Alıntı:
YitikSevda Üyemizden Alıntı
Kur'an'ı anlamada uygulanması gereken metodları maddeler halinde veriniz ? |
Bu soru yoruma dayalı olduğu için,cevap da kişiden kişiye farklılık arzedebilir.
Kur'an'ı anlamada uygulanması gereken metod:
1-Öncelikle kişi Kur'an'a yaklaşırken samimi/ihlaslı olmalı,iyi niyetli olmalı.Art niyetli yaklaşan kimseler,Kur'an ayetlerinde verilmek isteneni değil de kendi kafalarındaki düşünceleri okurlar.Kur'an'ı biz götürmeye talip değil,Kur'an'ın götürdüğü yere gitmeyi öncelikle kabul etmek gerekiyor.
2-Kur'anı anlamada ikinci yol;O ayetlerin ne üzere indiğinin yani varsa sebebi nuzulünün bilinmesi lazımdır.Mutlak şart anlamında değil ama anlamamıza yardımcı olacak bir kaynak anlamında gerekir.
3-Ayetleri Allah Rasulu ve Sahabe nasıl anlamış,pratize etmiş,onu dikkate almak gerekir.
4-Ayetlerdeki kelime ve kavramları Kur'an bütünlüğü içerisinde dikkate alarak okumak gerekir.Parçacı yaklaşımdan daha çok bütüncül yaklaşım daha faydalıdır.
5-Ayetler hakkında müfessirlerin görüşlerine (mutlak doğru olarak kabul etmeden) bakmak faydalıdır.
6-Arap dilini bilmek,hatta Allah Rasulu zamanın arapçası hakkında fikir sahibi olmak ayetleri anlamamıza yardımcı olur.Çünkü zamanla kimi kelime ve kavramlar anlam kaymasına uğramıştır.
7-Arapça bilmeyenlerin meal ve kendi dillerinde yazılmış tefsir kitaplarına bakmaları gerekir.Ama mealden anladığını direkt-yüzde yüz doğru olarak kabul etmesi ,sonradan yapılacak yanlış yorumların alt yapısını zemin hazırlayabilir,o yüzden dikkatli davranmak gerekir.
8-Kur'an'ı anlamaya çalışırken,Kurânı beyan eden Peygamberi dikkate almamak,kendi aklını dikkate almak beraberinde bazı sıkıntıları da ortaya çıkarır.
9-Kur'an'ı anlamak için anladığıyla amel etmek ilkesi de çok önemli bir ilkedir.Sahabe "Biz 10 ayet okur,onu hayata geçirir,sonra da diğer 10 ayete geçerdik" rivayetlerini göz önüne alırsak,biz bildiklerimizle amel edersek,bilmediklerimizi öğreteceği inancında oluruz.
Bu başlıklar daha da çoğaltılabilir