iyi sağlar. Allah çok bağışlayan, çok esirgeyendir.
Birçok mealde dışarı çıkarken dış giysilerini diye yazmışlar. Fakat dışarı çıkarken elbette elbise giyildiğine göre, burada da anlam aynıdır. Bakın ayet ne kadar güzel açıklıyor, lütfen hiçbir etki altında kalmadan hiçbir öğretiye delil aramadan ayeti anlamaya çalışalım. Bir ihtiyaç için dışarı çıkan iman etmiş kadınlarımız, evin içinde giydiği rahat yada daha açık ve dekolte kıyafetle dışarıya çıkmasınlar, mutlaka üzerlerine bir şeyler giysinler diyor. Neden bunu söylediğini de açıklıyor Rabbim.( tanınması ve eziyet görmemeleri için en uygun olan budur.) Bakın buraya yazdığım cümle yukarıdaki mealden değil, Sayın Ali Bulaç ın meali. Peki, neden yukarıdaki meali yazmadım da başka örnek yazdım? Çünkü orada ne yazıyor?( Bu onların HÜR ve) diye devam ediyor. Hâlbuki en az on meale baktım Hür kelimesi asla geçmiyor. Eğer hür kelimesini oraya eklersek hür olmayan Müslümanların dikkatli olmayacağı çıkar ki, buda ne kurana uyar nede İslam ın temel prensiplerine. Dikkat edin mümin kadınlara iletilmesi istenen bir emirdir, hür ya da cariye ayrımı asla yoktur. Dışarı çıktıklarında fahişe kadınlarla iman edenler ayırt edilsin diye daha dikkatli olunması istenmektedir ayette. Şimdi soralım kendimize bu ayette kadın şöyle ya da böyle giyinsin, başını örtsün diye bir söz yada anlatım var mı? Eğer varda ben bunun tersini söylüyorsam gerçekten ben açıkça dine nifak sokmaya çalışan biriyim demektir ALLAH KORUSUN. Benim anlatmak istediği de tam burada başlıyor, Rabbim tüm Dünyaya hitap eden bu sözlerini nasıl olurda biçilmiş bir kıyafete çevirip te, işte bu Allah ın istediği kıyafet deriz? Nasıl olurda bizler bu ayette bile başın örtülmesi emri vardır deriz? Şunu açık ve samimiyetimle söylüyorum, asla başın örtülmesine karşı değilim, hatta bu geleneğimizi isteyen kadınlarımızın sürdürmesinin de doğru olduğuna inanıyorum. Benim çekincem ve itirazım bunun Allah emri olduğunun söylenip, başını örten iffetli kadın, örtmeyen iffetsiz kadındır denmesidir. İnşallah duygu ve düşüncelerimi anlatabilmişimdir. SAYGILARIMLA Haluk GÜMÜŞTABAK
NOT: Yukarıda verdiğiniz Ahzap suresi 59. ayet kimin mealinden alındı merak ettim, eğer bana bildirirseniz onuda inceleme imkanım olacaktır.
|