RE: GÖRÜŞLERİNİZİ ALALIM
Burada "efendimiz" kelimesinden ne kastediliyor,ona bakmamız gerekiriyor öncelikle.
Türkçe'de kullandığımız "Efendi" kelimesi Arapça'da (Kur'an'da) iki ayrı kelime ile ifade edilir.
1-MEVLANA(Efendimiz) ki bu kelimemin kökü ve-la-(ye)dır.Veli-vali-velayet-mevla gibi kelimeler bundan türemiştir.
Allah bakara suresinde (Amener rasulu) ayetinde mevla'nın kendisini olduğunu belirtiyor ki biz o ayetteki duamızda "Ente Mevlana"yani "Sen bizim mevlamızsın yani efendimizsin" diyoruz.
Bu açıdan bakıldığında peygamberimiz de olsa hiç bir insana "Mevlana-Efendimiz" demek doğru bir davranış değildir,hatta tehlikeli bir durumdur.
2-SEYYİDİNA(Efendimiz) ki bu kelimenin kökü de "se-ye-de" ya da "sa-de" dir.Seyyid-efendi kelimesi buradan türetilmiştir.Seyyid;efendi,nefsine hakim olan demektir.Ayrıca eşini idare etmesinden dolayı kocaya da "seyyid" denildiği Ragıp El İsfehani'nin "Müfredat" adlı eserinde yazılır.
Kur'an'da seyyid kelimesi Yahya a.s'a verilen bir sıfat-özellik olarak da bahsedilir. Zekeriyya mâbedde durmuş namaz kılarken melekler ona şöyle nida ettiler: Allah sana, kendisi tarafından gelen bir Kelime'yi tasdik edici, efendi(SEYYİD), iffetli ve sâlihlerden bir peygamber olarak Yahya'yı müjdeler.3/Ali İmran-39
Seyyid aynı zamanda idareci,büyük kimse anlamına gelir: Ey Rabbimiz! Biz reislerimize ve büyüklerimize(SEYYİDLERİMİZE) uyduk da onlar bizi yoldan saptırdılar, derler33/Azhab-67
Bu açıdan bakıldığı zaman "Efendimiz" kelimesini kullanmak sakıncalı değildir.Hatta namazlarımızda tahiyyatta salavat getiririrken "seyyidina Muhammed-Muhammed Efendimize" diye dua okuruz.
Sonuç olarak;
MEVLANA tabirini kullanmak caiz olmayıp,SEYYİDİNA tabirini kullanmak caizdir.
İnşaAllah konuyu anlatabilmişimdir
|