Tekil Mesaj gösterimi
Alt 21Haziran 2010, 12:27   Mesaj No:47

HALUK GÜMÜŞTABAK

Medineweb Sadık Üyesi
Durumu:HALUK GÜMÜŞTABAK isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 10862
Üyelik T.: 01 Ekim 2009
Arkadaşları:1
Konular: 86
Beğenildi:3
Beğendi:0
Takdirleri:62
Takdir Et:

Değerli kardeşim bir kadın vali oluyor da her konuda erkeğinde kadınında başında yönetici oluyorsa, o şehrin müftüsünün de amiridir yöneticisidir. Diyeceksiniz ki bizim ülkemizde olan bir idare şeklidir, onun için müftü Valiye bağlıdır diyebilirsiniz, demek ki günün şartlarına göre gerektiğinde oluyormuş anlamı çıkar. Yazınızın son kısmına gelince şöyle yazmışsınız.

( Öyle olsaydı Allah neden kadın peygamber göndermedi diye sorulmaz mı? Bunda yatan hikmetin sır perdesi nedir acaba ?)

Şunu söylemeliyim ki Allah erkek peygamber gönderdim diyorsa onu nedenini sormam ama hikmeti nedir diye kur'an bütünlüğünde düşünürüm. Gelin düşünelim acaba neden kadın peygamber göndermedi? Kur'an kadın ve erkek için ne diyordu, sizler arasında farklılık yarattım, peki nedir bu farklılık? Güç, kuvvet ve cinsel özellikler, hiç akıl düşünme ve beceri farklılıkları diye bir açıklama var mı?

Fakat bu farklılık hak ve hukuk da da farklılık arz etmiş mi? Bakıyorsunuz kesinlikle hayır. Herkes yaptığının karşılığını alacak, kadın ve erkeğin birbirlerine karşı hakları vardır, Allah katında kimsenin kimseye karşı bir üstünlüğü yoktur diyor. Birde hadisleri hatırlayın lütfen bugün konuştuğumuz konunun nasıl toplumu etkilediğini daha iyi anlayacaksınız. Kadının erkek izni olmadan cennete giremeyeceğini söyleyen bir zihniyet, nasıl olurda onun arkasında namaz kılar. Allah her konuda yapılan suçun bile oranını eşit yapmışsa hak ve hukuk adına neden farklı davranıp kadını böyle önemli bir görevden men etsin? Eğer men ettiyse neden açıkça söylemesin?

Kadınların geçmişini düşünün daha 100 yıl öncesine kadar neredeyse insan bile sayılmıyordu. Hiç bir hakları yoktu. Daha önceki yüzyılları düşünmek bile istemiyorum. Parayla alınıp satılan bir eşyadan hiçbir farkı yoktu. Kur’anda kölelerin işlediği bir suçun karşılığı, özgür insana verilen cezanın yarısı kadardır der. Dikkat edin özgür insan derken kadın erkek diye ayırmaz aynı ceza verilir. Sizce aynı cezayı alan bir insan aynı haklara sahip olmamalımı? Allah bir kölenin durumuna çok güzel açıklama yapmış ve bildirmiş bizlere. Eğer kadınlarımızın da bazı konularda hakkı olmasa, bizlere bildirmez miydi? Yakın zamana kadar oy bile kullanma hakkı olmadığından yöneticisini dahi seçemiyordu. Hemen soralım kendimize Allah kadın için kendisini yönetecek insanları seçme hakkı yoktur mu dedi? Peygamberimiz devrinde bir örneği yoktu çünkü peygamberimiz tek ve tartışmasız liderdi. Onun için oy verme hakkını daha sonraki İslam toplumu vermedi. Peki, daha sonra neden verdiler? İşte size bir örnek. Kadın daha yakın zamana kadar kadınların Suudi Araplarda oy vermeyi bırak, araba bile kullanmasına izin verilmiyordu. Düşünebiliyor musunuz bu zihniyetin ürünü olarak aileler kız çocuğunu evlat yerine bile koymuyordu da, diri diri toprağa gömüyordu, nasıl olurda Allah kadın peygamber gönderip bizlerin inanmasını bekler bu durumda?

Bu konuda arkadaşlarım örnekler vermiş, bu rivayetleri dinin temeli kural koyan değişmez bilgiler olarak gören arkadaşlarıma elbette sözüm olamaz. Fakat bir yasağı koyan Yalnız Allah olduğunu kur’an söylüyorken, bunu dikkatle düşünülmesi gerektiğini sanıyorum.

Acaba bir erkeğin arkasında kadınlarında namaz kılamayacağını neden söyleyemiyoruz? Herhalde bu erkeklik egomuza uymuyor. Düşünebiliyor musunuz kadınlarımızı ne hale getirmiş ve onlara öyle bir değer vermişiz ki, kadınlar kendi arasında bile öne çıkıp imamlık yapamaz diyebiliyoruz. Doğrusu bunu söylemekle doğrumu yapıyoruz dersiniz? Karar ve yorum sizlerin.

Bu konu bence gereği gibi konuşuldu, örnekler verildi onun için daha fazla uzatmak istemiyorum. Çünkü hepimizde yaptıklarımızdan sorumluyuz. Eğer ben yalan yanlış şeyler söylüyor da dine nifak sokmaya çalışıyorsam, ben biliyorum ki Rabbim beni cezaların en büyüğüne çarptıracaktır. Hatalıysan ne olur affet rabbim. Benim doğruları görmemi sağla ne olur. Rabbim cümlemizi doğru yolda yürüyen kulları arasına alsın inşallah. SAYGILARIMLA Haluk GÜMÜŞTABAK