Tekil Mesaj gösterimi
Alt 19 Nisan 2010, 19:15   Mesaj No:3

Abdulhamit 1

Medineweb Sadık Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:Abdulhamit 1 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 11167
Üyelik T.: 09 Aralık 2009
Arkadaşları:2
Cinsiyet:
Mesaj: 329
Konular: 17
Beğenildi:2
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart RE: TAKLİDİ İMAN MI YOKSA TAHKİKİ İMAN MI ?

Taklidi iman sahibi olan kimselerin rehberi ya bir şeyh, ya da dinde cemaat lideridir. Bunlar biz kuranı anlayamayız, anlar anlarsa yalnız onlar anlar ve bizi doğru yola ancak onlar iletir düşüncesiyle onlara sımsıkı bağlanmıştır. Akıllarını da, düşüncelerini de onlara emanet etmişlerdir. Sağlam bir kulpla bağlandıklarını zannederler.

Halbuki tek sağlam kulp var ki, o da kuranın kendisidir. Doğruyu ve kuranı yalnız mürşidimiz anlar ve biliyor. O halde bizde onlarla birlikte doğru yoldayız derler. O VELİ sandıkları kulların hata yapabileceklerini akıllarının ucundan bile geçirmezler . Halbuki Onlar da bir beşer yanılabilir ve hata yapabilir. Dolayısyla taklidi imanı benimseyenler Başkasının yanlışına ortak olabilir.

TAKLİDİ İMAN SAHİPLERİ GÖZÜ BAĞLI ( KAPALI ) İMAN EDERLER, TAHKİKİ İMAN SAHİPLERİ İSE GÖZÜ AÇIK...

HALBUKİ KURAN; YALNIZ BANA GELİN, BEN SİZE ÖĞÜTÇÜYÜM DİYOR VE BENİ ALLAH SİZİN İÇİN KOLAYLAŞTIRDI DİYOR. SİZ ALLAHIN KULLARA TEK REHBER BENİM DİYOR.


İşte sağlam kulba yapışmak budur. Kuranın bu çağrısıdır

İşte sağlam bir kulba yapışmak istersek yalnız kurana yapışmalıyız. Kuran kulbuna sıkı yapıştığımızda görülecek ki, Kuranın istediği taklidi değil, tahkiki, akli iman söz konusudur.

Bunun için kuran bize alim olmayı emreder. Alim olmalıyız. Alim olmaya çabalamalıyız. Alim derken bilen anlamında kullandım. Daha iyi bilen, daha bir üst bir bilen olabilirsek Allahı hakkıyla anlamış ve takdir etmiş oluruz.

Yusuf 76:.....Her ilim sahibinin üstünde daha iyi bir bilen vardır

Ali imran 7:......ancak akıl sahipleri düşünüp anlar


Hakkıyla Allahtan korkanlar kim ? Allaha en yakın olanlar kim ? İlim sahipleri değil mi ?
Dolayısyla tahkiki iman sahipleri değil midir ? Tahkiki iman olmazsa ilim olmaz. İlim sahipleri de tahkiki iman sahipleridir.

Fatır: 28 : ...Kulları içinde ancak ilim sahipleri, Allah'tan gereğince korkar...

Kötülüklerden en iyi korunan, ilâhî yasaları da en iyi bilendir. Kur'an'a göre Rab'den en çok korkanlar peygamberler ile ilim sahipleridir. Yüce Allah'ın en çok sevdikleri de onlardır.

Kuranda onlarca ayet hala düşünmeyecek misiniz hala akletmeyeceksiniz diye sorar. Bunun anlamı nedir ? Araştırıp, düşünüp aklınızı kullanmayacak mısınız ? Yani tahkiki iman sahipleri olmayacak mısınız ?

Bu Kur'an), âyetlerini düşünsünler, tam akıl sahipleri öğüt alsınlar diye sana indirdiğimiz hayır ve bereketi bol bir kitaptır." (Sâd 38/ 29)

Rum 30:......Düşünen bir topluluk için âyetleri böyle ayrı ayrı açıklıyoruz.

Yasin 68: .... Hâlâ akıl etmezler mi ? Hiç düşünmüyorlar mı? Hala aklıllarını kullanmayacaklar mı. Hâlâ anlamıyorlar mı (Allah’ın kudretini anlayıp doğru yola gelmiyecekler mi)?

Fatır 27- Allah'ın gökten su indirdiğini görmüyor musun? O su aracılığı ile türlü türlü renkte meyvalar yetiştirdik. Dağlarda beyaz, kırmızı, koyu siyah değişik renklerde yollar, patikalar açtık.


BU AYETTE ALLAH KULLARINI İLME, TAHKİKİ İMANA DAVET EDİYOR. BAK GÖRMÜYOR MUSUN. BAK YAĞMUR NASIL YAĞAR ? MEYVALAR TÜRLÜ RENKTE NASIL YETİŞİR ? İNCELE ARAŞTIR. İLİM SAHİBİ OL VE ÖYLE ALLAHI TEFEKKÜR ET.

Mücâdile 11 : «İman edenleri Allah yükseltir, İLİM verilenleri ise kat kat dereceleri ile büyültür...»

Cenâb-ı Allah; Kur' ân'ın içeriği olan ayetlerin ilim olduğunu belirlemektir. İnsan da, evren de ayetler topluluğudur, onların oluş kanunlarını araştırmak ve öğrenmek ise ilimdir. Kur'ân; ilâhî yasaları açıklamış, ancak varlıkların yaratılışı ile ilgili kanunları insanların akılları ile bulmalarını istemiştir

Yasin 62 :« ...Aklınızı hiç işletmiyor musunuz ?...»

Fatır 28- Yine böyle değişik renkte insanlar, hayvanlar ve davarlar yarattık. Allah'dan asıl korkanlar, O'nun bilgin kullarıdır. Hiç kuşkusuz Allah üstün iradeli ve bağışlayıcıdır.

"Bil ki sen ölülere işittiremezsin, arkalarını dönüp giderlerken sağırlara da daveti duyuramazsın." (Neml 27/ 80)

ÖLÜLER NE İŞİTEBİLİR NE DE ARAŞTIRMA YAPABİLİR. SAĞIRLAR DA ÖYLE

Kur'ân'ı Kerîm'in ilk ayeti oku kelimesi ile başlamaktadır. Alak 96: 1-5 : «Oku! Yaratan Rabbin en büyük cömertliğin sahibidir. Kalem ile öğretendir. »

Okunacak şeyleri toplayan manasına gelen Kur'ân'ın isimlerinden biri de Kitap'tır. Evren de insan da bir kitaptır. Şu halde; aklı işleterek Kur'ân Kitabını okumakla, Evren Kitabını okumakla, İnsan Kitabını okumakla ilim elde edilir.

Ali İmran 191:« Aklı ve gönlü işletenler o kişilerdir ki;ayakta, otururken, yan yatarken hep Allah'ı anarlar; göklerin ve yerin yaratılışı hakkında derin derin düşünürler: Sen bunları boşuna yaratmadın...»

Taha 114 :« ...Şöyle de: Rabbim ilmimi arttır.»

İLİM kendi kendine dua ile artmaz. Araştıracak çabalayacak ve Allah ona bu karşılğını verecek

Bakara 266 : «...Allah size ayetlerini bu şekilde açıklıyor ki, inceden inceye ve derinden derine düşünebilesiniz. »Okumakla da ilim öğrenilmez. Üzerinde tefekkür etmek yani düşünmek, okuduğunu anlayarak hazmetmek gerekir. Yalnız okumakla yetinenler, üzerinde gereğince düşünmeyenler, okuduklarını hazmedemeyenler maalesef o kitaptan istifade edemezler, ancak okuma hamallığını yapmış olurlar.

ALLAH Cumua 5 de şöyle buyurmaktadır : «Tevratla yükümlü olup da onunla amel etmeyenlerin durumu, ciltlerce kitap taşıyan eşeğin durumu gibidir.»
__________________
Ne mutlu müslümanım diyene, En büyük Allah başka büyük yok.
Alıntı ile Cevapla