NİSA 59:.....Allah'a ve ahiret gününe inanıyorsanız bir şeyde ihtilafa düştünüz mü o hususta Allah'a ve Peygambere müracaat edin; bu hareket, hem hayırlıdır, hem de sonu pek güzeldir.
Sahabiler, Nisa 59 ayetinin hükmünü direk hayatlarına geçirmişlerdir. Sahip oldukları dil bilgileri, akıl ve zekaları, kültürleri ve gerçeğe olan tutkularıyla, okudukları Kur`an ayetlerini genellikle anlamaya çalışıyorlar, anlayamadıklarını veya ihtilafa düştükleri konuları doğrudan Hz. Peygamber efendimize soruyorlardı. Çünkü ayette yer alan Allaha müracaat edin kelimesinin anlamı aynı zamanda peygambere müraacat ile eş anlamlı olduğunu çok iyi biliyorlardı. Peki ya günümüzde Nisa 59 ayetinin hükmü nedir ?
Kuranı kerim evrenesel bir kitaptır. Ayetleri her çağa hitap eder. Ondaki hükümler kıyamete kadar geçerli olan hükümlerdir. Sahabeler bu ayetin mesajını anladı ve hayatlarına tatbik etti. Peki ya biz ? Nasıl anlayacağız bu ayetin hükmünü ve verdiği mesajı ?
NİSA 59 AYETİ GEREĞİ RESUL ŞU ANDA ARAMIZDA MIDIR ?
Allaha nasıl arzedeceğz ihtilaflarımızı cevap nereden gelecek bize ?
Veya şu anda Resul aramızda olmadığına göre Resule ihtilaf durumlarımızı nasıl arzedeceğiz ? Cevabı nereden gelecek ?
Dinimizde hiçbir eksiklik yoktur. Allahü teâlânın kemale erdirdim dediği dinde eksiklik arayanlar, şu âyete inanmamış olurlar: (Bugün, dininizi kemale erdirdim, ikmal ettim. Size olan nimetlerimi tamamladım ve sizin için din olarak İslamı seçtim.) [Maide 3]
Dinimizin kemale ermesi ve Allahın bize nimetimi tamamlaması demek Allahın içinde herşeyi açıklayan kuranı Kerimi peygamberin sünnetinde kemale erdirmesi ve nimetini tamamlaması demek değil midir ?
O halde yukarıdaki sorduğum soruların cevapları verildi demektir. NİSA 59 AYETİNİN VERDİĞİ MESAJI GÜNÜMÜZE UYARLAYACAK OLURSAK Allaha müracat= KURANI KERİME Müracaattır. Resule müracaat ise= Peygamberin hadis ve sünnetlerine müracaattır.
İhtilafa düştüğümüz durumlarda İlk müracaat mercimiz kuranı kerimdir. ( Allah kelamıdır )
Şayet ihtilaflarımızn çözümü kuranda açık seçik haliyle yer almıyorsa bu defa peygambere müracaat edilir . Yani peygamberimizin kuranı açıklayacısı sünnet ve hadislerine müracaat edilir. Zaten bu iki kaynak Dinin özüdür. Allah âyetleri; birbirini açıklar şekilde Kur’an’a yerleştirmiş, Elçisi ise, söz ve uygulamaları ile onları pekiştirmiştir.
BUNLAR
Allahın biz kullarına Nisa 59 emriyle her zaman başvuracağımız kaynaklardır. Ayette de belirtildiği gibi bu hareket, hem hayırlıdır, hem de sonu pek güzeldir
Selam ve dua ile
Abdulhamit 1
|