18Haziran 2010, 22:26
|
Mesaj No:16 |
Durumu: Medine No : 10862 Üyelik T.:
01 Ekim 2009 Arkadaşları:1 Cinsiyet: Yaş:66 Mesaj:
489 Konular:
86 Beğenildi:3 Beğendi:0 Takdirleri:62 Takdir Et:
| Önce Fecr kardeşime cevap vermek istiyorum. Değerli kardeşim İslam dini yani KURAN yüzlerce yıl hatta binlerce yıl sonraki toplumların yaşamına, toplumların olgusuna ve geleneklerine göre yaşanacak şekilde gönderilmiştir bizlere. Bana şu soruyu sormuşsunuz.
(Mütevatir sünnette veya İslam tarihi boyunca kadının erkelere imamlık yaptığına dair bir rivayet var mı?
Yaşanır sünnette olmayan bir uygulamayı nasıl Kur'an'a ters bir anlayış olarak görüyorsunuz?)
Değerli arkadaşım biz İslam ı geçmişte yaşanmış, toplumun ve o çağların gerektirdiği olgular üzerine mi yaşamalıyız? Yoksa rehber kur’anın hüküm verdiği kendi yaşadığımız çağın verdiği gelişmişlik ihtiyaçlarına uygulayarak mı yaşamalıyız? Düşünün, bırakın 1400 yıl öncesini 300 yıl önce ne araba ne uçak vardı ve teknoloji diye hiçbir olay yoktu neredeyse günümüzle karşılaştırdığımızda. Bunların günümüzde oluşuyla peygamberimizin devrinde olmayan o kadar çok değişiklik ve İslam yaşamı oluşmuştur ki bunu düşünün, hiçbirisi peygamberimiz devrinde tek örneği yoktu. Bu durumda nasıl olur da geçmişi örnek verip oradan örnek ararız? Bu normal mi sizce? Hani Rehber kur’andı, bu duruma göre rehber geçmişten gelen Mütevatir rivayetler olmuyor mu? Elbette ondanda faydalanmalıyız ama günümüz şartlarında konusu açılan ya da irdelenen bir konu varsa, geçmişte örneği yok demek yerine kur’andan hüküm aramamız gerekmez mi? Bu konuda yani geçmişte kadının imamlığı konusunda örnek verenler var fakat güvenilir bir rivayet değil diyorlar. Adı üzerinde zaten rivayet. Bizler İslam ı rivayetler üzerine inşa edemeyiz. Temel direkler kur’andan alınmalıdır. Bunlarda Rabbin hükümleridir. Peygamberimiz devrinde örneği yok demek bugün ihtiyaç duyulan bir konuya çözümsüzlük getirmek demek değildir. O günkü toplumun gelenekleri buna müsait değildir, kimse bunun konusunu bile açmamıştır. Ama daha sonra böyle bir sorunla karşılaştığımızda ona çare bulmamız bizlere engel olmamalıdır. Daha açıkçası eski devirlerde doğan ihtiyaçlar ile günümüzdeki ihtiyaçlar asla aynı olamaz. Örneğin peygamberimiz devrinde yok, onun için buna karşı gelirim mantığı sizce ne kadar doğru olur. Eğer günümüzde de ihtiyaç yoksa sorunda yok demektir, yazımı eğer iyice okuduysanız böyle bir sorun karşısında bizler hüküm vermeyelim diyorum ve Dünya günümüze kadar erkek erkil toplum etkisinde olduğundan bu önemli görevi erkekler kadınlara vermemiş bunu böyle görmeliyiz ve kadınlarımızı kırmak onları küçümsemek yerine zorunlu ve gerekli olduğunda neden olmasın diyorum demiştim. Size sormak isterim anneniz ya da nenenizin imamlığında Yüce Rabbimin huzuruna durmanız sizi üzer mi, ya da menfi bir şekilde sizi etkiler mi? Bunun olmasını istemez misiniz? Bende diyorum ki Rabbim böyle bir yasak koymamıştır, gelin bizde bunun idrakine varalım ve yasak koymadan kesinlikle olmaz demeden, neden olmasın diyelim dedim yazımda. Bunu söylemek kadınlarımızı onura edecektir. Yoksa yüzlerce yılın geleneğini değiştirecek değildir. Fakat bunu söyleyerek bir yanlışı düzeltmiş oluruz. SAYGILARIMLA Halukgta |
| |