Tekil Mesaj gösterimi
Alt 21 Nisan 2010, 21:47   Mesaj No:18

HALUK GÜMÜŞTABAK

Medineweb Sadık Üyesi
Durumu:HALUK GÜMÜŞTABAK isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 10862
Üyelik T.: 01 Ekim 2009
Arkadaşları:1
Konular: 86
Beğenildi:3
Beğendi:0
Takdirleri:62
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Re: Miraç olayına kur'an onay veriyormu?

Değerli arkadaşım rabbin ayette söylediği (Siz gördüğü (şey) üzerinde onunla hala tartışacak mısınız?) sözlerinden nasıl olurda miraç olayı ile bağdaştırırsınız, böyle bir açıklama ve detay yokken ayetlerde. Hadislerden öğreniyoruz diyorsanız o kadar çok değişik olanı var ki, bu konu ile ilgili, hangisi acaba peygamberimizin söyledikleri bu konuda emin olabilir misiniz?

Ayetin başından itibaren anlatılan Cebrail’in ayetleri tebliğ etmesi ve Cebrail ile çok yakın olması konusu anlatılıyor. İşte Rabbin söylediği, gördüğü şey konusunda ona inanmıyor ve onunla tartşıyormusunuz sözlerini Allah bunun için kullanıyor. Peygamberimiz topluma bunları anlattığında inanmayanlara hitap ediyor bu sözler. Sizlere tebliğ ettiğim ayetleri getireni çok yakından gördüm dediğinde, inanmayanlara kızarak Rabbim, hala bu konuda tartışacak mısınız diyor. Ama siz tüm bunları söylemek yerine, Kur’anın hiç bahsetmediği Miraç ile bağlantı kurabiliyorsunuz. Peygamberimizin miracı anlattığını buna inanmadıklarını söylüyorsunuz. Ama böyle bir bilgi, sözlerin ayetlerin diziminden çıkmıyor. Eğer böyle yaparsak kur’anda olmadığı halde her istediğimizi buraya ilave eder, peygamberimiz aslında burada bunları da söylediği için karşısındakiler inanmamıştı diyebiliriz. Sizce bu mantıklımı? Ben ayette iniş diyor dediğimde siz, (Bu ayet ne ifade eder ki? Ne fark eder ki ha iniş ha çıkış…) Bu ayet, bu sözler o kadar çok şey fark eder ki, olayın merkezinin neresi olduğu açığa çıkar.

Necm suresi 14 ve 15. ayetlerde geçen yerlerin hakkında bazı geleneğin düşünce ve görüşlerini de size aktarmıştım. Bunların bir sembol olarak anlatıldığı ve tam olarak neresi olduğu konusunda kesin birliktelik olmadığı da açıktır. Tüm bunları bir kenara bırakalım, çünkü açık olmayan bilgilere dayanarak bir olayı ya da düşünceyi savunmak ya da anlatmak istemem. Miracı kısaca yazımda anlatmıştım, bizlere anlatılan bu olayın anlatım şekli yani Rabbin bizlere 50 vakit namaz emretmesi ve peygamberimizin birçok kez gidip gelmesi ile pazarlık sonucu beşe indirilmesini nereye sığdıracağız, kur’anın süzgecinden geçirebilir miyiz? Sanırım yalnız bunu düşünsek her şey açığa çıkacaktır.

Değerli arkadaşlarım ben kur’andan anladıklarımla bize anlatılan Miracı kur’an süzgecinden geçiremedim, bunu söylemek zorundayım. Eğer söylemezsem rabbin huzurunda sorumlu olacağımı hissettiğim için konuyu açtım. Günümüzde birçok İlahiyat profesörü Miracın oluşu kur’an hükümlerine ters düşer diyorlar. Hatta Sayın Süleyman Ateş ile de bu konuyu konuşmuştuk, sitesine bakarsanız Eski Diyanet İşleri Başkanı da aynen bu görüştedir. Yani Miracın oluşu kur’an ayetlerine ters düşer demektedir. Gerçi herkesin inancı kendisini bağlar, yaptıklarından bizzat kendisi sorumludur. Eğer anlatılan Miraç olayı sizin için Kur’an süzgecinden geçiyor da, evet olması normaldir diyorsanız, hiç kimsenin buna itirazı olamaz. Benim yapmak istediğim kimsenin inancı ile oynamak değil, bizlere öğretilenleri ortaya koyup, doğruların ortaya çıkmasını sağlamaktır amacım o kadar. Benim söyleyeceklerim bundan ibaret. Rabbim bir ayetinde şöyle söyler bizlere?

Şura 10: Herhangi bir şeyde ihtilafa düştüğünüzde onun hükmü Allah'a bırakılır. İşte budur Rabbim olan Allah! Yalnız O'na güvenip dayadım; yalnız O'na yönelirim ben.

Bu konuyu daha fazla konuşsak ta aynı sözlerin etrafında dolaşıp duracağımızı biliyorum. Onun içindir ki gelin Rabbim in söylediği gibi yapalım ve diyelim ki, Rabbim bizler Miraç konusunda söyleyeceklerimizi söyledik sen bizlerin ŞAHİDİSİN, aramızdaki bu konudaki ihtilafın hükmünü sana bırakıyoruz rabbim diyelim. En güzeli de bu olsa gerek. Her şeyin doğrusunu geri dönüşü olmayan yola girdiğimizde göreceğimizden eminim. Saygı ve sevgilerimle. Haluk GÜMÜŞTABAK