RE: KUR'ANDA GEÇEN VELİ SÖZLERİNDEN NELER ANLAMALIYIZ?
Sayın H: Gümüştabak ; Bizim bildiğimiz Yunus Sûrersindeki bu 62. ayetindeki VELİ ve EVLİYÂ tarifleri de aşağıda izah edildiği gibidir.
Bu âyette Cenab-ı Hakkın veliyi imanla ittika eden kimse olmasıyla tarif buyurmasına nazaran v e l i ; itikad-ı sahihle itikad ve amel-i salihle amel edip evamire imtisal ve nevâhiden içtinab eden kimsedir. Bazıları da veliyi şöyle tarif ettiler : V e l i ; evamire imtisal ve nevâhiden içtinapla beraber hubb-u fillâh ve buğz-u fillâha devam eden kimsedir. Bazıları da v e l i ; feraizi eda ile Allah'a takarrub edip ma'rifet-i ilâhiyeyle kalbi dolup, gördüğünde Allah'ın kudretini görüp ve işittiğinde âyât-ı ilâhiyeyi işitip, sözü Allah'ı sena ve özü ibadet olup Allah'ı zikretmekten yorulmaz ve kalbiyle Allah'ın gayriyi tefekkür etmez.
İşte şu sıfatlar kendisinde bulunan kimse Allah'ın velisidir. Binaenaleyh; Allah-u Tealâ onun yardımcısı olur ve böyle olan kimseler için âhirette korku, keder yoktur. Evliyaullah için dünyada havf ve hüzün olmaz. Çünkü; velayet mertebesini ihraz eden kimse indinde az, çok, var ve yok müsâvî olduğundan hiçbir şeye endişe etmez ki, korkusu veya kederi olsun. |