Kuran’da Ümmi olarak vasıflandırılan Allah Resulünün bu hususiyeti üzerinde neden bu kadar durulmuştur.?
Allah Resulünün okur-yazar olup olmadığı net bir şekilde ortaya konulması Kuranın ÜMMİ bir peygamber tarafından insanlığa tebliğ edilmiş olması Kur’anın mucizevi yönünü ispatlama ve destekleme bazında düşünülüyor ise Kur’anın bu tür bir ispata ve desteğe ihtiyacı yoktur.
Lakin Kur’an her daim Kur’an hakikatlerine meydan okumaya kalkışanlara mucize olduğunu beyan ederken bu hususta sayısız örnekler sunması hasebi ile hiçbir kanıt ve desteğe ihtiyaç duymamaktadır.
Allah Resulünün şanını yüceltmek için risaletten sonra okuma-yazma öğrendiğini ispatlamaya çalışmada gereksiz bir davranıştır. Çünkü okuma yazma bilip bilmemek her tür şeyden mahrum olmak değildir öyle görülmemelidir. Şöyle düşünelim günümüz bilgi kaynaklarına ulaşma hususunda her tür imkan mevcuttur ama o asırda bilgi kaynaklarına ulaşma okur yazar olma hususu toplum içerisinde bir eksiklik olarak görülmemekteydi diye düşünüyorum? Okuma yazma bilipte Allah’ı tanımayanların bildikleri okuma ve yazmanın ne kadar değeri vardır ki asıl Ümmiler bana göre hakikati göremeyenlerdir.
Günümüz şartları ve Allah resulünün yaşamış olduğu asra baktığımızda günümüzde okuma-yazma hususu bir erdem olarak görülmekte ama bütün varlık alemini en ufak bir benzerini getirme hususunda aciz bırakan Kuran’ı insanlara tebliğ etme hususunda Peygamber efendimizin okuma-yazma bilmesi yada bilmemesi insanlar için ne öneme haiz olabilir sorusuna cevap vermeye çalışalım:
Meselenin neden bu kadar önemsendiğini ve bu hususta tartışmaların kaynağını tespit etmeye çalışalım:
Bilhassa ‘’ÜMMİNİN’’ anlamının daraltılarak sadece ‘’Ehli Kitap’’ olmayan Araplar anlamında ele alınması hususu Allah Resulünün yalnızca Arap bir toplumuna geldiğini iddia eden ve okuma-yazma biliyor bilmiyor olmasının kabul edilmesi Kuranın daha önceki kitaplardan derlendiğini ileri sürülmesi iddialarına karşın konuyu önemli hale getirmektedir.
Bizler bu konuya nokta koyma adına fikrimizi şöyle beyan edebiliriz. Allah resulü Muhammedin (s.a.a) okuma ve yazma bilmediğine dair deliller oldukça güçlüdür bu hususta Ankebut suresindeki ayete dikkat etmemiştim ve yorumum diğer ayetlerin açılması bazında idi ama Ankebut suresindeki ayeti incelediğimde Allah resulünün okuma ve yazma bilmediği açıkça ifade edilmektedir.
Allah resulünün 23 yıllık peygamberliği boyunca okuma-yazma bilmediğini iddia etmek yanlış olur bu hususta Kuran ile yönlendirilen Allah resulünün bir çok defa vahiy katiplerine yazdırdıktan sonra yazılanları kontrol edip imla hatalarını düzelttiği hususunda rivayetler mevcuttur. Okuma yazma bilmeyen veya öğrenmeyen birinin bunu yapması düşünülemez.
Ayrıca Allah resulü savaş esirlerini serbest bırakma karşılığında okuma yazma şartını her daim tekrarlamakta idi sahabelerine okuma yazma öğretilmesi hususunda bu kadar titiz davranan Resulün öğrenmemiş olduğunu düşünemiyorum.
Allah Resulünün okuma-yazma bildiğine kesin olarak İşaret eden bir şey yoktur. Ağırlıkta olan ve delilleri incelediğimizde okuma-yazma bilmediği sonucuna varıyoruz.