RE: 66.Haftanın Misafiri Abdulhamit (1) İnsan niçin yaratılmış?” sorusuna sıkça muhatap oluruz. Böyle bir soruyu kendimize yahut bir başkasına sormamız, bizim için büyük bir yaratıcının ihsandır. Şöyle ki: Bu soruyu Güneş kendisine soramadığı gibi, bir başka yıldız da güneşe sorabilmiş değil. Yine bu soruyu bir arı bir başka arıya, yahut bir koyun diğerine sormaktan aciz.
İnsanın, bu perdeli diyarda neden var oluğunu, nereden geldiğini ve nereye gittiğini, kim tarafından ve hangi amaçlarla gönderildiğini, neyin hayır ve neyin şer olduğunu bilmeye ihtiyacı vardır. NİÇİN YARATILDIĞINI BİLMEK ZORUNDADIR.
Ben kimim neden ve niçin yaratıldım. Nasıl ve niçin var oldum. bu hayat ve ölüm neden var ? sorusunu kendine sormalıdır
Yüce yaratıcı Allah insanları neden yaratmıştır?
Allah Teâlâ'nın yüce ve kâmil sıfatları vardır, bunlardan biri de yaratma sıfatıdır. Bu sıfatın âtıl olması, hiç olmaması gibidir, faal olması ise devamlı yaratmanın bulunmasını gerektirir Tabiatta ve kainatta her şey insana hizmet ediyor ve ettiriliyor. Her şey İnsanın emri ve tasarrufu altında . Peki ya insan! Ya insan kime hizmet verecek ve kimin emrinde ve tasarrufunda olacak ?
Allah insanı seviyor hem de pek çok.
İnsan yaratılmadan önce neden-niçin ağaçları, nebatları kainatı yıldız ve güneşi yaratmış? AĞAÇLARI HAYVANLARI VE AKLIMIZA NE GELİYORSA ALLAH İNSANLAR İÇİN YARATMIŞ. Neden ?
Allah’u Teala insanları sevdiği için yaratmıştır. Allah insanları seviyor çünkü nefes alsın diye Oksijeni yarattı, içsin diye suyu, yesinler diye bitkilere emretti , toprağı meyve sebzeye hayvanlara bitkileri et, süt, yumurta, bala dönüştürmektedir. Bütün kainat insanlara hizmet etsin diye yaratılır da peki ya insan kimin için yaratılır ?
Bazı ilginç tipler şöyle diyor”Allah bizi niye yaratmış belki ben yaratılmak istemiyordum niçin bizi yaratmaya gerek duymuş” onlara verilecek cevapları bir önceki iletimde sunmuştum.
Allah gökyüzünü, yeryüzünü ve ikisi arasında bulunan şeyleri batıl olarak, boş yere yaratmadı . Bu sözler cehaletin sözleridir. Var olmak yok olmaktan daha iyi ve güzeldir.her şey Allah için var olmak zorundadır. Allah İnsanla bir eser övüneceği materyal ve manasal bir eser yaratmak istemiştir ve insanı en güzel ve en üstün şekilde yarattı.
Güzel bir manzara resmini ressam neden yapar ? Çünkü hosuna gitmis , sevmistir. Önceden o resim yokken sonradan yapılmış olur. Tıpkı bunun gibi Allah’ta evreni ve insanlari sevdigi için , güzellik için , önceden yokken , yoktan var etmiş , Dünyada bir lider olarak dünyayı imar edip cennete çevirsinler diye de
Neticede her ne olursa olsun sanatçı sanatını göstermek ister; yüksek zevkler de onu tatmak... Herhangi bir sanatçının kendini ifade ederken duyduğu aşk ve şevk herkes tarafından müşahede edilebilir. KAİNAT DA BÜYÜK BİR İNSANDIR.
Büyük bir insan gibi işleyen kainatın özünde de bu sır gizlidir.
Peki Allahü Teala'nın sonsuz ilme, kudrete, rahmete sahipken güzellik , olgunluk, erginlik ve tamlığını insan üzerinde göstermek istemesi gerekmez mi? Bundan dolayı Onun kendi ruhundan insana üflemesi gerekmez mi ?Allah Teâlâ'nın nice sıfatlarının eseri onda tecellî etmeyecek mi ?
Mütefekkir (düşünen, fikir üreten) AKLEDEN İNSAN
Herşey bize hizmet ediyor, ALLAH HERŞEYİ BİZE HİZMET ETİRiYORSA o halde biz neye, kime hizmet edeceğiz. İŞTE İNSANIN YARATILIŞ AMACI
Bizim yapacağımız hizmetin, bize hizmet eden herşeyi alâkadar etmesi lâzımdır. Allah herşeyi , her hizmeti insan için yaratmış ise, insanı da kendi için yaratmış olduğu aklen söylenebilir..
Allah’ın bizler yok iken bizi varlık alanına çıkarması engin lutfunun bir sonucudur. Sağlıklı bir zihin yapısına sahip olan kişilerin yok olmak istemedikleri hatta imkânları olsa sonsuza kadar var olmak istemeleri tartışılmasız bir gerçekliktir
__________________
Ne mutlu müslümanım diyene, En büyük Allah başka büyük yok.
|