Sayın Abdulmelik kardeşim elbette herkes düşüncesinde özgürdür saygı duyarım. Cevabınızda çok önemli gördüğüm örneğinize değinmek istiyorum. Verdiğiniz ayet örneğini yazalım.
(O halde Allahın kimilerinize diğerlerinden daha fazla bağışladığı nimetlere imrenmeyin. Erkekler kendi kazançlarından bir fayda sağlarlar, kadınlar da kendi kazançlarından... Bu nedenle lütfu(ndan size bahşetmesini) Allahtan dileyin; şüphesiz Allah, her şeyin tam bilgisine maliktir.(Nisa–32)
Bu ayeti nasıl anlamalıyız burası önemli. Eğer bu ayeti örnek gösterip kadınlar imamlık yapamaz dersek, bu örneği herkes her konuda kullanabilir. Örnek verelim bugün şoförlük erkek mesleği olarak bilinir fakat tek tükte olsa kadın şoför vardır ve gayet güzelde yapıyor. Kasaplık, tamircilik, inşaat işçiliği bunların hepsi günümüzde de erkeklerin mesleği ama kadınlarında azda olsa çalıştığını çok iyi biliyoruz. Buna yasak koyabilir miyiz? Hat ta bunun nadir oluşu nedeniyle televizyonlarda konu bile oluyor. Sormak isterim genelde erkek işini yapmalarına bu durumda kesinlikle karşımı çıkıyoruz? Eskiden kadın Pilot yoktu ama şimdi F–16 kullanan kadınlarımız bile var. Bu durumda nasıl olurda bu erkek işi yapamazsınız mı dememiz gerekir. Bu erkeğin fıtratı gereği işidir dememiz ve bu ayeti örnek göstermemiz normal midir, yoksa bu ayet ile Rabbim başka şeyler mi anlatıyor bizlere? Evet, kadın ve erkek yaradılışında farklı yaratılmıştır. Her şeyden önce cinsiyeti farklıdır bundan dolayıdır ki sorumlulukları da farklıdır. Gücü kuvveti farklıdır. Her insan yapabilecekleri gücü kadar sorumludur. Yazınızın sonunda bu ayeti açıklamak adına şunları yazmışsınız.
(Kadın ve Erkeğe verilen nimetler hususunda kadının yapabileceği fiile erkeğin özenmemesi erkeğin yapabileceği fiilede kadının özenmemesi açıkça ifade ediliyor. )
Sayın arkadaşım Allah hiçbir zaman erkekler şu mesleği yapsın kadınlar şunları yapsın diye bir ayrım yapmamıştır. Burada şunu söyleyebiliriz, kadının erkeğe oranla daha güç ve kuvvet adına zayıf olduğunu bu durumu göz önüne alarak yapabileceklerini yapması gerektiğini söyleyebiliriz. Fakat bu ayet örnek verilip erkeğin yaptıkları işi kadınlar yapamaz asla diyemeyiz ve kendimizce de meslekleri sınıflandırıp, bu erkek işi bu kadın işi hiç diyemeyiz. Yukarıda verdiğim örnekleri düşünün daha yakın döneme kadar örneği bile yoktu kadınlarımız için. Ama şimdi var ve hiç kimse bu mesleği kesinlikle kadın yapamaz fıtratına aykırı demiyor acaba neden? Peki, Rabbim herhangi bir yasak koymadığı halde kadın imamlık yapamaz neden bizler diyoruz? Bu bir meslekte değil. Düşünün evin içinde kalabalık ailenize babaanneniz namaz kıldıramıyor neden, bu yasağı Rabbim koymamış ben de çıkıp topluma kadın namaz kıldırsın demiyorum, çünkü kültürümüzde geleneklerimizde bu yok, buna karşı çıkalım radikal bir iş yapalım demiyorum. Benim söylediğim Rabbin böyle bir yasağı yok, bunu söyleyenlere karşı bizlerde elbette kadında gerektiğinde neden imamlık yapıp bizleri rabbin huzuruna durmamızı sağlamasın diyorum. Bunu söylediğimde hepimiz aklımıza kötü şeyler gelir kesinlikle olmaz diyoruz. Biz erkeklerin aklına geliyor da kadınlarımızın erkek imam arkasında neden akıllarına kötü bir şey gelmiyor, çünkü günümüzde camilerde namaz kılarken kadınlarımız arka safta erkeğin imamlığında namaz kılıyorlar. Bu durumda kadınlarımız çok daha iyi niyetli, temiz kalpli, Rabbin huzuruna dururken kendilerine hakimde, erkekler mi kötü niyetli kötü kalpli? Buna inanmak mümkün değil. Lütfen bu konuyu birde bu yönü ile düşünelim. Bizler camilerimizde bir devrim yapalım da kadınlar imam olsun demiyorum. Kadınlarımıza yapılan bu yanlışı düzeltelim ve Rabbin vermediği bir hükmü de bizler vermeyelim diyorum o kadar, çünkü bunu yaparsak bu işin vebali olduğunun da bilincinde olmalıyız. SAYGILARIMLA Haluk GÜMÜŞTABAK |