RE: 66.Haftanın Misafiri Abdulhamit (1)
Madem ki, kitap açık ve net ve üstelik rabbimiz tarafından açıklanmış. O halde anlaşılmasında neresinde ve nerede hata yapılıyor.
Şimdi sorduğunuz soruya gelelim. Kuranı anlamada izlediğim yöntem ve metoda
Değerli kardeşim Fecr,
Kuranı anlamada kullandığım metod ve yöntemde şu ayet bana yardımcı olmuştur.
Önce şu soruyu sorayım.
Kuran tek kitab mıdır ? Yoksa çift kitap mı ? Zümer 23: … Allah, benzeşmeli, ikişerli bir kitap olarak sözün en güzelini indirdi........
NEDEN TEK KİTAP DEĞİL DE BENZEŞMELİ ÇİFT KİTAP ?
ZÜMER 23: Allah, âyetleri birbirine benzeyen ve (hükümleri, öğütleri) yer yer tekrar eden, Kitabı sözlerin en güzeli olarak indirmiştir. Rablerinden korkanların, bu kitaptan tüyleri ürperir.. Allah, sözün en güzelini, birbirine benzer iç içe ikili manalar ifade eden bir Kitap halinde indirmiştir. Rablerinden korkanların ondan derileri ürperir. NEDEN TEK KİTAP DEĞİL DE BENZEŞMELİ ÇİFT KİTAP ?
Bu ayette verilen mesaj nedir ? Birbirine benzer ve ikili manalar ifade eden kitabın verdiği mesaj nedir ? Bir kısmı, bir kısmına benzer,
Yaptığım araştırma ve incelemem de gördüm ki, bazı ayetler aynen tıpatıp benzer ve bazıları da çok yakın anlamlı ve bağlantılı olarak birbirine benzer.
Bu ne demektir. Ayetler birbirini tefsir ediyor demektir. Yani ayetler birbirini açıklıyor.Demektir. İşte ayrıntılarıyla açıklanmış kitap budur.
O halde bir ayetin anlamını daha iyi anlamak ve bilmek için o ayetin benzerini bulmalıyız. İşte benim kuranı anlamada izlediğim metod yöntem budur. Bunun somut örneklerini verebilirim. Kuranda tek bir ayete bakarak hüküm çıkarılmaz. Benzerleriyle ve yakın anlamlarıyla bakılacak ayetler vardır.
Ve muhakkak ki, bir ayeti tefsir edecek bir başka bir ayet kuranda vardır. Öyle olmazsa bu kitab nasıl açıklanmış olur. Önceki iletimde verdiğim bunca ayete rağmen ! Dikkat edin açıklanmıştır deniliyor. Hem de detayla , ayrıntılarıyla
Devam edeceğim